Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir?
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü; resmi ve özel kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile ilgili belgeleri sınıflandıran, koruyan ve yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Bilgi ve Belge Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Bilgi ve Belge Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Bilgi ve Belge Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Araştırma Merkezleri
2- Belediyeler
3- Dokümantasyon Merkezleri
4- Endüstriyel Ve Ticari İşletmeler
5- Kamu Kuruluşları
6- Kültür ve Turizm Bakanlığı
7- Kütüphane
8- Medya Kuruluşları
9- Üniversiteler
**Arşiv Genel Müdürlüğü, askeri arşivler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, özel kuruluşların arşiv bölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.
**Kamu sektöründe çalışan Bilgi ve Belge Yöneticileri görev yaptıkları birimde yönetici olabilirler. Arşivlerin bilgisayara yüklenerek bir arada toplanması, böylece levha, sayfa, cilt vb. gibi arşiv çalışmalarının yıpranma, yoklama ve kaybolmasının önlenmesi ve arşivlerin korunması amacı ile bilgisayar arşivciliğinin yaygın hale gelmesi beklenmektedir.
**Ayrıca uluslararası bilgisayar ağı kurularak ülke arşivlerinin her ülke tarafından araştırılması ve izleme imkanı sağlayacak bir bilgisayar sisteminin oluşturulmasına çalışılmaktadır. Bu alanda bilgisayar bilen elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Arşive gelen belgeleri (kurumlar arası veya uluslararası anlaşmalar, genelgeler, kanun ve yönetmelikler, tapu kayıtları vb.) tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırır.
2- Belgelerin bozulmadan korunması için gereken önlemleri alır, bozulanların onarılmasını sağlar.
3- Osmanlıca ya da yabancı dilde yazılmış belgeleri Türkçe'ye çevirerek veya çevrilmesini sağlayarak kullanıma hazır hale getirir.
Bilgi ve Belge Yönetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Bilgi ve Belge Yönetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Bilgi ve Belge Yönetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Bilgi ve Belge Yöneticileri; belgelerin saklandığı, kapalı ve loş, bazan tozlu olabilen mekanlarda ve büroda, çoğunlukla yalnız çalışırlar. Görevlerini sürekli okuyarak yürütürler.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Belge onarım aletleri
2- Bilgisayar
3- Cilt
4- Fotokopi makinesi
5- Mikro film
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Bilgi ve Belge Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Bilgi ve Belge Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bilgi ve Belge Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Araştırma Kütüphaneleri
- Arşiv Yönetimi
- Arşivciliğe Giriş
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Belge Yönetimi
- Bilgi Ağları ve İnternet
- Bilgi Erişim İlkeleri
- Bilgi Felsefesi
- Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri
- Bilgi Merkezleri
- Bilgi Merkezleri ve Otomasyon
- Bilgi Sosyolojisi
- Bilgi Toplumu
- Bilgi ve Belge Yönetimine Giriş
- Bilginin Organizasyonu
- Bilgisayar Teknolojileri
- Dosyalama Teknikleri
- Elektronik Belge Yönetimi
- Genel İstatistik
- Halk ve Çocuk Kütüphaneleri
- İletişim ve Toplum
- İngilizce
- Osmanlı Kurumları
- Osmanlı Paleografyası-Gramer
- Osmanlı Paleografyasına Giriş
- Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
- Türk Dili
- Veri Tabanları ve Çevrimiçi Tarama
- Yazışma Yönetimi
- Yazma ve Nadir Eserler
Bilgi ve Belge Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne son beş yılda toplam 297 kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Bilgi ve Belge Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Kapalı yerlerde, tek başına çalışmaktan rahatsız olmamalı.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Sistemli ve düzenli çalışabilmeli.
7- Sosyal bilimlere, özellikle tarihe ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
8- Üst düzeyde sözel düşünme yeteneğine sahip olmalı.
Bilgi ve Belge Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Bilgi ve Belge Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Bilgi ve Belge Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR