Genetik ve Biyomühendislik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığı...
Genetik ve Biyomühendislik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Genetik ve Biyomühendislik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Genetik ve Biyomühendislik bölümü nedir, puan türü nedir, Genetik ve Biyomühendislik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Genetik ve Biyomühendislik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bir çok otorite tarafından, geleceğin mesleği olarak öngörülen Biyoteknoloji ve Biyomühendislik, temelde canlılara dayalı mühendislik uygulamalarını içermektedir ve bu nedenle çalışma sahası son derece geniştir.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Nedir?
Genetik ve Biyomühendislik bölümü, genetik ile biyomühendislik ve biyoteknoloji alanlarını birleştiren ve gen, protein, doku mühendisliği, moleküler biyoloji, biyoinformatik, protein kimyası ve mühendisliği ile kök hücre araştırmaları gibi temel biyomühendislik konularında faaliyet gösteren mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Genetik ve Biyomühendisliğin amacı; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim alanlarındaki ilkeleri kullanarak, insanların yaşama kalitelerini arttırmaktır. Bunun için toplumun bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını esas alarak yeni bir kısım sistemlerin geliştirilmesi ve hizmet verilmesi çalışma alanlarını içermektedir.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Genetik ve Biyomühendislik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Genetik ve Biyomühendislik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Genetik ve Biyomühendislik baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Genetik ve Biyomühendislik |
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Genetik ve Biyomühendislik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Genetik ve Biyomühendislik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Adli Tıp Kurumları
2- Biyokimyasal Madde Üretim Merkezleri
3- Çevre Atıklarının Değerlendirilmesi ile İlgili İşletmeler
4- Enerji Sektörü
5- Genetik ve Tanı Merkezleri
6- Gıda Sektörü
7- Hastaneler
8- İlaç Firmaları
9- İmplant ve Protez Yapan İşletmeler
10- Otomotiv sektörü
11- Özel Klinikler
12- Tarım Sektörü
13- Tüp Bebek Merkezleri
14- Türk Halk Sağlığı Kurulu (Hıfzıssıha kurulu)
15- Türk Standartları Enstitüsü
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü mezunlarının, akademi, sanayi (ilaç, tarım, gıda, biyomedikal vb), klinik tıp ve tanı merkezleri, adli tıp, kamu kuruluşları ile uluslararası araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında kolaylıkla iş bulmaları beklenmektedir. Piyasada IVF klinikleri, tüp bebek merkezleri ve uluslararası biyoteknoloji ve biyomedikal şirketlerinin Türkiye temsilciliklerinde moleküler biyoloji ve genetik mühendislerine yönelik yoğun bir talep bulunmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışı üniversiteler ve araştırma kurumlarında bilimsel kariyer, biyoteknolojiye dayalı üretim ve çalışma yapan ilaç, besin vb. sektörlerde araştırma-geliştirme, sağlık, tarım, hayvancılık ve çevre kuruluşlarında araştırma-geliştirme ve uygulama, klinik tıp ve tanı merkezleri, adli tıp ve tüp bebek merkezleri, genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanlarında gerekli alt yapı ve malzemeyi sağlayan ve hizmet veren kuruluşlarda teknik eleman, ilaç sektöründe ürün sorumlusu olarak çalışabilirler.
Genetik ve Biyomühendislik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Genetik ve Biyomühendislik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Genetik ve Biyomühendislik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Biyolojik süreçleri kullanarak, daha uygun fiyatlı kimyasal madde üretimi yapar.
2- Canlı beden üzerindeki araştırmalar, taklit çalışmaları için proje yönetimi ve planlama yapar, uygulanmasını sağlar.
3- Genetik ve biyomühendis, genetik bilimini biyomühendislik metotları ile bir araya getirir.
4- Genetik ve biyomühendisliğin temelini biyoloji oluştursa da mühendisliğin temel uygulama şekillerini kullanır.
5- Mühendislik temel ilkelerini tıp alanında ve biyolojide ortaya çıkabilecek sorunları çözmekte uygulamaya koyar.
6- Teknolojide meydana gelen değişimleri tarım, kimya, biyoloji gibi alanlara yansıtmakla görevlidir.
Genetik ve Biyomühendislik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Genetik ve Biyomühendislik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Genetik ve Biyomühendislik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Genetik ve Biyomühendislik mezunları, çalışmasının büyük çoğunluğunu sektörel bazı değişiklikler olmasına karşın laboratuvar ortamında yapmaktadır. Zaman zaman üretim kısmında da bulunmak görevlerinin bir parçasıdır. Her iki ortamın da hijyen koşullarda, hatta bazı durumlarda tamamen steril ortamın olması mesleğin gereklerindendir. Biyolojik maddelerle çalışma yapılması durumunda biyolojik güvenlik ilkelerine de uygun olmak zorundadır. Çalışma süreleri düzenli, çalışma ortamı temizdir.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Genetik ve Biyomühendislik maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Genetik ve Biyomühendislik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Genetik ve Biyomühendislik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Genetik ve Biyomühendislik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Genetik ve Biyomühendislik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Akışkanlar Mekaniği
- Biyoenformatik
- Biyoistatistik
- Biyokimya
- Canlı Sistemlerde Transfer Olgusu
- Fizik
- Genel Biyoloji
- Genetik Mühendisliği
- Hücre Biyolojisi
- İşaretler ve Sistemler
- Kimya
- Matematik
- Mikrobiyoloji
- Moleküler Biyoloji
- Organik Kimya
- Termodinamik
Genetik ve Biyomühendislik Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Genetik ve Biyomühendislik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Genetik ve Biyomühendislik bölümüne son beş yılda toplam 2 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Genetik ve Biyomühendislik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Planlı çalışmayı bilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Biyoloji, fizik ve kimyaya ilgi duymalı.
6- Araştırmacı bir ruhu olmalı.
7- Tasarım gücü yüksek olmalı.
8- Dikkatini bir konuya toplayabilmeli.
9- Kimyasal ve biyolojik maddelere karşı alerjisi olmamalı.
Genetik ve Biyomühendislik Okuyanlar ve Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Genetik ve Biyomühendislik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Genetik ve Biyomühendislik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Genetik ve Biyomühendislik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR