Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları il...
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü nedir, puan türü nedir, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
4 yıllık eğitim-öğretim süreci boyunca öğrenciler; Kıpçak, Oğuz, Çağatay ve Sibirya Türk lehçeleri içerisinde yer alan temel lehçelerden en az ikisini; dili, edebiyatı, kültürü ve tarihi ile öğrenmektedir.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Nedir?
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü; geniş bir alana yayılmış olan Türk milletinin dili, edebiyatı ve kültürünü bilen, bu alanlar arasında iletişim kurularak karşılıklı yardımlaşmayı sağlayan, eserler üreten ve ilgili her bir lehçede çeviriler ve araştırmalar yapacak düzeyde bilgili ve nitelikli Türkologlar yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları baraj puanı da 180 puandır.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları |
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden mezun olan öğrenciler, "Türkolog" unvanı almakta, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Türkçe ve Tük Dili ve Edebiyatı öğretmeni olabilmektedirler. Ayrıca, Atatürk Kültür Merkezi ve Türk Dil Kurumunda uzmanlık ve uzman yardımcılığı ile TRT'de ve Kültür Bakanlığında çeşitli görevler yapabilmektedirler. Türk cumhuriyetlerinde bulunan üniversitelerde ve bu cumhuriyetlerle iş yapan çeşitli kuruluşlarda görev alabilmektedirler.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunlarının görevleri şunlardır:
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunları TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunda uzman memur olabilirler. Rusça öğrenen öğrenciler tercüman olarak bürolarda; eski yazıyı ve Kiril harflerini okuyabilme becerisine sahip olan öğrenciler ise arşivlerde ve kütüphanelerde çalışabilirler.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Dersleri Nelerdir?
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Dalı eğitiminde öğrencilere değişik dallardaki lehçelerle ilgili sağlıklı bilgiler kazandırılmaya çalışılmakta, lehçelerin dil özelliklerinin karşılaştırmalı olarak öğretilmesine önem verilmektedir. Öğrenciler, bu geniş alan üzerinde bulunan Türk Dili kullananların dilini öğrenmenin yanı sıra edebiyatını, tarihini, sosyo-kültürel yapılarını, uluslararası ilişkilerini de öğrenmekte ve istedikleri dersleri seçerek istedikleri lehçede uzmanlaşma imkanına sahip olmaktadırlar. Öğrenciler ayrıca Rusça dilini de öğrenmektedirler. Öğrencilerin Bitirme Tezi hazırlamaları zorunludur.
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Azerbaycan Edebiyatı
- Azerbaycan Türkçesi
- Başkurt ve Tatar Türkçesi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çuvaş Türkçesi
- Eski Anadolu Türkçesi
- Eski Türk Edebiyatı
- Eski Türkçe
- Gagavuz Türkçesi
- İngilizce
- Karakalpak ve Nogay Türkçesi
- Kırgız ve Kazak Edebiyatı
- Kırgız ve Kazak Türkçesi
- Osmanlı Türkçesi
- Özbek ve Yeni Uygur Türkçesi
- Rusça
- Türk Dili
- Türk Dili Tarihi
- Türk Dünyası Tarihi
- Türk Edebiyatı Tarihi
- Türk Halk Edebiyatı
- Türkçe ve Kompozisyon
- Türkiye Türkçesi
- Türkmen Edebiyatı
- Türkmen Türkçesi
- Yakut Türkçesi
- Yeni Türk Edebiyatı
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırmacı ve meraklı bir yapısı olmalı.
2- Başka kültürlere ilgi duymalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Sözel yetenekleri yüksek olmalı.
8- Türkçeyi sevmeli.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR