El Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizim...
El Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık El Sanatları bölümü var. Aşağıda sırasıyla El Sanatları bölümü nedir, puan türü nedir, El Sanatları bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, El Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
El sanatları özel el becerisi gerektiren bir sanat dalıdır. El sanatları, orta çağdan beri var olmuş; kıyafet, ayakkabı, dekor gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlamıştır.
Günümüzde el sanatları hem basit malzemelerle, hem de atölyelerde daha büyük bir donanımla icra edilmektedir. Günümüzde ürünlerin çoğu fabrikalarda şekle sokulsa da el becerisi yüksek sanatçılara duyulan ihtiyaç azalmamıştır.
El Sanatları Bölümü Nedir?
El Sanatları bölümü; özellikle el sanatlarında çok çeşitli değerlere sahip olan ülkemizde bu değerlerin aktarılması ve korunması, yenileme yapılması; mimari eserlerde kullanılan ahşap oymacılığı, alçı işleri, duvar resimleri, metal işleri, cam süslemeciliği gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerinin belgelenmesi ve üretilen bilginin sonraki nesillere aktarılmasında görev alacak meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
El Sanatları Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan El Sanatları için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. El Sanatları, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi El Sanatları baraj puanı da 180 puandır.
El Sanatları Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
El Sanatları mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. El Sanatları mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
El sanatları alanında çalışmak isteyenler için belli başlı iş olanakları bulunmaktadır. Bu olanaklar kişinin uzmanlaştığı el sanatı çeşidine göre değişmektedir. Görsel sanatlar ve el sanatları bölümlerinden mezun olan öğrenciler sanat galerilerinde sergileri düzenlemekle ilgilenebilirler.
Ayrıca, bazı mezunlar kültürel ve geleneksel kuruluşlarda, örneğin müze ya da tarihi binalarda günlük bakım ve turistlere rehberlik etme gibi işlerde çalışabilirler.
Mezunların büyük çoğunluğu kendi işletmelerini kurar, ya da part time işlerde çalışabilirler. Bu kişiler, elle ürettikleri malzemeleri müşterilere satabilirler. Bu alanda çalışmak istiyorsanız sosyal medya gibi pazarlama stratejilerini kullanmayı da biliyor olmalısınız.
El Sanatları Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere El Sanatları mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek El Sanatları mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çalıştığı iş yerinin üretim faaliyetlerine göre, üretimde bulunulacak el sanat ürünlerinin tasarlar ve geliştirilmesi için gereken çalışmaları yapar,
2- Dekoratif eşya ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimi için çalışmalar yapar,
3- El örgü ürünlerini geliştirilme çalışmasında bulunur, üretimde bulunulan araç gereç doğrultusunda ve tekniklerine uygun üretimi gerçekleştirir.
4- Dokumacılık, işleme, ahşap oymacılığı, cam, halıcılık, kilimcilik, kumaş dokumacılığı, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, müzik aletleri yapımcılığı, taş İşçiliği, bakırcılık, sepetçilik, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, mücevher, cam işlemeciliği, metal işlemeciliği gibi el sanatlarını geliştirme ve üretim çalışmasını yapar.
El Sanatları Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle El Sanatları çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. El Sanatları okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
El sanatları mezunları; kapalı, zaman zaman gürültülü ve kokulu bir ortamda çalışırlar. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
El Sanatları Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için El Sanatları maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise El Sanatları maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
El Sanatları Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
El Sanatları bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız El Sanatları bölümüne geçiş yapabilirsiniz. El Sanatları dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
El Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Ambalaj Tasarımı
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Bilgisayar Teknolojileri
- Boya ve Baskı Uygulamaları
- Çini Dekor
- Çini Tasarımı ve Uygulamaları
- Cumhuriyet Dönemi Halk Plastik Sanatları
- Deri Aksesuar Tasarımı
- Deri Tasarımı ve Uygulamaları
- Deri Yüzey Tasarımı
- Desen
- Disiplinlerarası Tasarım Uygulama
- Doğal Boyamacılık
- Ebru Sanatı Uygulamaları
- El Halıcılığı
- El Sanatları Tarihine Giriş
- Elle Şekillendirme
- Endüstriyel İşleme Tasarım ve Uygulamaları
- Estetik
- Fotoğrafçılık
- Geleneksel Baş Süslemeleri
- Genel İşletme
- Giyim Tarihi
- Halkbilim
- İngilizce
- İşleme Tasarımı ve Uygulamaları
- Kalite Kontrol
- Keçe Aksesuar Tasarımı
- Keçe Tasarımı ve Uygulamaları
- Keçe Yüzey Tasarımı
- Konsept Geliştirme ve Koleksiyon Uygulama
- Kumaş Yapı Bilgisi
- Model Kalıp
- Motif Çizimi ve Süsleme Tasarımı
- Osmanlı Dönemi Süsleme ve El Sanatları
- Oyuncak Tarihi
- Sanat Akımları
- Sanat Eleştirisi
- Sanat Sosyolojisi
- Sanat Terminolojisi
- Şapka Yapım Teknikleri
- Selçuklu Dönemi Süsleme ve El Sanatları
- Sergi Tasarımı
- Serigrafi
- Takı Mücevher Tarihi
- Takı Mücevher Tasarımı ve Uygulamaları
- Tasarım İlke ve Yöntemleri
- Temel Çini Eğitimi
- Temel Deri Eğitimi
- Temel Dokuma Teknikleri
- Temel İşleme Eğitimi
- Temel Sanat Eğitimi
- Tezhip
- Türk Dili
- Yapma Bebek-Biblo-Oyuncak Tasarımı ve Uygulamaları
El Sanatları Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. El Sanatları KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. El Sanatları bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
El Sanatları Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. El Sanatları tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- El sanatlarına ilgi duymalı.
4- Estetik görüşe sahip, yaratıcı olmalı.
5- Göz-el koordinasyonu güçlü olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Renkleri ayırt edebilmeli.
El Sanatları Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. El Sanatları yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de El Sanatları nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için El Sanatları iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR