Biyomühendislik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Biyomühendislik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...

Biyomühendislik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Biyomühendislik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Biyomühendislik bölümü nedir, puan türü nedir, Biyomühendislik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Biyomühendislik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Biyomühendislik Bölümü Nedir?

Biyomühendislik bölümü; temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Biyomühendislik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Biyomühendislik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Biyomühendislik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Biyomühendislik baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Biyomühendislik nedir
Biyomühendislik

Biyomühendislik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Biyomühendislik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Biyomühendislik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Aşı üretim tesisleri

2- Çevre Sektörüne (Opet Madeni Yağ Sanayi ve Tic. A.Ş vb.)

3- Genetik tanı ve tedavi merkezleri

4- Gıda Sektörü (Mauri Maya San. A.Ş., Keskinoğlu A.Ş. vb.),

5- Hastane ve klinikler

6- Sağlık ve İlaç Sektörleri (Bilimsel Tıbbi Ürün Pazarlama Tic.Ltd. Şti., Sanovel vb.)

7- Tarım Sektörü (Algen Biotechnology, Dikili Çiftlik A.Ş vb.),

8- Türk Patent Enstitüsü

9- Türk Standartları Enstitüsü

 

***Biyomühendislik lisans programını tamamlayanlar gıda, tarım, sağlık ve ilaç sektöründen, çevre sektörüne kadar geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, Hıfzıssıhha ve TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde, ithalat - ihracat şirketlerinde görev alabilirler.

***Araştırmacı, öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir.

***Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda Biyomühendislik alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları, yeni alanların da ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

***Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

 

Biyomühendislik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Biyomühendislik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Biyomühendislik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Amaca uygun üretimi planlar ve uygular.

2- Biyoteknolojik yöntemlerle çeşitli gıda malzemeleri, içecekler, henerji kaynakları, ilaçlar ve biyokimyasal maddeler, biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilmesi için bu sektörlerde üretimde bulunan işletmelerin AR-GE departmanlarında planlama, araştırma ve uygulama çalışmalarında bulunur.

3- Üretim sektöründeki sistemlerin geliştirilmesi ve hizmetlerin verilmesi yoluyla toplumun yaşam seviyesini yükseltmek için çalışmalar yapar.

4- Uygulama yöntemlerini geliştirir.

5- Uygun ekipmanı seçer veya geliştirir.

 

Biyomühendislik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Biyomühendislik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Biyomühendislik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Biyomühendis çalışmasının büyük çoğunluğunu sektörel bazı değişiklikler olmasına karşın laboratuvar ortamında yapmaktadır. Zaman zaman üretim kısmında da bulunmak görevlerinin bir parçasıdır. Her iki ortamın da hijyen koşullarda, hatta bazı durumlarda tamamen steril ortamın olması mesleğin gereklerindendir. Biyolojik maddelerle çalışma yapılması durumunda biyolojik güvenlik ilkelerine de uygun olmak zorundadır. Çalışma süreleri düzenli, çalışma ortamı temizdir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Atomic Absorbsiyon, Spektrometre

2- Çeşitli büro malzemeleri

3- Fermentörler, Pompalar

4- Filtrasyon, Diyaliz

5- İnkubator, Etuv

6- Kromatografi (ayırma, saflaştırma cihazı)

7- Mikro pipetler, HPLC

8- Ph metre, Hassas terazi

9- Santrifuj, Fosforimager

 

Biyomühendislik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Biyomühendislik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Biyomühendislik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Biyomühendislik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Biyomühendislik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Biyomühendislik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Biyomühendislik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Biyomühendislik Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi
  2. Biyomalzemeler
  3. Biyomedikal Elektronik
  4. Biyomühendisliğe Giriş
  5. Biyomühendislik Laboratuvarı
  6. Biyomühendislikte Akışkanlar Mekaniği
  7. Biyomühendislikte Ayırma İşlemleri
  8. Biyomühendislikte Biyokimya
  9. Biyomühendislikte Fizikokimya
  10. Biyomühendislikte Isı Transferi
  11. Biyomühendislikte Kütle Transferi
  12. Biyomühendislikte Matematiksel Modelleme
  13. Biyoproses Mühendisliği
  14. Biyoreaktör Tasarımı
  15. Biyotermodinamik
  16. Diferansiyel Denklemler
  17. Doku Mühendisliği
  18. Fizik 
  19. Genel Kimya
  20. Genetik Mühendisliği
  21. Hücre Biyolojisi ve Hücresel Mekanizmalar
  22. İleri İngilizce
  23. İmmünoloji
  24. İngilizce Okuma ve Konuşma
  25. İş Sağlığı ve Güvenliği 
  26. Matematik 
  27. Moleküler Biyolojinin Temel Prensipleri
  28. Mühendisler için Organik Kimya
  29. Mühendislik Laboratuvarı
  30. Polimer Bilimi ve Teknolojisi
  31. Temel Bilgisayar Bilimleri
  32. Türkçe 

 

Biyomühendislik Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Biyomühendislik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Biyomühendislik bölümüne son beş yılda toplam 2 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Biyomühendislik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Biyomühendislik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntıları görebilmeli.

2- Bilimsel meraka ve araştırmacı yapıya sahip olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Fen bilimlerine ve özellikle biyoloji ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Kimyasal ve biyolojik maddelere karşı alerjisi olmamalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Tasarım ve tasarladığını uygulayabilme gücüne sahip olmalı.

 

Biyomühendislik Okuyanlar ve Biyomühendislik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Biyomühendislik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Biyomühendislik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Biyomühendislik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Kpss de iyi bir paun elde ettikten sonra iş bulma imkanı nasıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son 5 yılda 2 kişi atanmış. Sizce imkan mı imkansız mı?

      Sil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Biyomühendislik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Biyomühendislik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDOcjTxOXQumhp6BN2kfvWecWszNwiC0gwUReO8RpW_PER8UF_oHTpa7rNgJIbKuMaPL9pc5nTR397_4MA7QXiuzZBIjk1pkLT35s-4ChW0uMrOnQ42Qww59-EJ7pfavN7N40HhM2QzA-F/s16000/biyomuhendislik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDOcjTxOXQumhp6BN2kfvWecWszNwiC0gwUReO8RpW_PER8UF_oHTpa7rNgJIbKuMaPL9pc5nTR397_4MA7QXiuzZBIjk1pkLT35s-4ChW0uMrOnQ42Qww59-EJ7pfavN7N40HhM2QzA-F/s72-c/biyomuhendislik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/biyomuhendislik-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/biyomuhendislik-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content