Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıtt...

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü nedir, puan türü nedir, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü; yaralanma, hastalık, özür, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirme yaparak bunların ışığında tedavi programını planlayan ve uygulayan fizyoterapistleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon baraj puanı da 180 puandır.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon nedir
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Hastaneleri

2- Okullarda

3- Özel Hastaneler

4- Özel Kliniklerde

5- Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Merkezleri

6- Sağlıklı Yaşam Merkezleri

7- Spor Kulüpleri

8- Spor Merkezleri

9- Tıp Merkezleri

10- Üniversite Hastaneleri

11- Yaşlı Ve Özürlü Bakımevleri

 

***Büyük oranlarda artan trafik ve diğer iş kazaları sonrasında, fonksiyon bozukluklarının kalıcı hale gelmesinin önlenmesi, kişinin bağımsızlığının kazandırılması konusunda fizyoterapistlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.

***Fizyoterapinin, tıbbın pek çok alanına uygulanabilen bir bilim olması nedeniyle, fizyoterapistler; nöroloji, nöroşirurji, ortopedi, genel cerrahi, toplum hekimliği, pediatri, kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, romatoloji, kadın hastalıkları ve doğum ve spor bilimleri dallarında hasta tedavisi yapabilir.

***Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

***Özürlüleri topluma kazandırmanın onları üretken işlerde çalıştırmanın bilincine varıldıkça fizyoterapistlerin önemi giderek artmakta ve daha fazla elemana gereksinim duyulmaktadır.

***Toplumun temeli ve koruyucu rehabilitasyon uygulamaları ile özrün, sakatlığın ve bozukluğun önlenmesine yönelik program ve projelerde rol alarak daha sağlıklı topluma ulaşılması ve sağlık hizmeti maliyetlerinin düşürülmesi konusunda katkıda bulunur

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Felçli hastalar için özel tedavi tekniklerini kullanır.

2- Felçli hastaları, sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar.

3- Fiziksel ve fonksiyonel performans/kapasite, günlük yaşam aktiviteleri, ağrı, duyu, yardımcı araç-gereç, ortez-protezlere yönelik ölçme ve değerlendirme yöntemleri ışığında belirlediği fizyoterapi rehabilitasyon programını planlar ve uygular.

4- Hastanın kas, sinir ve eklem gücünü çeşitli aletlerle ve testlerle değerlendirir. Elde ettiği sonuçlara göre hastaya elektroterapi, egzersiz tedavisi, rehabilitasyon programı gibi tedavi yöntemleri uygular.

5- İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

6- Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır.

7- Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir.

8- Tedaviye yönelik özel egzersiz ve eğitim programları, fiziksel uygunluk eğitimi, ısı-ışık hidroterapi, elektroterapi, mekanik ve manuel tedaviler, masaj yaklaşımlarla, bağımsız hareketi kolaylaştırıcı düzenlemeler ve mesleki rehabilitasyon yaklaşımlarını uygulayarak sağlıklı, hasta ve özürlü kişilere fizyoterapi rehabilitasyon hizmeti verir.

9- Vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Fizyoterapi ve Rehabilitasyon çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kurumlarında, özel eğitim merkezleri, spor/sağlık merkezleri, profesyonel ve amatör spor klüpleri, huzur evleri, kaplıca/termal tesislerinde vs. görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler. Fiziksel kuvvetlerini, seslerini, mimiklerini ve çeşitli aletleri kullanarak yürüttükleri görevleri sırasında tüm sağlık personeli ile iletişim ve etkileşim halinde çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Baker, Elektrikli stimulasyon aleti

2- Elektriksel modaliteler

3- Enfraruj, Ultrasyon

4- Isı-ışık ajanları

5- Parafin

6- Protez-ortez ve yardımcı araç-gereçler

7- Servikal traksiyon aleti

8- Tens, Kum torbaları, ağırlıklar

9- Traksiyon aleti

10- Vakum, Lumbal traksiyon aleti

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Fizyoterapi ve Rehabilitasyon maaşları 6500-7000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Fizyoterapi ve Rehabilitasyon maaşları 4500-6000 lira arasındadır.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Balneoloji ve Klimatoloji
  3. Beslenme
  4. Biyofizik
  5. Biyokimya
  6. Çocuk Hastalıkları
  7. Davranış Bilimleri
  8. Egzersiz Fizyolojisi
  9. Fiziksel Modaliteler ve Elektroterapi
  10. Fizyoloji
  11. Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme
  12. Fizyoterapistler için Farmakoloji
  13. Fizyoterapiye Giriş
  14. Fonksiyonel Nöroanatomi ve Nörofizyoloji
  15. Genel Anatomi
  16. Histoloji
  17. Kinezyoloji
  18. Lokomotor Sistem Anatomisi
  19. Manipulatif Tedavi
  20. Mikrobiyoloji
  21. Normal Motor Gelişim
  22. Nöroloji ve Nöroşirurji
  23. Ortez Rehabilitasyonu
  24. Ortopedi, Travmatoloji ve Radyoloji
  25. Patoloji
  26. Protez Rehabilitasyonu
  27. Sporda Fizyoterapi
  28. Tedavi Hareketleri Prensipleri
  29. Türk Dili
  30. Yabancı Dil

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne son beş yılda toplam 1761 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkalarını anlayabilmeli ve onlara yardım etmekten hoşlanmalı.

2- Bedence güçlü ve dayanıklı olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- El ve parmak becerileri gelişmiş olmalı.

6- Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,

7- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilmeli.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Sevecen, canayakın olmalı.

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Okuyanlar ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Fizyoterapi ve Rehabilitasyon iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPhr_kKQDJ7TiIvhdSqgy_bozrLDYKTPB3KiZt3uxMxO1o14Jfz6vB2TVRNTp62VS18X6EKVbHyIf2bHEKov8ulVl5yTtO_IEeBChQupp8kz1HDDPTw-VMfOsE3uZLX9egpSCrkznCCo3Y/s16000/fizyoterapi-ve-rehabilitasyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPhr_kKQDJ7TiIvhdSqgy_bozrLDYKTPB3KiZt3uxMxO1o14Jfz6vB2TVRNTp62VS18X6EKVbHyIf2bHEKov8ulVl5yTtO_IEeBChQupp8kz1HDDPTw-VMfOsE3uZLX9egpSCrkznCCo3Y/s72-c/fizyoterapi-ve-rehabilitasyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/fizyoterapi-ve-rehabilitasyon-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/fizyoterapi-ve-rehabilitasyon-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content