Dil ve Konuşma Terapisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...
Dil ve Konuşma Terapisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Dil ve Konuşma Terapisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dil ve Konuşma Terapisi bölümü nedir, puan türü nedir, Dil ve Konuşma Terapisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir?
Dil ve Konuşma Terapisi bölümü; çeşitli seviyelerde konuşma, iletişim ve dil sorunları olan bebek, çocuk ve yetişkinleri tedavi etmek için uğraşan dil ve konuşma terapistlerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Dil ve Konuşma Terapisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Dil ve Konuşma Terapisi, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Dil ve Konuşma Terapisi baraj puanı da 180 puandır.
Dil ve Konuşma Terapisi |
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Dil ve Konuşma Terapisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Dil ve Konuşma Terapisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Hastaneleri
2- Kişisel Özel Eğitim Kursları
3- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
4- Özel Hastaneler
5- Özel Klinikler
6- Üniversite Hastaneleri
Dil ve konuşma terapistleri tüm sağlık (kamu, özel, üniversite hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, klinikler ve eğitim (özel eğitim merkezleri, okullar) sektörlerinde iş imkanı bulabilirler. Ayrıca kendi özel kliniklerinde de serbest olarak (hekim, odyolog, diş hekimi, fizyoterapistler gibi) mesleklerini icra edebilirler. Akademik hayata ilgi duyan öğrenciler ABD ve Avrupa ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde lisansüstü araştırma yapma imkânına sahip olabilirler.
Dil ve Konuşma Terapisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Dil ve Konuşma Terapisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Dil ve Konuşma Terapisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma sağlığı alanında önleyici programlarda görev alır.
2- Toplumda ve bireylerde ses, konuşma ve dil bozukluklarına neden olabilecek risk faktörlerine yönelik farkındalık geliştirilmesi için çalışma yapar.
3- Ek-1/B’de bulunan durumlarda terapi ve rehabilitasyon yapar.
4- İlgili uzman tabip tarafından yönlendirilen ve dil, konuşma, ses ve yutma patolojisi olan hastaların, kendi alanı ile ilgili değerlendirmesini, tedavi ve rehabilitasyon planlamasını yapar ve uygular.
5- Bilgisayar destekli konuşma cihazları, trakeo özefageal protezler ve benzeri konuşma aparatları,elektrolarinks, iletişim panoları gibi alternatif ve iletişimi destekleyici yardımlı ek araçlı/cihazlı ve jest, işaret dili gibi yardımsız sistemleri konusunda hastaya eğitim verir.
6- Özel gereksinimi olanlar için bireyselleştirilmiş eğitim programlarında görev alır.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Dil ve Konuşma Terapisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Dil ve Konuşma Terapisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Dil ve Konuşma Terapisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Akıcılık Bozuklukları
Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluklar
Baş-Yüz Anomalilerinde Değerlendirme ve Terapi Yaklaşımları
Bebeklik, Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönem Dil Bozuklukları
Biyoistatistik
Dil Gelişimi
Enstrümantasyon ve Kalibrasyon
Fizik
Genel Anatomi
İletişim Bozukluklarında Nörolojik Temeller
İşitme Bilimine Giriş
İşitme ve Konuşma Biliminde Araştırma Teknikleri
İşitme ve Konuşma Bozukluklarında Tarama Teknikleri
İşitme ve Konuşma Organları Anatomisi
İştime ve Konuşma Bozukluklarında İletişim Yöntemleri,
Konuşma Akustiği ve Fonetik
Konuşma Bilimine Giriş
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Nörofizyoloji
Odyoloji'de Tanılamaya Giriş
Okul Çağı Çocuklarda ve Adölesanlarda Dil Bozuklukları, İşitme Engelli Çocuklarda Gelişimsel Özellikler ve Rehabilitasyon
Oyun ve Dil Gelişimi
Psikoakustik ve İşitme Teorileri
Psikodilbilim
Ses Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi Yöntemleri
Ses Fiziği ve Akustik Prensipler
Ses Tasarımı
Yutma Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi
Dil ve Konuşma Terapisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi KPSS taban puanları için Nisan 2020 atamalarına baktık. 19 kişi alınmış ve taban puan 71’de kalmış.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Dil ve Konuşma Terapisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Empati yeteneği gelişmiş olmalı.
4- Güleryüzlü olmalı.
5- İnsanlara yardım etmekten hoşlanmalı.
6- İnsanlarla iletişimi iyi olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Psikoloji ve sosyoloji alanlarına hakim olmalı.
Dil ve Konuşma Terapisi Okuyanlar ve Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Dil ve Konuşma Terapisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Dil ve Konuşma Terapisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR