Eczacılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Eczacılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 5 y...

Eczacılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 5 yıllık Eczacılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Eczacılık bölümü nedir, puan türü nedir, Eczacılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Eczacılık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Eczacılık Bölümü Nedir?

Eczacılık bölümü; doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye satan, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlayan, laboratuvarda, ilaçların geliştirilmesi ve analiziyle ilgili araştırmalar yapan eczacıları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Eczacılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 5 yıl olan Eczacılık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Eczacılık, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Eczacılık baraj puanı da 180 puandır.

 

UYARI: Eczacılık İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

Eczacılık : Sayısal En Düşük 100 bin başarı sıralaması şartı uygulanacak.

 

Eczacılık nedir
Eczacılık

Eczacılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Eczacılık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Eczacılık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Eczaneler

2- Hastaneler

3- İlaç Firmaları

4- Klinik Araştırma Merkezleri

5- Üniversiteler

 

**Özel ve kamu hastane ve laboratuvarlarında,İlaç endüstrisine yönelik fabrika ve depolarda, kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar.

Son yıllarda bitkisel asıllı ilaçlara olan talebin artması nedeniyle eczacılara yeni iş alanları doğmuştur. Ayrıca kozmetik maddelerin üretim ve araştırma-geliştirme aşamalarında da görev yapan meslek elemanları vardır.

**Ülkemizde kamu sektöründe eczacılara olan gereksinim oldukça azalmıştır. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar Odasından alınan bilgiye göre mezun olan öğrencilerin % 80'i kendi eczanelerini açmaktadır. Ancak eczane açmak oldukça büyük sermaye gerektirmektedir.

**Son yıllarda eczane sayısının artması, özellikle büyük şehirlerde kazançların düşük olmasından dolayı, her yıl bir kısım eczane kapanmaktadır. İşletmecilik konusunda kendisini yetiştiren ve yabancı dil bilen mezunların iş bulma olanakları artmaktadır.

 

Eczacılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Eczacılık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Eczacılık mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Eczacılık uygulamaları ile ilgili yeterli hukuki ve diğer gerekli bilgiye sahiptir.

2- Eczane, ecza deposu gibi, ilaçların dağıtım ve satış zincirinde çalışan eczacılar ilaçlarla ilgili giriş belgesi, fatura, reçete gibi tüm kayıtları tutar. Özel zehirli maddeleri psikotrap ve uyuşturucu maddeleri içeren ilaçlarla ilgili tüm kayıtları tutar.

3- İlaç ve tıbbi ürünler hakkında gereken bilgileri verebilmek için bilimsel verileri değerlendirir.

4- İlaçlar ve ilaçların üretiminde kullanılan maddeleri bilir.

5- İlaçları laboratuvarlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden kontrol eder.

6- İlaçların araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde birinci derecede görev alır; ilaçların ve kozmetiklerin endüstriyel üretimini ve kalite kontrolünü planlar ve gerçekleştirir

7- Kendisi tarafından hazırlanması gerekli olan ilaçları, formüllerine uygun olarak hazırlar veya hazırlanmasını denetler.

8- Özel zehirli maddeleri içeren reçetelerin kayıtlarını tutar; veteriner ilaçları, tarım ilaçları, tuvalet ve kozmetik ürünlerin kullanılmaları konusunda önerilerde bulunur.

9- Reçetede yer alan hazır ilaçları müşteriye sunar, ilaçların kullanımı hakkında müşteriye bilgi verir.

10- Reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşteriyi bilgilendirir.

11- Tıbbi veya diğer amaçlar için kullanılan toksin ve zehirli maddeleri hazırlar ve kurallarına göre dağıtımını yapar, bozulmaya karşı önlem alır.

 

Eczacılık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Eczacılık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Eczacılık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Eczacılar genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuvarlarda, devlet dairelerinin sağlıkla ilgili bölümlerinde, bazen de ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temizdir, ancak ilaç ve kimyasal madde kokusu vardır. Eczanelerde görev yapan eczacılar, insanlarla etkileşim halindedirler. Eczacılar çalıştıkları yerleşim yerinde, hazırlanan plan dahilinde, nöbet tutmak zorundadırlar. Nöbet günlerinde eczacıların görev başında olmaları gerekir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- İlaç yapımında kullanılan araç ve gereçler,

2- İlaç kontrolünde kullanılan araçlar,

3- Çeşitli doğal ve kimyasal maddeler.

 

Eczacılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Eczacılık maaşları 6500-7500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Eczacılık maaşları 10000+ lira üzerindedir.

 

Eczacılık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Eczacılık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Eczacılık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Eczacılık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Eczacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Analitik Kimya
  2. Analitik Validasyon
  3. Analitik Validasyon
  4. Beslenme Biyokimyası
  5. Davranış Bilimleri
  6. Eczacılığa Yönelme
  7. Eczacılık Tarihi ve Deontoloji
  8. Famakoloji
  9. Farmakognoz
  10. Farmakognozi
  11. Farmasötik Kimya
  12. Fitoterapötikler
  13. Fizyoloji
  14. Genel Kimya
  15. Kimya Uygulamaları
  16. Klinik Biyokimya
  17. Matematik
  18. Mikrobiyoloji
  19. Organik Kimya
  20. Serbest Radikaller ve Antioksidanlar
  21. Tedavide Farklı İlaç Grupları
  22. Teknoloji Uygulamaları
  23. Toksikoloji

 

Eczacılık Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Eczacılık için KPSS ataması yoktur. Sağlık Bakanlığınca yapılan kuralar sonucunda atamalar gerçekleşir.

 

Eczacılık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Eczacılık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı.

4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

5- Kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanda başarılı olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Sorumluluk duygusu yüksek olmalı.

8- Tertipli ve düzenli olmalı.

9- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.

 

Eczacılık Okuyanlar ve Eczacılık Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Eczacılık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Eczacılık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Eczacılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Eczacılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Eczacılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCHzzM4D4w_7zyGs8WSgcA0vwHxvVWrhvNh_wXClCIVjELVFr0AxI2Un-cq1FUlVaw65pOOuWXLqb64Z1TnqSSPIhaVJ8TSCClEmTGPHYKWtVPFyDtM44fSS6mZPPTnzMU_vRc0GBBpkq3/s16000/eczacilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCHzzM4D4w_7zyGs8WSgcA0vwHxvVWrhvNh_wXClCIVjELVFr0AxI2Un-cq1FUlVaw65pOOuWXLqb64Z1TnqSSPIhaVJ8TSCClEmTGPHYKWtVPFyDtM44fSS6mZPPTnzMU_vRc0GBBpkq3/s72-c/eczacilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/eczaclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/eczaclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content