Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Endüstriyel Tasarım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yaz...

Endüstriyel Tasarım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Endüstriyel Tasarım bölümü var. Aşağıda sırasıyla Endüstriyel Tasarım bölümü nedir, puan türü nedir, Endüstriyel Tasarım bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Endüstriyel Tasarım bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?

Endüstriyel Tasarım bölümü, endüstride bilhassa seri üretilmesi planlanan, şahsi ya da kurumsal ürünleri; işlevsellik, ergonomi ve maliyet gibi koşulları göz önünde bulundurarak tasarlayabilen,  ürünlerin üretim metot ve süreçlerini planlayabilen kişileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Endüstriyel Tasarım Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Endüstriyel Tasarım için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Endüstriyel Tasarım, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Endüstriyel Tasarım baraj puanı da 180 puandır.

 

Endüstriyel Tasarım nedir
Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel Tasarım Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Endüstriyel Tasarım mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Endüstriyel Tasarım mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Ambalaj Firmaları

2- Aydınlatma Ürünleri Üreticileri

3- Beyaz Eşya Firmaları

4- Cam Üretim Fabrikaları

5- Elektronik Alet Üretim Fabrikaları

6- Endüstriyel Tasarım Şirketleri

7- Mobilya Üretim Fabrikaları

8- Otomotiv Sektörü

9- Oyun ve oyuncak Sektörü

10- Seramik Sanayisi

11- Tasarım Atölyeleri

12- Teknoloji Şirketleri

13- Ulaşım Sistemleri

 

***Bölümden mezun olanlar, seri üretimin gerekli olduğu tüm sektörlerde tasarımcı olarak, firmaların veya kamu kuruluşlarının AR-GE bölümlerinde endüstriyel tasarımcı olarak, özel veya kamu sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlardaki proje birimlerinde görev alabilirler. Ürün, sistem, servis ve deneyim tasarımcısı olarak çalışabilir, serbest tasarımcı olarak firmalara danışmanlık hizmeti sunabilirler. Kendi tasarım ofisleri ve uygulama atölyelerini kurarak mesleklerini icra etme yetkinliğine sahip olurlar. Akademik çalışmaları tercih edenler Türkiye’de veya yurt dışında yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilir ve akademisyen olabilirler.

 

Endüstriyel Tasarım Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Endüstriyel Tasarım mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Endüstriyel Tasarım mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bir tasarımın pratik olup olmadığını belirlemek için ürün güvenliğini, görünümünü ve işlevini değerlendirir.

2- Satış, pazarlama ve üretim departmanları ile irtibatlı çalışır.

3- Tasarım gereksinimlerini belirlemek için müşterilerle fikir alışverişinde bulunur.

4- Tasarım konseptlerinin makul bir maliyetle ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağını değerlendirmek için makine mühendisleri veya üreticiler gibi diğer uzmanlarla çalışır.

5- Tasarım onayı için müşterilere prototip gösterir.

6- Ürün hatalarını düzeltir.

7- Ürünleri belirli bir hedef kitlenin ihtiyaçları ve isteklerine yönelik tasarlar.

8- Verimlilik derecelerini artırmak veya ürünlerin kullanımını kolaylaştırmak için mevcut ürünleri yeniden tasarlar.

 

***Ürün, sistem, servis ve deneyim tasarımcısı olarak tanımlanan endüstriyel tasarımcılar oyuncaktan mücevhere, mobilyadan dayanıklı ev aletlerine, endüstriyel ekipmanlardan motorlu taşıtlara kadar geniş bir yelpazede çalışma imkanı bulabilirler. Küreselleşen dünyada rekabetin artmasıyla; üretilen ürünlerin hem işlev hem de estetik açıdan rakiplerine kıyasla belirgin avantajlara sahip olması her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Ürünlerin istenen özelliklere sahip olup rakiplerinin önüne geçebilmesi için ise endüstriyel tasarım konusunda uzmanlaşmış bireylerin piyasa içerisinde aktif olarak görev alması kaçınılmaz bir hale gelmiştir.

 

Endüstriyel Tasarım Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Endüstriyel Tasarım çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Endüstriyel Tasarım okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Endüstriyel Tasarımcılar; endüstri kuruluşlarındaki atölyelerde görev yaparlar. Çalışmalarında daha çok zihin gücünü kullanan endüstri ürünleri tasarımcıları birinci derecede nesnelerle ve aletlerle ilgilidirler. Yaratıcılık, meslekte başarıyı artıran bir özelliktir.

 

Endüstriyel Tasarım Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Endüstriyel Tasarım maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Endüstriyel Tasarım maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Endüstriyel Tasarım Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Endüstriyel Tasarım bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Endüstriyel Tasarım bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Endüstriyel Tasarım dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Endüstriyel Tasarım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Endüstriyel tasarım bölümü, üç boyutlu düşünebilme yeteneği ile yaratıcılığın geliştirilmesine yönelik derslerin ağırlıklı olacağı bir müfredata sahiptir. Temel tasarım eğitiminin ardından tasarım sürecinin bire bir uygulanarak öğrenildiği stüdyo dersleri, teknik bilgi ve becerilerle desteklenir. Teknoloji çağının gerektirdiği donanımlı çalışma ortamlarında öğrenciler teorik ve uygulamalı dersler alırlar. Proje ve yeni ürün geliştirme sürecinde kullanıcı ve pazar araştırmasından başlayıp, konsept geliştirme ve bu konseptler üzerinden üretim detayları çözümlenmiş sonuç ürüne giden yolda her aşamanın öğrenciler tarafından ilerletilmesi sağlanır.

 

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Dijital Ortamda Görselleştirme
  3. Endüstriyel Tasarım Tarihi
  4. Endüstriyel Üretimde Ahşap Malzemeler
  5. Endüstriyel Ürün Teknik Çizimi
  6. Ergonomi ve Erişilebilirlik
  7. Maket Yapım Yöntemleri
  8. Malzeme
  9. Mesleki İlişkiler ve Proje Yönetimi
  10. Mobilya Tasarım
  11. Oyun ve Oyuncak Tasarımı 
  12. Portfolyo Tasarımı
  13. Statik Mukavemet
  14. Tasarım Araştırmaları
  15. Tasarım Çizimi
  16. Tasarım Hukuku
  17. Tasarım ve İletişim
  18. Temel Bilgi Teknolojisi
  19. Temel Tasarım Stüdyosu
  20. Türk Dili
  21. Üretim Yöntemleri
  22. Ürün Tasarımı
  23. Ürün Tasarımına Giriş

 

Endüstriyel Tasarım Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Endüstriyel Tasarım KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Endüstriyel Tasarım bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Endüstriyel Tasarım Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Endüstriyel Tasarım tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- İki ve üç boyutlu tasarımlar geliştirmek için kullanılan yazılım programlarına hakim olmalı.

4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

5- Mantıksal düşünme, karmaşık sorunları çözme ve mevcut sistemleri analiz edebilme potansiyeline sahip olmalı.

6- Mevcut ürünlerin nasıl daha fonksiyonel olabileceği veya daha iyi görülebileceğini belirleyebilecek yaratıcılığa sahip olmalı.

7- Müşterilerle iyi iletişim kurabilmeli.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Endüstriyel Tasarım Okuyanlar ve Endüstriyel Tasarım Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Endüstriyel Tasarım yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Endüstriyel Tasarım nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Endüstriyel Tasarım iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgv1K68z7egYoO9aNZZyrSJXNnntZ9Evb6uOdGNIrugp0gycb_DQd3_vGof4q4XAj0c3n7kFd-EErE0YxmUfp9sYhStmVps6CsmJoNz9hRHfGj_C65nn8t-_dNpBdThT-n1O02ORC7t4YER/s16000/endustriyel-tasarim.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgv1K68z7egYoO9aNZZyrSJXNnntZ9Evb6uOdGNIrugp0gycb_DQd3_vGof4q4XAj0c3n7kFd-EErE0YxmUfp9sYhStmVps6CsmJoNz9hRHfGj_C65nn8t-_dNpBdThT-n1O02ORC7t4YER/s72-c/endustriyel-tasarim.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/endustriyel-tasarm-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/endustriyel-tasarm-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content