Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü; her türlü enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde üretilmesi, tüketiciye sunulması ve ekonomik olarak kullanılması süreçlerini planlayan, projelendiren, uygulayan ve bu konuda strateji geliştiren mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Enerji Sistemleri Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Enerji Sistemleri Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Enerji Sistemleri Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği nedir
Enerji Sistemleri Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Planlama Teşkilatı

2- Devlet Su İşleri

3- Elektrik Dağıtım AŞ

4- Elektrik İletim AŞ

5- Elektrik İşleri Etüd İdaresi

6- Elektrik Ticaret AŞ

7- Elektrik Üretim AŞ

8- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

9- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

10- Hazine Müsteşarlığı

11- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü,

12- Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı

13- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

 

***Günümüzde enerji kullanımında güvenlik, ekonomiklilik ve çevre dostu olma gibi özellikler hedef olarak alınmaktadır. Dünyanın mevcut durumdaki fosil yakıta dayalı enerji sistemi yukarıda belirtilen hedefleri tam olarak sağlamamaktadır. Bu enerji sistemlerini etkin olarak yönetmek için de, bilgili ve lider enerji sistemleri mühendislerine ihtiyaç olacaktır. Enerji Sistemleri Mühendisleri, enerji üretimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır.

***Hem özel sektörde hem de kamuda bulunan iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi çalışmalarını bağımsız olarak da sürdürebilirler.Özel Sektörde konuya ilişkin yürürlüğe konulan yasal mevzuatla birlikte enerji (petrol, doğalgaz, elektrik, rüzgar, güneş ve bioenerji gibi...) alanında çoğunluğu yabancı ortaklı olmak üzere birçok şirket kurularak bu sektördeki faaliyetlerine başlamışlardır. Bu şirketlerde çalışacak öncelikli insan kaynağını ise Enerji Sistem Mühendislerinin oluşturacağı kaçınılmaz gözükmektedir. Özel sektörde sanayi ve endüstrinin geliştiği yerlerde daha rahat iş bulunabilir. Bunun dışında bugünlerde pek çok kuruluş biyoenerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapmaktadır.

***Önümüzdeki yıllarda ise nükleer enerji santrallerinin yapımlarının gerçekleştirilmesi ile bu güne kadar kullanılmamış olan bor gibi diğer enerji kaynaklarının devreye girmesi beklenmektedir. Tüm bu alanlarda Ar-Ge düzeyinden başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar her düzeyde enerji sistemleri mühendislerine gerek olacaktır. Bunlara ayrıca Türkiye'nin kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinde enerji koridoru olmasından dolayı yapılacak çalışmalarda görev alacak Enerji Sistemleri Mühendislerini eklemek mümkündür.

***Mezunların yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da benzer taleplerle karşılaşacağı beklenmektedir. Bağımsız çalışanlar ise enerji sektörüne danışmanlık, müşavirlik yapabilir, proje üretebilirler. Yurt içinde yabancı sermayeli şirketlerde proje mühendisleri olarak da görev alabilmektedirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Ayrıca ülkemizin enerji stratejisi ve politikalarının belirlenmesine katkıda bulunur.

2- Enerji kaynaklarının bütün çeşitlerinin tanımlanması, üretimi, işletilmesi, iletimi,dağıtımı,tüketimi aşamalarında görev alır.

3- Temiz ve tükenmez enerji kaynaklarının ekolojik ve mali açıdan önemi dolayısıyla çalışmalar yürütür.

4- Üreticinin yükünü azaltmak amacıyla enerji tasarrufu, enerji üretiminde verimliliğin artırılması, enerji imkanlarının iyileştirilmesi amacıyla enerji analizi alanında danışmanlık yapar.

5- Yakıt hücreleri, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji tasarrufu, endüstriyel kurutma, dondurma sistemleri ve ısı alanlarında çalışmalar yapar.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Enerji Sistemleri Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Enerji Sistemleri Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Çalışma yerlerinde gürültü, radyasyon ve ani ısı değişiklikleri bulunabilir. Yine işin tehlikeleri arasında yakıcı, patlayıcı maddeler bulunması ve elektrik çarpması ihtimali sayılabilir. Çalışırken genellikle meslektaşları, diğer çalışanlar ve müşteriler ile iletişim içindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Elektrik üretim santrali (generatör)

2- Güneş pilleri, rüzgar tribünleri

3- Yakıt pilleri

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Enerji Sistemleri Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Enerji Sistemleri Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Enerji Sistemleri Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Aktif/Pasif Güneş Enerjisi Sistemleri
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Ekonomi
  4. Elektrik ve Elektronik Devreler
  5. Enerji Sistemleri Mühendisliği
  6. Enerji Sistemleri ve Simulasyon
  7. Hidrojen Enerji Sistemleri
  8. Isı ve Kütle Transferi
  9. Kimya
  10. Mühendislik Mekaniği
  11. Mühendislik ve Fen Bilimleri için Analiz
  12. Mühendislik ve Fen Bilimleri için Fizik
  13. Rüzgar Enerjisi ve Dönüşüm Teknolojisi
  14. Türk Dili
  15. Yabancı Dil

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Enerji Sistemleri Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Enerji Sistemleri Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Analitik düşünme ve problem çözme yeteneği bulunmalı.

2- Çevre sorunlarına karşı duyarlı olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Genel akademik yeteneğe sahip olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Matematik, fizik ve kimya alanlarına ilgili ve bu alanlarda yetenekli olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sistemli, ve disiplinli çalışma alışkanlığına sahip olmalı.

10- Yaratıcı, sorgulayıcı olmalı; liderlik vasfı bulunmalı.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Okuyanlar ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Enerji Sistemleri Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Enerji Sistemleri Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Enerji Sistemleri Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1mOZl5S3tp2Rb38Z9NZbByESzBqFndIFMGqeP0Eh2tkDgl4WVgoaNET-ss23tIzIvzyISkPNx1dwd42TMcierXpcTdDDZu_oD-w5iJQvTYzSakLvxTQMgTdulXg2JeJYtjND35OvYfTAM/s16000/enerji-sistemleri-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1mOZl5S3tp2Rb38Z9NZbByESzBqFndIFMGqeP0Eh2tkDgl4WVgoaNET-ss23tIzIvzyISkPNx1dwd42TMcierXpcTdDDZu_oD-w5iJQvTYzSakLvxTQMgTdulXg2JeJYtjND35OvYfTAM/s72-c/enerji-sistemleri-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/enerji-sistemleri-muhendisligi-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/enerji-sistemleri-muhendisligi-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content