El Sanatları Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

El Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizim...

El Sanatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık El Sanatları bölümü var. Aşağıda sırasıyla El Sanatları bölümü nedir, puan türü nedir, El Sanatları bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, El Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

El sanatları özel el becerisi gerektiren bir sanat dalıdır. El sanatları, orta çağdan beri var olmuş; kıyafet, ayakkabı, dekor gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlamıştır.

Günümüzde el sanatları hem basit malzemelerle, hem de atölyelerde daha büyük bir donanımla icra edilmektedir. Günümüzde ürünlerin çoğu fabrikalarda şekle sokulsa da el becerisi yüksek sanatçılara duyulan ihtiyaç azalmamıştır.

 

El Sanatları Bölümü Nedir?

El Sanatları bölümü; özellikle el sanatlarında çok çeşitli değerlere sahip olan ülkemizde bu değerlerin aktarılması ve korunması, yenileme yapılması; mimari eserlerde kullanılan ahşap oymacılığı, alçı işleri, duvar resimleri, metal işleri, cam süslemeciliği gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerinin belgelenmesi ve üretilen bilginin sonraki nesillere aktarılmasında görev alacak meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

El Sanatları Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan El Sanatları için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. El Sanatları, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi El Sanatları baraj puanı da 180 puandır.

 

El Sanatları bölümü nedir
El Sanatları

El Sanatları Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

El Sanatları mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. El Sanatları mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

El sanatları alanında çalışmak isteyenler için belli başlı iş olanakları bulunmaktadır. Bu olanaklar kişinin uzmanlaştığı el sanatı çeşidine göre değişmektedir. Görsel sanatlar ve el sanatları bölümlerinden mezun olan öğrenciler sanat galerilerinde sergileri düzenlemekle ilgilenebilirler.

Ayrıca, bazı mezunlar kültürel ve geleneksel kuruluşlarda, örneğin müze ya da tarihi binalarda günlük bakım ve turistlere rehberlik etme gibi işlerde çalışabilirler.

Mezunların büyük çoğunluğu kendi işletmelerini kurar, ya da part time işlerde çalışabilirler. Bu kişiler, elle ürettikleri malzemeleri müşterilere satabilirler. Bu alanda çalışmak istiyorsanız sosyal medya gibi pazarlama stratejilerini kullanmayı da biliyor olmalısınız.

 

El Sanatları Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere El Sanatları mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek El Sanatları mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çalıştığı iş yerinin üretim faaliyetlerine göre, üretimde bulunulacak el sanat ürünlerinin tasarlar ve geliştirilmesi için gereken çalışmaları yapar,

2- Dekoratif eşya ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimi için çalışmalar yapar,

3- El örgü ürünlerini geliştirilme çalışmasında bulunur, üretimde bulunulan araç gereç doğrultusunda ve tekniklerine uygun üretimi gerçekleştirir.

4- Dokumacılık, işleme, ahşap oymacılığı, cam, halıcılık, kilimcilik, kumaş dokumacılığı, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, müzik aletleri yapımcılığı, taş İşçiliği, bakırcılık, sepetçilik, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, mücevher, cam işlemeciliği, metal işlemeciliği gibi el sanatlarını geliştirme ve üretim çalışmasını yapar.

 

El Sanatları Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle El Sanatları çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. El Sanatları okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

El sanatları mezunları; kapalı, zaman zaman gürültülü ve kokulu bir ortamda çalışırlar. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

 

El Sanatları Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için El Sanatları maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise El Sanatları maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

El Sanatları Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

El Sanatları bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız El Sanatları bölümüne geçiş yapabilirsiniz. El Sanatları dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

El Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Ambalaj Tasarımı
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Destekli Tasarım
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Boya ve Baskı Uygulamaları
  6. Çini Dekor
  7. Çini Tasarımı ve Uygulamaları
  8. Cumhuriyet Dönemi Halk Plastik Sanatları
  9. Deri Aksesuar Tasarımı
  10. Deri Tasarımı ve Uygulamaları
  11. Deri Yüzey Tasarımı
  12. Desen
  13. Disiplinlerarası Tasarım Uygulama
  14. Doğal Boyamacılık
  15. Ebru Sanatı Uygulamaları
  16. El Halıcılığı
  17. El Sanatları Tarihine Giriş
  18. Elle Şekillendirme
  19. Endüstriyel İşleme Tasarım ve Uygulamaları
  20. Estetik
  21. Fotoğrafçılık
  22. Geleneksel Baş Süslemeleri
  23. Genel İşletme
  24. Giyim Tarihi
  25. Halkbilim
  26. İngilizce
  27. İşleme Tasarımı ve Uygulamaları
  28. Kalite Kontrol
  29. Keçe Aksesuar Tasarımı
  30. Keçe Tasarımı ve Uygulamaları
  31. Keçe Yüzey Tasarımı
  32. Konsept Geliştirme ve Koleksiyon Uygulama
  33. Kumaş Yapı Bilgisi
  34. Model Kalıp
  35. Motif Çizimi ve Süsleme Tasarımı
  36. Osmanlı Dönemi Süsleme ve El Sanatları
  37. Oyuncak Tarihi
  38. Sanat Akımları
  39. Sanat Eleştirisi
  40. Sanat Sosyolojisi
  41. Sanat Terminolojisi
  42. Şapka Yapım Teknikleri
  43. Selçuklu Dönemi Süsleme ve El Sanatları
  44. Sergi Tasarımı
  45. Serigrafi
  46. Takı Mücevher Tarihi
  47. Takı Mücevher Tasarımı ve Uygulamaları
  48. Tasarım İlke ve Yöntemleri
  49. Temel Çini Eğitimi
  50. Temel Deri Eğitimi
  51. Temel Dokuma Teknikleri
  52. Temel İşleme Eğitimi
  53. Temel Sanat Eğitimi
  54. Tezhip
  55. Türk Dili
  56. Yapma Bebek-Biblo-Oyuncak Tasarımı ve Uygulamaları

 

El Sanatları Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. El Sanatları KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. El Sanatları bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

El Sanatları Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. El Sanatları tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- El sanatlarına ilgi duymalı.

4- Estetik görüşe sahip, yaratıcı olmalı.

5- Göz-el koordinasyonu güçlü olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Renkleri ayırt edebilmeli.

 

El Sanatları Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. El Sanatları yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de El Sanatları nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için El Sanatları iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: El Sanatları Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
El Sanatları Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifa2Td_x12LpRKBU14-POqg1Zv8CJqgc0j_2J-iNLAJoKtRKVSKiJSTdzjXXhuRnQK73EBlp6G-JrauHS0-bui94Rkc9e9wLjbA43mWjB0iAt6Thif_NhByeZ3_l1F2U8hZa1LjDK8sFcQ/s16000/el-sanatlari.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifa2Td_x12LpRKBU14-POqg1Zv8CJqgc0j_2J-iNLAJoKtRKVSKiJSTdzjXXhuRnQK73EBlp6G-JrauHS0-bui94Rkc9e9wLjbA43mWjB0iAt6Thif_NhByeZ3_l1F2U8hZa1LjDK8sFcQ/s72-c/el-sanatlari.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/el-sanatlar-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/el-sanatlar-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content