Fotoğraf Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Fotoğraf bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...

Fotoğraf bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Fotoğraf bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fotoğraf bölümü nedir, puan türü nedir, Fotoğraf bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Fotoğraf bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Fotoğraf Bölümü Nedir?

Fotoğraf bölümü; fotoğraf makinesiyle varlıkların görüntüsünü filme kaydeden ve görüntülerinin karta basımını yapan fotoğrafçıları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Fotoğraf Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Fotoğraf için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Fotoğraf, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Fotoğraf baraj puanı da 180 puandır.

 

Fotoğraf bölümü nedir
Fotoğraf

Fotoğraf Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Fotoğraf mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Fotoğraf mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- TV Kanalları

2- Haber Ajansları

3- Gazeteler

4- Fotoğraf Stüdyoları

5- Reklam Firmaları

 

Fotoğrafçılar kendilerine ait işletmelerinde, basın-yayın kuruluşlarında, resmi ve özel işyerlerinde ve ajanslarda çalışırlar. 1970-1980 yılları arasında Türk fotoğraf sanatında evrensel boyutları yakalama eğilimi bilinçli bir şekilde yoğunlaşmıştır. 1980'lerde dernekler ve gruplar düzeyinde yapılan fotoğraf çalışmaları, dış ilişkilerin de etkisiyle, oldukça nitelikli bir çizgiye ulaşmıştır. Reklam ve tanıtım fotoğrafçılığı da bu dönemde gittikçe daha çok önem kazanmıştır.

Ticari çekimler yapan fotoğrafçılara olan ihtiyaç piyasadaki gelişmelere bağlı olarak bazen artmakta, bazen de azalmaktadır. Ticari fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli gelişmiş araçlar, hem talebi artırmakta, hem de iş gücüne olan ihtiyacı azaltmaktadır. Sanatsal fotoğrafçılık, toplumun sanatsal ürün ihtiyaçlarına bağlı olarak gelişir, buna bağlı olarak da talep doğar. Refah düzeyi yükselen toplumlarda sanata duyulan ilginin arttığı gözlenmektedir.

 

Fotoğraf Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Fotoğraf mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Fotoğraf mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Fotoğraf makinesini hazırlar.

2- Müşterinin nasıl bir fotoğraf istediğini belirler.

3- Işık ayarı yapar ve fotoğrafı çekilecek kişinin veya nesnenin konumunu, en iyi görüntüyü verebilecek şekilde ayarlar.

4- İyi bir fotoğraf elde etmek için makineyi ayarlar.

5- Düğmeye basarak görüntüyü saptar.

6- Filmin negatiflerini makineden çıkarır.

7- Filmi karanlık odada banyo eder.

8- Elde edilen negatif yada diyapozitifin istenilen sayıda kopyasını çıkarır.

9- Çekilen dijital fotoğrafın bilgisayarda boyut, rötuş gibi işlemlerini yapar.

 

Fotoğraf Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Fotoğraf çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Fotoğraf okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:


Fotoğrafçı, fotoğraf stüdyolarında çalışabileceği gibi, açık havada (dağ, deniz kenarı), değişik ortamlarda (düğün, nişan, seminer, toplantılar, kongreler vb.) çalışabilir. Film banyosu ve tab edilmesi sırasında karanlık odada çalışmak gerekir. Teknolojik gelişmelerle, pek çok yıkama ve baskı işlemi artık minilablarla gün ışığında yapılabilmektedir. İş genellikle ayakta yürütülür. Normal çalışma saatleri dışında çalışmak ve seyahat durumu söz konusu olabilir. Fotoğrafçı görsel bir ürün yaratır, işini yaparken müşteriyle ve çalışma arkadaşlarıyla etkileşimde bulunabilir, bir fotoğrafçı işini tek başına da yürütebilir. Dijital fotoğrafçılık yapanların iyi bir bilgisayar ortamları ve teçhizatları olmalıdır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Baskı rötuş alet ve malzemeleri

2- Bilgisayar

3- Film banyo makinesi, kart banyo makinesi

4- Film baskı makinesi

5- Flaşmetre

6- Fotoğraf büyütme makinesi

7- Fotoğraf kartları

8- Fotoğraf makineleri, tripodlar

9- Görüntü işleme yazılımları

10- İlaçlı sular

11- Makas

12- Negatif rötuş alet ve malzemeleri

13- Ölçü kapları

14- Pozometre

15- Spot ışıklar

16- Su kapları

17-Tab makinesi

18-Tarayıcı

19- Termometreler

 

Fotoğraf Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Fotoğraf maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Fotoğraf maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Fotoğraf Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Fotoğraf bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Fotoğraf bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Fotoğraf dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Fotoğraf Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Deneysel Fotoğraf
  4. Fotoğraf Kuramları
  5. Fotoğraf Optiği
  6. Fotoğraf Sunum Teknikleri
  7. Fotoğraf Tarihi
  8. Fotoğraf Yorum Ve Eleştiri
  9. Görsel Tasarım Ve Fotoğraf Kompozisyonu
  10. İngilizce
  11. Karanlik Oda Uygulama Teknikleri
  12. Medya Estetiği
  13. Moda Fotoğrafı
  14. Renkli Fotoğraf
  15. Sayisal Fotoğraf
  16. Sayisal Fotoğraf İşleme Teknikleri
  17. Sayisal Görüntü Tasarımı
  18. Siyah Beyaz Fotoğraf
  19. Tanıtım Fotoğrafı
  20. Temel Stüdyo Fotoğrafı
  21. Türk Dili
  22. Türk Fotoğraf Tarihi

 

Fotoğraf Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Fotoğraf KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Fotoğraf bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 65 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Fotoğraf Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Fotoğraf tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntıları algılayabilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Görme keskinliğine sahip ve renkleri ayırt edebilmeli.

5- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilmeli.

6- Güzel sanatlara ilgi duymalı.

7- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli.

8- Kapalı yerlerde çalışmaktan sıkılmamalı.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Yeteneğini geliştirmeye önem vermeli.

 

Fotoğraf Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Fotoğraf yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Fotoğraf nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Fotoğraf iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Fotoğraf Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Fotoğraf Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYnhmbyzoOcpgyp5E8P3aeAzLKnSYRi44y5angPMQwiX99p5X9Rw35Q9FsIaE1TYg8NfswsGcnw6W62C3hQzV84IMKEfheYTcerjn-MzrIBPthEeW2K3vutEHyUSoq0_QIHO8f3BLYVRzD/s16000/fotograf.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYnhmbyzoOcpgyp5E8P3aeAzLKnSYRi44y5angPMQwiX99p5X9Rw35Q9FsIaE1TYg8NfswsGcnw6W62C3hQzV84IMKEfheYTcerjn-MzrIBPthEeW2K3vutEHyUSoq0_QIHO8f3BLYVRzD/s72-c/fotograf.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/fotograf-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/fotograf-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content