Gıda Teknolojisi (4 Yıllık) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Gıda Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı d...

Gıda Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Gıda Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Gıda Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Gıda Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Gıda Teknolojisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Gıda Teknolojisi Bölümü Nedir?

Gıda Teknolojisi bölümü; çeşitli gıda ürünlerinin sağlık şartlarına uygun olarak üretilmesi, paketlenmesi, depolanması ve insanlara ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan ve bunları yorumlayan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Gıda Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Gıda Teknolojisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Gıda Teknolojisi, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Gıda Teknolojisi baraj puanı da 180 puandır.

 

Gıda Teknolojisi nedir
Gıda Teknolojisi

Gıda Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Gıda Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Gıda Teknolojisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmeleri

3- Hıfzısıhha Enstitüsü

4- İçme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezleri

5- İl Sağlık Müdürlükleri

6- Su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler

7- Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuvarı

 

***Gıda Teknolojisi mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuvarı, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışabilmektedir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Gıda Teknolojisi bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir

 

Gıda Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Gıda Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Gıda Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çalıştığı birimde amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimi sağlar.

2- Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolünü yapar. Gıda hijyeni ve sanitasyonunu kontrol eder.

3- Hububat ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin, çeşitli et ürünlerinin, bitkisel yağların, meyve ve sebzelerin işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır.

4- Hububat, baklagiller, kuru sebze ve meyve, kuru tütün, kakao, çay, un vb. mamullerin ilgili ambar zararlıları ile mücadele yöntemlerini bilir ve uygular.

5- Kalitesi bozuk ve sağlığa uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürümüne izin verilmemesini sağlar.

6- Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemlerin alınıp uygulanmasını sağlar.

7- Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden örnekler alır. Laboratuvarda değişik analiz yöntemlerini kullanarak analiz yapar. Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir. İstatistik bilgiler elde eder.

8- Üretilen gıda maddelerinin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol eder.

 

Gıda Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Gıda Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Gıda Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Gıda Teknolojisi mezunları, gıda üreten fabrika ve atölyeler ile laboratuvarlarda çalışırlar. Laboratuvar ortamı temizdir, ancak üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir. İş genel olarak oturarak yapılır. Kendi meslektaşları, ilgili alan mühendisleri ve gıda teknikerleri ile iş birliği içinde çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Ambar zararlıları ile mücadele araçları ve ilaçları

2- Duyusal analiz cihazları

3- Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler

4- Her türlü gıda maddesi

5- İşletmenin olanakları ölçüsünde gerektiğinde bilgisayar

6- Kimyasal maddeler

7- Laboratuvar malzemeleri

8- Optik analiz cihazları

 

Gıda Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Gıda Teknolojisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Gıda Teknolojisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Gıda Teknolojisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Gıda Teknolojisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Gıda Teknolojisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Gıda Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Gıda Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Ambalaj ve Depolama
  2. Analitik Kimya
  3. Beslenme İlkeleri
  4. Bitkisel Yağ Teknolojisi
  5. Biyoloji
  6. Biyoteknoloji
  7. Et ve Balık İşleme Teknolojisi
  8. Fabrika Destek Hizmetleri ve İşlem Kontrolü
  9. Fizik
  10. Genel Mikrobiyoloji
  11. Gıda Analizleri
  12. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri
  13. Gıda İşleme İlke ve Makineleri
  14. Gıda Katkı Maddeleri
  15. Gıda Maddeleri Mevzuatı ve Kalite Güvencesi
  16. Gıda Mikrobiyolojisi
  17. Gıdaların Soğukta ve Dondurularak Muhafazası
  18. Hijyen ve Sanitasyon
  19. Kimya
  20. Matematik
  21. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi
  22. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
  23. Özel Gıda Analizleri
  24. Özel Gıdalar Teknolojisi
  25. Peynir Teknolojisi
  26. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
  27. Süt ve Süt ürünleri
  28. Tahıl İşleme Teknolojisi
  29. Tahıl Ürünleri Analizleri
  30. Tahıl Ürünleri

 

Gıda Teknolojisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Gıda Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Gıda Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Gıda Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Gıda Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek olmalı.

4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

5- Kimya ve biyoloji konularına ilgi duymalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.

 

Gıda Teknolojisi Okuyanlar ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Gıda Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Gıda Teknolojisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Gıda Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Merhabalar ve gıda teknolojisi lisans bölümünü bitirdim fakat pek iş imkanı olmadığı için gıda mühendisliğine geçiş yapmak istiyorum geçiş var mı yada ne yapmam gerekiyor gıda mühendisliğine tamamlamak için bu konuda bilginizi sizden rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 0536 239 16 55 iş için arayabilirsiniz

      Sil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Gıda Teknolojisi (4 Yıllık) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
Gıda Teknolojisi (4 Yıllık) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvZakQr3JL7VV_dTNelgqspfBzPkph-IIGKNftbvfa37PG_d3OYzdhixGNHBkyJo4uU_7rWovjm9cIKWJDnzht-6c297ciZQH2AQIht4FHtFsD42o3tsXdpqfe8q9XEPSmEXEXhxmwlbyS/s16000/gida-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvZakQr3JL7VV_dTNelgqspfBzPkph-IIGKNftbvfa37PG_d3OYzdhixGNHBkyJo4uU_7rWovjm9cIKWJDnzht-6c297ciZQH2AQIht4FHtFsD42o3tsXdpqfe8q9XEPSmEXEXhxmwlbyS/s72-c/gida-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/gda-teknolojisi-4-yllk-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/gda-teknolojisi-4-yllk-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content