Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Dil ve Konuşma Terapisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...

Dil ve Konuşma Terapisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Dil ve Konuşma Terapisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dil ve Konuşma Terapisi bölümü nedir, puan türü nedir, Dil ve Konuşma Terapisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir?

Dil ve Konuşma Terapisi bölümü; çeşitli seviyelerde konuşma, iletişim ve dil sorunları olan bebek, çocuk ve yetişkinleri tedavi etmek için uğraşan dil ve konuşma terapistlerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Dil ve Konuşma Terapisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Dil ve Konuşma Terapisi, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Dil ve Konuşma Terapisi baraj puanı da 180 puandır.

 

Dil ve Konuşma Terapisi nedir
Dil ve Konuşma Terapisi

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Dil ve Konuşma Terapisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Dil ve Konuşma Terapisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Hastaneleri

2- Kişisel Özel Eğitim Kursları

3- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

4- Özel Hastaneler

5- Özel Klinikler

6- Üniversite Hastaneleri

 

Dil ve konuşma terapistleri tüm sağlık (kamu, özel, üniversite hastaneleri, rehabilitasyon   merkezleri, klinikler ve eğitim (özel   eğitim   merkezleri, okullar) sektörlerinde  iş imkanı  bulabilirler. Ayrıca  kendi  özel  kliniklerinde  de  serbest  olarak  (hekim,   odyolog,   diş   hekimi,   fizyoterapistler   gibi) mesleklerini icra edebilirler. Akademik  hayata  ilgi  duyan  öğrenciler  ABD ve Avrupa ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde lisansüstü araştırma yapma imkânına sahip olabilirler. 

 

Dil ve Konuşma Terapisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Dil ve Konuşma Terapisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Dil ve Konuşma Terapisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma sağlığı alanında önleyici programlarda görev alır.

2- Toplumda ve bireylerde ses, konuşma ve dil bozukluklarına neden olabilecek risk faktörlerine yönelik farkındalık geliştirilmesi için çalışma yapar.

3- Ek-1/B’de bulunan durumlarda terapi ve rehabilitasyon yapar.

4- İlgili uzman tabip tarafından yönlendirilen ve dil, konuşma, ses ve yutma patolojisi olan hastaların, kendi alanı ile ilgili değerlendirmesini, tedavi ve rehabilitasyon planlamasını yapar ve uygular.

5- Bilgisayar destekli konuşma cihazları, trakeo özefageal protezler ve benzeri konuşma aparatları,elektrolarinks, iletişim panoları gibi alternatif ve iletişimi destekleyici yardımlı ek araçlı/cihazlı ve jest, işaret dili gibi yardımsız sistemleri konusunda hastaya eğitim verir.

6- Özel gereksinimi olanlar için bireyselleştirilmiş eğitim programlarında görev alır.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Dil ve Konuşma Terapisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Dil ve Konuşma Terapisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Dil ve Konuşma Terapisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Akıcılık Bozuklukları

Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluklar

Baş-Yüz Anomalilerinde Değerlendirme ve Terapi Yaklaşımları

Bebeklik, Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönem Dil Bozuklukları

Biyoistatistik

Dil Gelişimi

Enstrümantasyon ve Kalibrasyon

Fizik

Genel Anatomi

İletişim Bozukluklarında Nörolojik Temeller

İşitme Bilimine Giriş

İşitme ve Konuşma Biliminde Araştırma Teknikleri

İşitme ve Konuşma Bozukluklarında Tarama Teknikleri

İşitme ve Konuşma Organları Anatomisi

İştime ve Konuşma Bozukluklarında İletişim Yöntemleri,

Konuşma Akustiği ve Fonetik

Konuşma Bilimine Giriş

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Nörofizyoloji

Odyoloji'de Tanılamaya Giriş

Okul Çağı Çocuklarda ve Adölesanlarda Dil Bozuklukları, İşitme Engelli Çocuklarda Gelişimsel Özellikler ve Rehabilitasyon

Oyun ve Dil Gelişimi

Psikoakustik ve İşitme Teorileri

Psikodilbilim

Ses Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi Yöntemleri

Ses Fiziği ve Akustik Prensipler

Ses Tasarımı

Yutma Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi

 

Dil ve Konuşma Terapisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi KPSS taban puanları için Nisan 2020 atamalarına baktık. 19 kişi alınmış ve taban puan 71’de kalmış.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Dil ve Konuşma Terapisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Empati yeteneği gelişmiş olmalı.

4- Güleryüzlü olmalı.

5- İnsanlara yardım etmekten hoşlanmalı.

6- İnsanlarla iletişimi iyi olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Psikoloji ve sosyoloji alanlarına hakim olmalı.

 

Dil ve Konuşma Terapisi Okuyanlar ve Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Dil ve Konuşma Terapisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Dil ve Konuşma Terapisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhcm1-uqD2ZINomG9i492RJBbVPW3Z6PmhJfOLsZq90AhgVIaud1wLHOQHpybVGrnzjV-dMRjh2jQPvZDBT9O3wuMsXuBbeBL-c8hYmDAERUZtAPMr1EdiGZBsO5cFHpLTUwUJFePk95mH/w320-h123/dil-ve-konusma-terapisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhcm1-uqD2ZINomG9i492RJBbVPW3Z6PmhJfOLsZq90AhgVIaud1wLHOQHpybVGrnzjV-dMRjh2jQPvZDBT9O3wuMsXuBbeBL-c8hYmDAERUZtAPMr1EdiGZBsO5cFHpLTUwUJFePk95mH/s72-w320-c-h123/dil-ve-konusma-terapisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/dil-ve-konusma-terapisi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/dil-ve-konusma-terapisi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content