Deri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...
Deri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Deri Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Deri Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Deri Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Deri Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?
Deri Mühendisliği bölümü; hayvansal bir ürün olan derilerin ham madde durumundan işlenmiş deri haline gelebilmesi için yapılması gereken işlemler konusunda inceleme ve araştırmada bulunan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Deri Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Deri Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Deri Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Deri Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Deri Mühendisliği |
Deri Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Deri Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Deri Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- AR-GE kuruluşları ve Laboratuvarlar
2- Ayakkabı tasarımı ve üretimi yapan firmalar
3- Deri fabrikaları
4- Deri konfeksiyon işletmeleri
5- Deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşları
6- Devlet Planlama Teşkilatı
7- Kamu kurum ve kuruluşları
8- Kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalar
9- Mağaza zincirleri ve markaların satın alma departmanları
10- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
11- Suni deri fabrikaları
12- Tarım Bakanlığı
Bölüm mezunları yurt içinde ve yurt dışında yüksek iş bulma olanağına sahiptir. Deri mühendisleri Türkiye’deki ve yurt dışındaki; deri fabrikalarında, kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda, deri konfeksiyon işletmelerinde, ayakkabı fabrikalarında, suni deri fabrikalarında, deri tasarımı ve moda kuruluşlarında, AR-GE kuruluşları ve laboratuvarlarda, sektörel danışmanlık firmalarında çalışma olanaklarına sahiptir. Ayrıca, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapma imkanları bulunmaktadır.
Deri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Deri Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Deri Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Deri üretimi sırasında ortaya çıkan
atıklardan yan mamuller elde etmek için yöntemler geliştirir.
2- İşlenerek kullanılabilir hale gelen ham deri ve kürkün dikilmesi ve
korunması konusunda öneri ve tavsiyelerde bulunur.
3- Sektörün sorunlarının çözümlenmesi için bilimsel ve teknolojik anlamda
öneriler getirir, modaya uygun yeni ürünler geliştirebilir, danışmanlık
yapar.
4- Derinin ekonomik değer kazanmasını sağlayıcı teknolojinin geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapar.
5- Hayvanın derisinin, yüzüldükten sonra çeşitli işlemlere tabi tutularak kullanılabilir hale gelmesine kadar yapılan işlemleri denetler.
6- Özel kullanım amaçlı derilerin üretimi alanında çalışır, inceleme ve araştırmalar yapar.
Deri Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Deri Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Deri Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Meslek elemanları, çoğunlukla kapalı ortamda; fabrikalarda, atölyelerde, ıslak zeminde, zaman zaman da laboratuvarda çalışırlar. Fabrika, atölye vb. yerlerde yoğun deri kokusu ve kimyasal analizler yaparken çoğunlukla kimyasal madde ve ilaç kokularına maruz kalırlar. Meslek elemanları fabrikalarda işverenle, teknisyen, tekniker ve işçilerle iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar, büro malzemeleri
2- Deri boyama ve yardımcı boya maddeleri
3- Deri işlemeciliğinde kullanılan çeşitli makine ve aletler
4- Deri işlemeciliğinde kullanılan laboratuvar malzemeleri
5- Kimyasal maddeler
6- Mamul ve yarı mamul deri çeşitleri
Deri Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Deri Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Deri Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Deri Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Deri Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Deri Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Deri Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Deri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Analitik Kimya
- Atık su Arıtma Teknikleri
- Biyoloji ve Genel Ekonomi
- Deri Analiz ve Kalite Kontrol
- Deri Bitim İşlemleri
- Deri Biyoteknolojisi
- Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri
- Deri Histolojisi
- Deri Kimyası
- Deri Makineleri
- Deri Mamullerinin Pazarlanması
- Deri Mikrobiyolojisi
- Deri Teknolojisi
- Deri Üretim Teknikleri
- Deri Ürünü Lifler
- Deri Yardımcı Maddeleri
- Dericilikte Temel İşlemler
- Fizik
- Fizikokimya
- Ham Deri
- Kimya
- Kürk İşleme Teknikleri
- Matematik
- Polimer Kimyası
- Tabaklama Maddeleri
Deri Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Deri Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Deri Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 1 kontenjan verilmiş ve kişi 77 puanla atanmıştır.
Deri Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Deri Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Fen bilimlerine özellikle kimyaya karşı ilgili ve başarılı olmalı.
4- İnceleme ve araştırma merakına sahip olmalı.
5- İşbirliği halinde çalışabilen kimseler olmaları gerekir.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Kokulu ortamlarda çalışabilmeli.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.
Deri Mühendisliği Okuyanlar ve Deri Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Deri Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Deri Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Deri Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR