Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları il...
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Nedir?
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü; iletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği |
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
- ALARKO
- Araştırma ve eğitim kurumları
- Aselsan
- Askeri elektronik ve haberleşme sektörü
- Banka veya büyük firmaların IT departmanları
- Elektronik dayanıklı tüketim ürünleri üreticileri
- Elektronik tasarım evleri
- Haberleşme sistem üreticileri
- İnternet servis sağlayıcıları
- Otomotiv sektörü
- PTT
- Savunma teknolojisi geliştirme kurumları
- Telefon sistem operatörleri
- Televizyon ve radyo kuruluşları
- THY
- TRT
- Türk Telekom
- Turkcell
- Uluslararası üretici temsilcileri
- Veri iletim operatörleri
- Vodafone
***Elektronik ve haberleşme mühendisleri; endüstrinin ve teknolojinin gelişerek yaygınlaşmış olduğu (elektronik, internet ve kablolu TV gibi alt yapının bulunduğu) yerlerde, özellikle büyük şehirlerde başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi, ulusal ve çok uluslu şirketlerde, radyo-TV yayın, internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektörüne hizmet veren mühendislik kuruluşlarında, gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.
***Çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu ve özel sektör iş yerlerinde, eğitimden savunmaya, bankacılıktan ulaşıma, müzikten imalata, eğlenceden sağlık sektörüne kadar her alanda iş bulma olanağına sahiptirler. Aynı zamanda bu sektörlerde yönetici olarak da görev alabilirler.
Yurt dışında çalışma imkanları da mevcuttur. Teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurma şansları da vardır.
***Teknolojinin giderek artan bir hızla hayatımıza girmiş olması bu konuda birçok yeni alanın doğmasına da neden olmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mesleğinin, gelecekte aranan meslekler arasında, en üst sıralarda yer alması beklenmektedir.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Araştırma, geliştirme faaliyetlerinde bulunur.
2- Arızalı ekipmanları test eder ve sorunları giderir.
3- Danışmanlık, hizmet içi eğitim-öğretim çalışmaları ile ilgili faaliyetlerin yönetim kademesinde de bulunabilir.
4- Doğrudan saha işlemleri ve elektronik tesislerin bakımını sağlar.
5- Elektronik alet ve sistemleri tasarlar, projelendirir.
6- Hoparlörden televizyona ve ses ekipmanlarına kadar geniş bir elektronik yelpazesini tasarlar.
7- İşletim sistemlerini değerlendirir ve ilgili birimlere tasarım değişiklikleri önerir.
8- İşletmelere bakım onarım konusunda teknik destek sağlar.
9- Tasarladığı ürünlerin modellemesinin yapılmasını sağlar.
10- Tasarlanan ürünlerin üretimi ile sistemin düzgün çalışmasını sağlar.
11- Test kontrol aparatı ve ekipmanı oluşturur.
12- Üretilen ürünlerin satışı, pazarlaması konusunda çalışır.
13- Yayın ve iletişim sistemleri gibi elektronik ekipmanların üretimini geliştirir, test eder ve denetler.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Çalışma ortamı özellikle tasarlama, yöneticilik ve ar-ge faaliyetlerinde bulunanlar için genellikle temiz ve düzenli ofis ortamlarıdır. Ancak üretimde çalışıldığında çalışma ortamı az miktarda nem, koku, kir, yağ, gürültü olabilir. Örneğin entegre devre üretiminde özel koruma giysileriyle çalışmak gerekebilir. Teknik destek ve bakım aşamalarında çalışma ortamı duruma göre değişkendir. Çalışma esnasında diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim halindedirler.
Çalışmalarını tam zamanlı olarak sürdürmekle birlikte, proje bazında yapılan çalışmalarda vardiya sistemi ile de çalışabilirler.Duruma göre şehir içi veya şehir dışına seyahat etmek gerekebilir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar
2- Analizör
3- Osiloskop
4- Multimetre
5- Baskı devre ve elektronik elemanlar
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Analog Haberleşme
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Devre ve Sistem Analizi
- Diferansiyel Denklemler
- Elektrik Devre Temelleri
- Elektromagnetik Alanlara Giriş
- Elektromagnetik Dalgalar
- Elektronik
- Fizik
- Genel Kimya
- İngilizce
- Malzeme Bilimi
- Matematik
- Mikrodalga Mühendisliği
- Mühendislik Etiği
- Olasılık ve İstatistik
- Otomatik Kontrol Sistemleri
- Sayısal Devreler
- Sayısal Yöntemler
- İşaretler ve Sistemler
- Türk Dili
- Veri Yapıları
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 172 kontenjan verilmiş ve mezunlar 89 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- İleri görüşlü olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Sayısal düşünme ve işlem yapabilme yeteneğine sahip olmalı.
8- Sorumluluk sahibi olmalı.
9- Temel bilimlere (matematik, fizik) ilgili olmalı.
10- Yabancı dil ilgisi (özellikle İngilizce) yüksek olmalı veya dil öğrenmeye hevesli olmalı.
11- Yaratıcı, zamanı iyi kullanabilen bir yapıya sahip olmalı.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Okuyanlar ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR