Biyomedikal Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...
Biyomedikal Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Biyomedikal Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Biyomedikal Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Biyomedikal Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Biyomedikal Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?
Biyomedikal Mühendisliği bölümü; tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanmasını, yapımını, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Biyomedikal Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Biyomedikal Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Biyomedikal Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Biyomedikal Mühendisliği |
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Biyomedikal Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Biyomedikal Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşları
2- İlaç endüstrisi
3- Sağlık kuruluşlarının bilgi-işlem birimleri
4- Tıbbi cihaz ve malzeme üreten, satan ve satış sonrası destek veren kuruluşlar
5- Tıp araştırma merkezleri
6- Üniversiteler
7- Kendi iş yerleri
Biyomedikal Mühendisliği, elektronik mühendisliğinin bir dalıdır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak bu alan başlı başına bir uzmanlık alanı haline gelmiştir.
Biyomedikal Mühendisleri; medikal alet ve cihazlarının üretiminin yapıldığı işyerlerinde, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde ve laboratuvarlarda çalışabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
Biyomedikal Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Biyomedikal Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Biyomedikal Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Sistem ve cihazlarla ilgili araştırma- geliştirme faaliyetlerine katılır.
2- Sistemleri çalıştırır.
3- Sistemlerin bağlantılarını yapar.
4- Tıp ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve sistemleri tasarlar.
Biyomedikal Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Biyomedikal Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Biyomedikal Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Biyomedikal mühendisleri kapalı mekânlarda çalışırlar. Ortam temiz ve sakindir. Görevlerini yaparken ayakta durmak ve eğilmek durumundadırlar. Birinci derecede alet ve makinelerle ilgilenirler. Etkileşimde bulundukları kişiler çalıştıkları kuruma göre diğer teknik personel ve sağlık personelidir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar
2- Ölçü aletleri (Avometre, ampermetre, voltmetre, osiloskop)
3- EKG simlatörü, gaz analiz gibi özel test cihazları
4- Röntgen cihazları
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Biyomedikal Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Biyomedikal Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Biyomedikal Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Biyomedikal Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Biyomedikal Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Biyoelektronik
- Biyohesaplama
- Biyoinformatik
- Biyoişaret İşleme
- Biyokimya
- Biyoloji
- Biyomalzemeler
- Biyomekanik
- Biyoteknoloji
- Elektronik Devreler ve Enstrümantasyon Tasarımı
- Fizik
- Fizyoloji
- Fizyolojik Sistemleri Modelleme
- Genom
- Görüntüleme ve Görüntü İşleme
- Hücre ve Doku Mühendisliği
- İşaretler ve Sistemler
- Klinik Mühendisliği
- Mikro Elektro-Mekanik Sistemler
- Mikro ve Nanoteknoloji
- Organik ve Anorganik Kimya
- Rehabilitasyon Mühendisliği
- Robotik Cerrahi
- Sinir Sistemi Mühendisliği
- Teletıp
- Termodinamik ve Taşıma Sistemleri
Biyomedikal Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Biyomedikal Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Biyomedikal Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 101 kontenjan verilmiş ve mezunlar 89 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Biyomedikal Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntıları görebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Fen alanına ilgi duymalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.
8- Tasarım gücü kuvvetli olmalı.
9- Yaratıcı olmalı.
Biyomedikal Mühendisliği Okuyanlar ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Biyomedikal Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Biyomedikal Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Biyomedikal Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR