Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...
Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü Nedir?
Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü; elektronik ticaret alanında gerekli donanımı bulunan ve ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Elektronik Ticaret ve Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Elektronik Ticaret ve Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Elektronik Ticaret ve Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Elektronik Ticaret ve Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Elektronik Ticaret ve Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
E-Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü mezunları e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin şu alanlarında çalışabilir:
1- Dijital Reklam ve Promosyon bölümleri
2- E-CRM sorumlusu olarak
3- E-İş geliştirme ve süreç yönetimi alanında Stratejik Yönetim Bölümleri
4- E-Pazarlama konusunda Ürün Geliştirme ve Ürün / Marka Yönetimi alanı
5- E-Ticarette Pazar Araştırma ve Veri Analizi ile ilişkili birimler
6- Web programlama, Web Design konuları
7- Yazılım ve programlama geliştirme ile veritabanı oluşturma süreçleri
***Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümünden mezun olan öğrenciler, e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışabilmektedir. Eğitim hayatı boyunca kazandığı deneyimleri bu şirketlerde kullanabilecek ve bağlı olduğu şirkete ivme kazandırabilecek öğrenciler; e-iş geliştirme ve süreç yönetimi alanında stratejik yönetim bölümlerinde, yazılım ve programlama geliştirme ile veri tabanı oluşturma süreçlerinde, web programlama, web design konularında hizmet veren şirketlerde, e-ticarette pazar araştırma ve veri analizi ile ilişkili birimlerde, e-pazarlama konusunda ürün geliştirme ve ürün/marka yönetimi alanında hizmet verebilmektedir.
***E-CRM sorumlusu olarak da iş hayatına atılabilecek öğrenciler aynı zamanda dijital reklam ve promosyon bölümlerinde de kariyerlerine devam edebilirler. Ajanslarda çalışmak isteyen öğrenciler, sadece dijital dünyada değil diğer reklam alanlarında da kendilerine katkı sağlayabilir ve mesleğin getirdiği diğer detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirler.
***Mezunlar; mobil girişimci, dijital pazarlama yöneticisi, teknik hesap yöneticisi, tedarik zinciri direktörü, satış planlama yöneticisi, dijital satış uzmanı, e-ürün geliştirme müdürü, veri analisti, e-ihracat yöneticisi, web içerik yöneticisi gibi diğer pozisyonlarda da kendilerine iş bulabilme imkânına sahiptir.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Elektronik Ticaret ve Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Elektronik Ticaret ve Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Arama motoru optimizasyonunu belirlemek ve strateji geliştirmek.
2- Departman denetimi yapmak ve personelin görev dağılımını sağlamak.
3- E-ticaret faaliyeti başlatmak isteyen firmanın anlayışını yansıtan, ticari amaçlarına ve hukuk kurallarına uygun yazılım sistemlerini kurmak.
4- Markanın tüm dijital pazarlama ve iletişim faaliyetlerini kurgulamak.
5- Müşteri deneyimini geliştirmek için topluluk yönetim araçlarını etkin şekilde kullanmak.
6- Pazarlama harcamalarını önceden planlamak ve kaynaklarını ve en az bütçe ile en fazla etkileşimi elde etmek için en doğru stratejiyi geliştirmek.
7- Rakiplerin takibini ve analizleri yapmak.
8- Sosyal medya kurallarını, tasarım trendlerini, dijital pazarlamada kullanılan en yeni yöntemleri takip etmek.
9- Veri analizi yapmak, raporlamak ve iyileştirmeler sunmak.
10- Yapılan güncellemeleri ve değişen algoritmaları yakından takip etmek.
11- Yeni çevrimiçi pazarlama stratejilerini araştırmak ve geliştirmek.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Elektronik Ticaret ve Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Elektronik Ticaret ve Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Elektronik Ticaret ve Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Arama Motoru Optimizasyonu
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği
- Dijital Pazarlama ve Satış
- Dijital Reklam ve Sosyal Medya Pazarlama
- E-Müşteri İlişkileri Yönetimi
- Enformatik Düzenlemeler ve Yeni Uygulamalar
- E-Pazarlama ve E-Satış
- E-Tedarik Zinciri Yönetimi
- E-Ticaret
- E-Ticaret’te Dijital Yenilikler
- E-Ticaret’te Teknoloji Uygulamaları
- E-Ticarette Dağıtım Stratejileri
- Görsel Programlama
- Grafik Tasarım
- İleri Web Tasarımı
- İngilizce
- Kurumsal Bilgi Sistemleri
- Makro İktisadın Temelleri
- Mikro İktisadın Temelleri
- Mobil Cihaz Programlama
- Mobil Girişimcilik
- Oyun Endüstrisi ve Dijital Eğlence
- Siber Güvenlik / Adli Bilişim
- Tedarik Zinciri Bilgi Sistemleri (ERP)
- Türk Dili
- Veri Yapıları ve Veri Tabanı Uygulamaları
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Elektronik Ticaret ve Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Elektronik Ticaret ve Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Düzenli ve detaycı çalışma becerisi sergilemek.
2- Güçlü iletişim yeteneği sergilemek.
3- Planlama, takip ve organizasyon becerisine sahip olmak.
4- Sonuç odaklılık becerisine sahip olmak.
5- Takım çalışmasına yatkınlık göstermek.
6- Yaratıcılık yönü gelişmiş olmak.
7- Yeniliklere açık olmak.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümü sıralamaları ile tercih yaparak eğitime başlayacak öğrencilerin, sosyal yönleri de kuvvetli olması gerekmektedir. Sektördeki yenilikleri takip edecek dinamikliğe sahip öğrenciler, teknoloji kullanımına ve sosyal medyaya da meraklı olmalıdır. Kendine güvenerek insanlarla iyi iletişim kurabilen, süreci sabırla takip eden öğrenciler elektronik ticaret sektöründe başarılı bireyler olabilmektedir.
Elektronik Ticaret ve Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Elektronik Ticaret ve Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Elektronik Ticaret ve Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Elektronik Ticaret ve Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR