Biyoteknoloji Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Biyoteknoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizi...

Biyoteknoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Biyoteknoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Biyoteknoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Biyoteknoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Biyoteknoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Biyoteknoloji Bölümü Nedir?

Biyoteknoloji bölümü; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimleri yanında mühendislik ve bilgisayar mühendisliğinden yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeler (ürünleri) elde etmek için çeşitli teknolojileri kullanan meslek uzmanlarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Biyoteknoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Biyoteknoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Biyoteknoloji, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Biyoteknoloji baraj puanı da 180 puandır.

 

Biyoteknoloji nedir
Biyoteknoloji

Biyoteknoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Biyoteknoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Biyoteknoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bahçecilik ve tarım organizasyonları

2- Biyoteknoloji ve genetik mühendisliği firmaları

3- Çevre ve koruma şirketleri

4- Devlet ve yardım araştırma enstitüleri

5- İlaç ve kimya şirketleri

6- Özel hastaneler

7- Özel klinik araştırma şirketleri

8- Üniversiteler

9- Yiyecek ve içecek üreticileri

 

Deneyimle, üst düzey bir bilim insanı pozisyonuna ya da denetleyici ya da danışmanlık pozisyonuna geçmek mümkündür. Kariyer gelişimi için fırsatlar, çalıştığınız şirketin türüne ve büyüklüğüne, uzmanlık alanınıza ve niteliklerinize ve becerilerinize göre değişir. Kariyer basamaklarını yükseltmek için şirketi taşımanız gerekebilir.

Ek mesleki veya akademik nitelikler almak, özellikle akademi’deki kariyer fırsatlarınızı artırabilir. Akademi’deki bir kariyeri takip ediyorsanız, araştırmanızı uzmanlık alanınızla ilgili dergilerde yayınlamanız önemlidir. Araştırma projeleri için fonların güvence altına alınması, kariyer beklentilerinize de yardımcı olacaktır.

Bir kurumun başka bir alanına, örneğin iş geliştirme, üretim, bilgi ve veri teknolojisi veya bir düzenleme rolüne geçmek için fırsatlar olabilir. Alternatif olarak, bazı biyoteknoloji uzmanları bilimsel yazma ve gazetecilik gibi ilgili kariyerlere ya da kalite kontrol yönetimi, satış ve pazarlamaya geçerler.

 

Biyoteknoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Biyoteknoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Biyoteknoloji mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bilimsel araştırmaları desteklemek için veri analizi yapar ve sonuçları yorumlar.

2- Diğer bilim insanlarıyla bağımsız ve işbirliği içinde çalışır.

3- Raporlarda ve sunumlarda sonuçları doğru bir şekilde kaydeder ve ilgililere sunar.

4- Sonuçları elde etmek için farklı metodlar geliştirir.

5- Sorunları çözmek, süreçleri iyileştirmek ve yeni ürünler geliştirmek için laboratuvar ortamında canlı organizmalar veya biyomoleküler prosesler kullanarak deneyler oluşturur, yürütür ve bunları izler.

6- Standart laboratuvar ekipmanı ve bilgisayarları kurar, bakımını yapar ve işletir.

 

Biyoteknoloji Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Biyoteknoloji çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Biyoteknoloji okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Çalışmalar genellikle hastanelerde, endüstriyel laboratuvar birimlerinde, fabrikalarda veya üniversitelerde modern laboratuvarlarda yapılır. Genellikle steril koşullarda çalışacaksınız ve laboratuvar önlüğü ve güvenlik gözlükleri gibi koruyucu giysiler kullanmanız gerekecektir.

Genellikle ayrı ayrı deneyler yaparsınız. Ancak ortak bir hedefe ulaşmak için bazen işbirliği içinde çalışırsınız.

 

Yöneticinizle ve meslektaşlarınızla bilgi paylaşmak tipiktir ve ayrıca konferans görüşmelerine veya uluslararası konferanslara katılmanız ve araştırma yazıları hazırlamanız gerekebilir. Son zamanlarda kısa bir süre için sonuç üretmek için bir dizi standart ve son derece özel laboratuvar ekipmanı ve bilgisayarlı makineler kullanmayı bekleyin. Belirli bir teknik veya prosedür hakkındaki bilginizi ve anlayışınızı geliştirmek için seyahat etmeniz gerekebilir.

 

Biyoteknoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Biyoteknoloji maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Biyoteknoloji maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Biyoteknoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Biyoteknoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Biyoteknoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Biyoteknoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Biyoteknoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bitki Fizyolojisi

Biyoanalitik

Biyofizik

Biyogüvenlik ve Biyoetik

Biyokimya Laboratuvar

Biyokimya

Biyomalzemeler

Biyomatematik

Biyomoleküler Teknikler

Biyopresesler

Biyoseperasyon ve Biyoinformasyon

Biyoteknolojide Araştırma Teknikleri

Biyoteknolojiye Giriş

Çevre Biyoteknolojisi

Çevre Etki Değerlendirme

Doku Kültürü

Endokrinoloji

Endüstriyel Mikrobiyoloji

Endüstriyel Teknolojiler

Enstrümental Analiz

Farmasötik Biyoteknoloji

Genel Biyoloji Laboratuvar

Genel Biyoloji

Genel Kimya Laboratuvar

Genel Kimya

Genetik Mühendisliği

Genetik

Gıda Biyoteknolojisi

Hayvan Fizyolojisi

Histoloji

Hücre Biyolojisi

İmmunoloji

Mikrobiyoloji

Moleküler Biyoloji

Monoklonal Antikorlar

Organik Kimya

Süperkritik Akışkanlar

Tarımsal Biyoteknoloji

 

Biyoteknoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Biyoteknoloji KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Biyoteknoloji bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Biyoteknoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Biyoteknoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- El-göz koordinasyonu gelişmiş olmalı.

4- İletişim becerisi yüksek olmalı.

5- İstatistiksel ve teknik verileri analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Prosedürü uygulayabilmeli.

9- Sorgulayıcı bir zihin ve soyut kavramlarla çalışma yeteneği bulunmalı.

10- Sosyal problemleri çözme yeteneğine sahip olmalı.

 

Biyoteknoloji Okuyanlar ve Biyoteknoloji Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Biyoteknoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Biyoteknoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Biyoteknoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Biyoteknoloji Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Biyoteknoloji Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkNrmUCpUsrK09MC3WJ4JUBRWRfuwIvAIsQYPIKKvXnAk-SkqlMhbNrfBItDvgFnLhWc17lDSPzDKDFh8tUGOH1Mp95k4bY-x4szZ8uCapkCUhcIijiArq9WiLmfzdtN_T6kA-F4_6-Vdy/s16000/biyoteknoloji.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkNrmUCpUsrK09MC3WJ4JUBRWRfuwIvAIsQYPIKKvXnAk-SkqlMhbNrfBItDvgFnLhWc17lDSPzDKDFh8tUGOH1Mp95k4bY-x4szZ8uCapkCUhcIijiArq9WiLmfzdtN_T6kA-F4_6-Vdy/s72-c/biyoteknoloji.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/biyoteknoloji-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/biyoteknoloji-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content