Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Film Tasarımı ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü öğrencileri genel sanat kültürü, genel kültür, yabancı dil derslerinin yanı sıra sinema anlatısının unsurlarını oluşturan hareket, görüntü, senaryo, yönetim, kurgu, yapım, ses tasarımı, sanat yönetimi gibi yaratıcı ve teknoloji temelli ögelerle örülü bir ders programını takip ederler.
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Nedir?
Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü; kısa veya uzun metrajlı filmleri, videoları tasarlayan, gerektiğinde senaryo yazan, sinemaya uyarlamak için yazılmış senaryoların oyuncular tarafından canlandırılması ve oyunun filme alınmasını sağlayan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Film Tasarımı ve Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Film Tasarımı ve Yönetimi, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Film Tasarımı ve Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Film Tasarımı ve Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Film Tasarımı ve Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Film Ajansları
2- Film Setleri
3- Reklam Şirketleri
4- Youtube
Film Tasarımı ve Yönetimi bölümü mezunları sinema, dizi, televizyon, reklam endüstrisinde yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası süreçlerde, metin yazarlığı, senaryo yazarlığı, görüntü yönetmenliği, yönetmenlik, yönetmen yardımcılığı, yapımcılık, yapım yardımcılığı gibi görevlerde ve görüntü / ses / ışık / kurgu / sanat yönetimi ekiplerinde çalışabilmektedirler. Film Tasarımı ve Yönetiminde eğitim gören öğrenciler, canlandırmadan reklama, video klipten videoarta, belgeselden kurmacaya kadar yaratıcı endüstrilerin farklı alanlarında çalışabilmekte, dijital teknolojinin yaratıcı bireylere sağladığı imkanlar çerçevesinde kendi alanlarını yaratarak da izler kitleye ulaşabilmektedirler.
Film çekim stüdyolarında ve film setlerinde çalışırlar. Başta TRT olmak üzere ülkemizde son yıllarda hızla çoğalmış bulunan özel radyo ve TV kuruluşlarında iş bulabilme olanakları mevcuttur. Son yıllarda özel radyo ve TV kuruluşlarının yayın dünyasına girmesi sonucu bu meslekte çalışma alanı genişlemiş, ayrıca bayanların bu mesleğe olan ilgisi son yıllarda artış kaydetmiştir.
Yayıncılık sektörü, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Son bir kaç yıl içinde açılan özel TV ile radyolar daha kaliteli programların yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak kendini iyi yetiştirmiş, gelişmeleri ve değişmeleri takip edebilen, sanatseverlere yönelik iyi projeler üretebilen meslek elemanlarına ihtiyaç vardır.
Film Tasarımı ve Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Film Tasarımı ve Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Film Tasarımı ve Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çekimden sonra kurgu safhasında kurgucunun yanında bulunup, çekilen sahnelerin birleştirilmesi çalışmasını yapar.
2- Filmin seslendirilmesinde dublaj yapımında bulunur.
3- Görüntü yönetmenine, nasıl bir görüntü istediğini bildirir.
4- Kamera açılarını belirler.
5- Müzisyenlerle görüşerek senaryoya uygun müzik seçimi için çalışma yapar.
6- Oyunculara oyundaki karakterler hakkında bilgi verir, onlarla fikir alışverişinde bulunur.
7- Oyuncuları yönetir.
8- Sanat Danışmanı'na, giyim (kostüm) hakkında görüşlerini söyler.
9- Senaryoya uygun çevre ve dekor seçimi için araştırma yapar, uzman kişilerle görüşür.
10- Uygun oyuncuları seçer.
11- Yazılı metni (senaryoyu) görsel olarak tasarlar ve yorumlar.
Film Tasarımı ve Yönetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Film Tasarımı ve Yönetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Film Tasarımı ve Yönetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Sinema yönetmenleri genellikle stüdyolarda zaman zaman stüdyo dışında açık havada veya kapalı mekanlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzensizdir. Yönetmen çalışırken oyuncular, kameraman ve diğer set işçileri ile sürekli etkileşim halindedir ve işini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı filmin konusuna göre karanlık, tozlu, kokulu, tehlikeli olabilir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar,
2- CD-ROM, disket, kaset vb.
3- Kamera
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Film Tasarımı ve Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Film Tasarımı ve Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Film Tasarımı ve Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Film Tasarımı ve Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Film Tasarımı ve Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Anlam ve Gösterge Bilim
- Araştırma Kültürü
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilim Felsefesi ve Tarihi
- Davranış Bilimleri
- Dünya Sinema Tarihi
- Estetik Kültürü
- Etik Kültürü
- Felsefe-Mantık
- Film ve Hukuk
- Girişimcilik ve İş Planı
- Görüntü Tasarımı
- Görüntü Uygulama
- Hareketli Bilgisayar Grafiği
- İleri Fotoğraf
- İngilizce
- Kurgu Tasarımı
- Kurgu Uygulama
- Liderlik
- Proje Kültürü
- Senaryo Tasarımı
- Senaryo Uygulama
- Sinema Dili
- Sinema Sosyolojisi
- Sinema ve Türler
- Tasarım Kültürü
- Teknoloji ve Toplum
- Temel Fotoğraf
- Türk Dili
- Türk Sinema Tarihi
- Uygulamalı Medya Estetiği
- Yapım Tasarımı
- Yapım Uygulama
- Yönetim Tasarımı
- Yönetim Uygulama
Film Tasarımı ve Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Film Tasarımı ve Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Film Tasarımı ve Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Film Tasarımı ve Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Düşüncelerini, fikirlerini iyi ifade edebilmeli.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Hayal ve tasarım gücü yüksek olmalı.
5- İnsanlarla iyi ilişki kurabilmeli, duyguları anlayabilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Okuduğunu ve söyleneni iyi anlayabilmeli.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Yaratıcı, kültürlü olmalı.
Film Tasarımı ve Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Film Tasarımı ve Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Film Tasarımı ve Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Film Tasarımı ve Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum
YanıtlaSil