Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile t...
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Türk Ekonomisi ve piyasaları ile iç ve dış emlak sektörünün gereksinim duyduğu yeni meslek alanlarından birisi de Gayrimenkul ve Varlık Değerleme uzmanlığıdır. Bununla birlikte, günümüzde özellikle metropol kentlerde gündeme gelen kentsel dönüşüm projelerinde uygulamaların, değer esaslı olarak yapılabilmesine olanak sağlamak için Gayrimenkul ve Varlık Değerlemenin önem kazanacağı bir gerçektir. Gayrimenkul ve Varlık Değerlemenin konusunu; gayrimenkullerin, menkullerin ve bunlara bağlı hakların ve yükümlülüklerin; şirketler ve bankaların bilânçolarında kayıtlı olan varlıkların, bunların aldıkları teminatların, yaptıkları sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülüklerin ve bunlara benzer birçok varlıkların belirli bir tarihteki değerlerinin değerleme uzmanı eli ile tarafsız olarak belirlenmesi hususlarını kapsamaktadır.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Nedir?
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü; ev, konut, dükkan gibi her türlü gayrimenkulü değerlendirip bunlara fiyat biçecek olan meslek elemanlarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bankalar ve Finansal Kiralama Şirketleri
2- Gayrimenkul Değerleme (Ekspertiz) Şirketleri
3- Gayrimenkul Proje Geliştirme, Yönetim ve Denetim Kuruluşları
4- Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları
5- Gayrimenkul Yönetimi ve Emlâk Müşavirlikleri
6- Gelir İdaresi
7- Harita ve İnşaat Firmaları
8- Kamu Kuruluşlarının İnşaat, Emlâk Ve Kamulaştırma Birimleri
9- Milli Emlâk Genel Müdürlüğü
10- Özelleştirme İdaresi
11- Plânlama Kuruluşları
12- Sigorta Şirketleri
13- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Alışveriş merkezi, okul, park gibi yakında bulunan hizmet veya tesislerin mülk değeri üzerindeki etkilerini araştırmak ve incelemek.
2- Amortisman, ikame maliyetleri, benzer mülklerin değer karşılaştırmaları ve gelir potansiyeli gibi faktörleri dikkate alarak mülkiyet değerlerinin nihai tahminini hesaplamak.
3- Bulguları desteklemek için değerleme raporlarında kullanılacak arazi diyagramlarını çizmek.
4- Değerleme raporlarını tamamlamak için mülklerin iç ve dış kısımlarını fotoğraflamak.
5- Değerleme raporlarının gizlilik esasıyla arşivlenmesini sağlamak.
6- Gayrimenkul piyasası trendlerini tanımlamak için ilgili verileri toplamak ve analiz etmek.
7- Gelecekteki değerleri etkileyebilecek faktörleri dikkate alarak, mülklerin yer aldığı arazi ve mahalleleri değerlendirmek.
8- Mülk değerlerini tahmin eden, tahminlerin yapıldığı yöntemleri özetleyen ve değerlendirme standartlarını karşılayan yazılı raporlar hazırlamak.
9- Mülk değerlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak için ilçe arazi değerleri ile yakındaki mülkler hakkında satış bilgileri toplamak.
10- Piyasa koşulları veya eğilimlerini analiz etmek.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Borçlar Hukuku
- Ekonomiye Giriş
- Finans Matematiği
- Finansa Giriş
- Finansal Tablolar Analizi
- Finansal Yönetim
- Gayrimenkul Değerleme Raporlama Standartları
- Gayrimenkul Değerleme Yöntem ve Uygulamaları
- Gayrimenkul Değerlemeye Giriş
- Gayrimenkul Mevzuatı
- Gayrimenkul Projelerinin Planlaması
- Gayrimenkul Vergi Mevzuatı
- Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları
- Genel Matematik
- Hukuka Giriş
- İngilizce
- İnşaat Muhasebesi
- İnşaat Projeleri Sözleşme Yönetimi
- İşletmeye Giriş
- İstatistik
- Kantitatif Karar Verme Teknikleri
- Makroekonomi
- Mikroekonomi
- Mimari Tasarımın Gayrimenkul Değerine Etkisi
- Muhasebeye Giriş
- Sanatsal ve Tarihsel Varlıkların Değerlemesi
- Şehircilik ve İmar Uygulamaları
- Şirket Değerleme Yöntemleri
- Türk Dili
- Türkiye’deki Kentsel Dönüşüm Uygulamaları
- Uluslararası Gayrimenkul Değerleme Standartları ve Etik
- Vergi Hukuku
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntılara dikkat etmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Genel ekonomi konularına hakim olmalı.
5- İnsanlarla iletişimi iyi olmalı.
6- İyi bir gözlemci olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sayısal düşünme yeteneği gelişmiş olmalı.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR