Fizik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...
Fizik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Fizik Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fizik Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Fizik Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Fizik Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Fizik Mühendisliği bölümü; doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek, fizik bilimi bulgularını teknolojiye uygulayan mühendisler yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Fizik Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Fizik Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Fizik Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Fizik Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin
Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Fizik Mühendisliği |
Fizik Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Fizik Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Fizik Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Araştırma-geliştirme birim ve laboratuvarları
2- Bilgisayar ve elektronik malzeme üretimi yapan fabrikalar
3- Enerji santralleri
4- İlgili işletmelerin kalite kontrol birimleri
5- Radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastaneler
6- Sanayi kuruluşları
***Fizik mühendisleri, modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde, enerji santrallerinde, sanayi kuruluşlarında, araştırma-geliştirme birim ve laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. Fizik mühendisliğinin nükleer enerji üretilmesi, bilgisayar, elektronik, ısı, ışık, iletişim vb. gibi çok yönlü faaliyet alanlarının olması ve gelişen teknolojiyle doğrudan ilişkili bulunması nedeniyle meslekte işsiz kalma riski oldukça düşüktür.
Fizik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Fizik Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Fizik Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Araştırma bulgularını objektif bir tutumla yayınlar.
2- Çalışma sonuçlarının günlük yaşamda uygulanabilirliğini araştırır, yeni teknolojiler üzerinde çalışmalar yapar.
3- Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları inceler ve neyin inceleneceğini belirten bir araştırma planı hazırlar.
4- Laboratuvar ortamında incelenecek maddeyi çeşitli koşullar altında gözlemler, değişmeleri ölçü aletleriyle saptar ve elde edilen verileri kaydeder.
5- Teknolojide kullanılan malzemelerin özellikleri ve veriminin belirlenmesi için laboratuvarda test çalışmaları yapar.
Fizik Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Fizik Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Fizik Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
***Fizik mühendisleri genellikle laboratuvarda çalışırlar. Çalışma ortamı sakin ve rahattır. Fizik mühendisi çalışmalarında birinci derecede makine ve malzemelerle ilgilidir. Tasarım yapma, gözlem ve rapor yazma gibi faaliyetlerde bulunur. Meslektaşlarıyla, görev yapılan yerde enerji, nükleer, bilgisayar, elektronik, ısı, ışık,ses vb. alanlardaki diğer meslek üyeleri ile ve işin planlanması ve yürütülmesinden sorumlu yöneticilerle iletişimde bulunur.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Araştırma-geliştirme laboratuvarlarında kullanılan test araç-gereçleri
2- Tasarım ve proje çalışmalarında kullanılan ölçüm ve çizim malzemeleri
Fizik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Fizik Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Fizik Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Fizik Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Fizik Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Fizik Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Fizik Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Fizik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Programlama ve Sayısal Yöntemler
- Bilgisayar Uygulamaları
- İngilizce
- Katı Hal Fiziği
- Kristal Fiziği
- Kuantum Mekaniği
- Matematik
- Metal Fiziği
- Nükleer Enerji
- Nükleer Fizik
- Nükleer Tıp
- Ölçüm ve Kalite Kontrolü
- Optik ve Lazer Sistemleri
- Radyoloji
- Spektroskopi
- Temel Fizik
- Temel Parçacıklar ve Etkileşmeler Fiziği
- Türk Dili
Fizik Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Fizik Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Fizik Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 16 kontenjan verilmiş ve mezunlar 87 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Fizik Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Fizik Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntılara dikkat etmeli.
2- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme özelliğine sahip bir kimse olmalı.
3- Bir konuyu derinliğine araştırma isteği bulunmalı.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- İyi bir gözlemci olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Mantıklı ve tedbirli olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Sayısal düşünme gücü yüksek olmalı.
11- Temel bilimlere ve özellikle fiziğe ilgi duymalı.
12- Tertipli ve düzenli çalışmalı.
13- Yaratıcı olmalı.
Fizik Mühendisliği Okuyanlar ve Fizik Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Fizik Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Fizik Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Fizik Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR