Geleneksel Türk Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Geleneksel Türk Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Geleneksel Türk Sanatları bölümü var. Aşağıda sırasıyla Geleneksel Türk Sanatları bölümü nedir, puan türü nedir, Geleneksel Türk Sanatları bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Geleneksel Türk Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, ana sanat dalları içeriğinde yer alan kültürel mirasın tarihsel, sanatsal ve teknik temellerini öğrencilere aktarmakta, bu birikimin korunması, geleneksel ve modern üretim teknikleri ile doğru bir şekilde üretilmesi ve yorumlanması için yol gösterici olmaktadır.
Bölüm öğrencileri, her şeyden önce tam bir tasarımcı olarak mezun olmaktadır. Eğitimleri süresince aldıkları yaklaşık bin yıllık tarihsel birikimin görsel ve teknik bilgisi ise onların beklide başka hiçbir sanat eğitiminden alamayacakları ve yaşamları boyunca kullanabilecekleri bir hazinedir.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Nedir?
Geleneksel Türk Sanatları bölümü; Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Çinicilik ve Çini Onarımları, Tezhip, Hat ve Cilt sanatları alanlarında uzmanlaşmış sanatçı ve zanaatkarları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Geleneksel Türk Sanatları için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Geleneksel Türk Sanatları, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Geleneksel Türk Sanatları baraj puanı da 180 puandır.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Geleneksel Türk Sanatları mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Geleneksel Türk Sanatları mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Serbest sanatçı olarak çalışılabilir.
2- Özel ve kamu kuruluşlarında Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
3- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
4- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
5- Halıcılık, Kilim Dokumacılığı, El İşlemeciliği (Oya ve Nakış), Semer-Saraç ve Nalbantçılık, Minyatür, Ebru, At Arabacılığı, Ahşap Oymacılığı, Çini Sanatçılığı, Cam İşçiliği gibi alanlarda çalışabilirler.
Geleneksel Türk Sanatları mezunları, alanları kapsamında üretim yapan her türlü işletmede çalışabilmekte, kendi atölyelerini kurarak sanatsal çalışmalar yapabilmekte, restorasyon projelerinde görev alabilmektedir.
Geleneksel Türk Sanatları Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Geleneksel Türk Sanatları mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Geleneksel Türk Sanatları mezunlarının görevleri şunlardır:
***Ebru sanatçısı; ebru sanatının yüzlerce yıla sahip geçmişini gelecek nesillere aktarabilirler. Farklı ebru teknikleri ile farklı çalışmalar üretip, sergileyebilirler. Sadece kâğıt değil, ebru sanatını kumaş ve deri üzerinde çalışmalar yaparak farklı bakış açıları ile sunarlar.
***Çini sanatçıları; geçmişte kullanılan biçim ve desenler üzerine araştırmalar yaparlar. Çamur, astar ve sır gibi maddelerin ne miktarlarda hazırlanması gerektiğini hesaplarlar. Çamurun şekil alacağı karolar hazırlar, çamur tornasında şekil almasını sağlar ve çamuru fırında pişirirler. Uygun desen ve renkleri ürüne uygular son olarak sırrı ile ürünü kaplar ve sergilenmeye hazır hale getirirler.
***Halı dokuma sanatçısı; üretilecek olan halının tasarımı üzerinde çalışır. Kullanılacak renk ve deseni belirler. Halı için kullanılacak ipin boyalarını hazırlar. Halı tezgahının çözgüsünü takar. Halının tamamlanmasından sonra pazarlamasında da görev alır.
***Hat sanatçıları; Hattatlar güzel yazı yazanlardır. Bu sanatı gerçekleştiren hattatlar, okurların estetik zevklerine hitap edecek biçimde, kalemlerini ellerinden gelen öğrendikleri en iyi şekilde kullanırlar. Her alfabenin farklı farklı yazı stilleri bulunmaktadır. Bu alfabelerdeki farklı özellikteki yazı şekilleri hattatlık sanatını meydana getirir.
Geleneksel Türk Sanatları Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Geleneksel Türk Sanatları çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Geleneksel Türk Sanatları okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Mezunlar görevlerini genellikle atölyelerde icra ederler. İcra edilen sanat alanına göre ortam farklılık arz edebilir. Kimi zaman çalışma materyaliniz çamurdur, k,mi zaman boya, kimi zaman taş veya ahşap. Seçtiğiniz alan, çalışma ortamınızda belirleyici olan unsurdur.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Geleneksel Türk Sanatları maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Geleneksel Türk Sanatları maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Geleneksel Türk Sanatları bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Geleneksel Türk Sanatları bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Geleneksel Türk Sanatları dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencileri, iki yarıyıllık temel eğitimden sonra; üçüncü yarıyıldan itibaren Hat (Yazı), Tezhip, Çini, Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri ve Cilt Anasanat Dalları’ndan birini seçerler. Sekiz yarıyıl süren lisans eğitiminin son yarıyılı diploma projesi çalışmalarını kapsar. Öğrenciler seçtikleri bir öğretim üyesi danışmanlığında diploma projesini hazırlayıp mezun olurlar. Bölümde Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne bağlı olarak yürütülen yüksek lisans ve sanatta yeterlik programları da uygulanmaktadır. Bölümde, uygulamalı atölye derslerinin yanı sıra kuramsal derslerle; özgün klasik ve çağdaş tasarımlar üretebilecek yaratıcı sanatçı adaylarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
- Ahşap Üstü Kalem İşi Teknikleri
- Alçı ve Çamur Torna
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bez ve Deri Üstü Kalem İşi Teknikleri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çini Hammaddeleri
- Çini Tarihi ve Teknikleri
- Çini Tasarım
- Desen
- Doğal Boya Uygulamaları
- Dokumaya Giriş
- Eski Metinleri Okuma
- Fotoğrafçılık
- Geleneksel Türk Sanatları Tarihi
- Halı-Kilim Tasarımı
- Hat Tasarımı
- İngilizce
- Kalemişi Tasarımı
- Kaligrafi
- Kitap Sanatlarına Hazırlık
- Minyatür
- Osmanlı Türkçesi
- Özgün Baskı
- Perspektif
- Sanat Tarihi
- Selçuklu Çini Atölye
- Seramik Kimyası
- Tasarım İlkeleri
- Teknik Resim
- Tekstil Hammaddeleri
- Temel Resim
- Temel Sanat Eğitimi
- Tezhip Tarihi
- Tezhip Tasarım
- Tezyinat Tarihi
- Türk Desenleri
- Türk Dili
- Türk Dokumacılık Tarihi
- Türk Halı Sanatı Tarihi
- Türk Kültür Tarihi
- Yardımcı Sanat Hat
- Yardımcı Sanat Tezhip
- Yöresel Dokuma Araştırmaları
- Yöresel Halıcılık
Geleneksel Türk Sanatları Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Geleneksel Türk Sanatları KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Geleneksel Türk Sanatları bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Geleneksel Türk Sanatları tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El becerisi yüksek olmalı.
4- İlgilendiği alana yeteneği olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Örf-adet, gelenek-görenekleri bilmeli.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Renk algısı yüksek olmalı.
9- Sanat ilgi duymalı.
10- Yaratıcı olmalı.
Geleneksel Türk Sanatları Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Geleneksel Türk Sanatları yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Geleneksel Türk Sanatları nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Geleneksel Türk Sanatları iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Ebru sanatı, eski bir sanattır ve tarihi MÖ. 4000’lere kadar uzanır. İlk olarak Orta Asya’da ortaya çıkmıştır ve daha sonra Türk, İran, İslam ve Moğol kültürlerine yayılmıştır.
YanıtlaSil