Basın ve Yayın Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Basın ve Yayın bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...

Basın ve Yayın bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Basın ve Yayın bölümü var. Aşağıda sırasıyla Basın ve Yayın bölümü nedir, puan türü nedir, Basın ve Yayın bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Basın ve Yayın bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Basın ve Yayın Bölümü Nedir?

Basın ve Yayın bölümü; basın ve medya sektöründe gündemi takip eden, haber değeri taşıyan olayla ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve haber yazan nitelikli meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Basın ve Yayın Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Basın ve Yayın için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Basın ve Yayın, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Basın ve Yayın baraj puanı da 180 puandır.

 

Basın ve Yayın nedir
Basın ve Yayın

Basın ve Yayın Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Basın ve Yayın mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Basın ve Yayın mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Kurumları

2- Gazeteler

3- Haber ajansları

4- Reklam Şirketleri

5- TV Kanalları

6- Üniversiteler

 

Mesleğin gerektirdiği yeterliği kazananlar gazetecilik sektöründe; yerel ve ulusal yazılı basın kuruluşları ile haber ajanslarında, internet haber sitelerinde, görsel ve işitsel medya kuruluşlarında, kamu kuruluşları ve özel kurumların basın ve halkla ilişkiler biriminde çalışma imkânları bulurlar. Aşağıda sıraladığımız unvanlarla çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

 

1- Belgesel Yönetmenleri ve Yapımcıları

2- Blog Yayıncıları

3- Editörlük

4- Foto Muhabirlik

5- Görsel Yönetmenler

6- Haber Kameraman ve Kurgucuları

7- Haber Müdürlüğü

8- Haber Spikerleri

9- İstihbarat Şefliği

10- Magazin, Spor, Savaş vb. Muhabiri

11- Muhabirlik

12- Radyo ve Televizyon Haber Programcıları

13- Sayfa Tasarımcıları

14- Sosyal Medya Yöneticileri

15- Web Tasarımcıları

16- Web Yayıncıları

17- Yazı İşleri Müdürlüğü

 

Bölümden mezun olan öğrenciler genel olarak iletişim ve medya alanında faaliyet gösteren tüm birimlerde görev alabilirler. Sektördeki uygulama alanlarına daha detaylı bakıldığında öğrenciler, bölümün bilgi ve uygulamaya dayalı bilim dalları ve dersleri çerçevesinde sıralanabilecek gazetecilik, radyo ve televizyon haberciliği, fotoğrafçılık, basın işletmeciliği ve ekonomisi, yayın tasarımı ve internet yayımcılığı alanlarında iş sahibi olabileceklerdir. 

Bu bağlamda mezunlarımız multimedya yayıncılığının her kademesinde, gazete, radyo ve televizyonlarda iletişim, habercilik ve yayımcılıkla ilgili her iş alanında faaliyette bulunabileceklerdir. Mezunlarımız arasında muhabirler, foto muhabirleri, istihbarat şefleri, editörler, haber müdürleri, yazı işleri müdürleri; sayfa tasarımcıları, görsel yönetmenler; web tasarımcıları, web yayıncıları, blog yayıncıları, sosyal medya uzmanları; haber kameraman ve kurgucuları, haber spikerleri, radyo ve televizyon haber programcıları, belgesel yapımcı ve yönetmenleri gibi pek çok kademede görev yapanlar mevcuttur.

Bunun dışında mezunlarımız diğer bölümlerden alabilecekleri mesleki seçmeli dersler, yan dal ve ikinci ana dal dersleri çerçevesinde farklı branşlarda da uzmanlaşarak bölümümüzden aldıkları eğitimi ikinci bir alanla birleştirmekte ve çok daha farklı alanlarda iş imkânlarına sahip olabilmektedirler. Fakültemizin diğer bölümleri Sinema ve Televizyon, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim Tasarımı ve Yönetimi alanlarında bölümümüz mezunları bölümdeki bilgi ve birikimlerini ve diğer bölümlerden edindikleri bilgi ve birikimleri birleştirerek iş imkânına kavuşabilmektedirler.

Ayrıca, akademisyen olmak isteyen öğrencilerimiz kuramsal derslere ağırlık vererek kendilerini gelecek hedeflerine hazırlamaktadır. Türkiye’nin pek çok üniversitesinin iletişim fakültesinde bölümümüz mezunları şu anda öğretim kademelerinde görev almaktadır. Bunun dışında mezunlarımız diğer tüm üniversitelerden mezun olanlar gibi sahip oldukları üniversite diploması ile kamunun üniversite mezunlarına açmış olduğu kadrolardan yararlanabilmektedir. Mezunlarımızın bir diğer artısı da edindikleri temel iletişim bilgisidir. 

 

Basın ve Yayın Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Basın ve Yayın mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Basın ve Yayın mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Fotoğraf çeker.

2- Gündemi takip eder.

3- Haber kaynakları ile iyi ilişkiler geliştirir.

4- Haberi yazar.

5- Haberle ilgili bilgi ve belge toplar.

6- İş organizasyonu yapar.

7- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.

8- Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.

9- Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

10- Toplanan bilgi ve belgeleri değerlendirir.

 

Basın ve Yayın Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Basın ve Yayın çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Basın ve Yayın okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Basın ve Yayın mezunlarının sabit bir çalışma mekânları yoktur. Haber toplama aşamasında genellikle iş yeri dışında, olay yerlerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantılarda haber toplama işlerini yaparlar. Haber yazma aşamasında ise genellikle masa başında bulunurlar. Belirli bir çalışma saatleri yoktur. Günün her saatinde ve her türlü hava şartlarında çalışmak zorunda kalabilirler. Çalışma ortamları hareketli ve streslidir. Çalışma esnasında haber niteliği ve kaynağı olabilecek herkesle iletişim içerisindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Faks

3- Fotoğraf makinesi

4- Kâğıt

5- Kalem

- Mesleğe ait diğer araç ve gereçler

7- Not defteri

8- Ses kayıt makinesi

9- Yazıcı

 

Basın ve Yayın Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Basın ve Yayın maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Basın ve Yayın maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Basın ve Yayın Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Basın ve Yayın bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Basın ve Yayın bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Basın ve Yayın dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Basın ve Yayın Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün ilk yılında genel kültür ve temel bilgiler ile kuramsal derslere ağırlık verilmekte, ilerleyen dönemlerde de her bir bilim dalına ait dersler başlayarak bir piramidi inşa eder gibi en sonunda multimedya yayıncılığı alanında birleşmektedir.

 

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri
  4. Dergi Yayımcılığı Uygulamaları
  5. Estetik
  6. Fotograf Uygulamaları
  7. Haber Yazma Teknikleri
  8. İletişim Bilimine Giriş
  9. İletişim Kuramları
  10. İngilizce
  11. Medyada Çalışma Hayatı
  12. Photoshop Uygulamaları
  13. Psikoloji
  14. Radyo ve TV Haberciliğinde Konuşma ve Röportaj Teknikleri
  15. Sanat Tarihi
  16. Sayfa Tasarım Programları
  17. Sayfa Tasarımı
  18. Siyaset Bilimi
  19. Sosyoloji
  20. Temel Gazetecilik
  21. Türk Basın Tarihi
  22. Türk Dili
  23. TV Haberciliği
  24. Web Yayıncılığı
  25. Yazılı Anlatım

 

Basın ve Yayın Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Basın ve Yayın KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Basın ve Yayın bölümüne son beş yılda toplam 19 kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Basın ve Yayın Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Basın ve Yayın tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Dış görünüşüne özen göstermeli.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Görsel hafızası güçlü olmalı.

5- Haber iletişim teknolojilerini yakından takip etmeli.

6- Hızlı karar alabilmeli.

7- İkna yeteneği yüksek olmalı.

8- İyi gözlem yapan ve ayrıntıları algılayabilen bir yapıya sahip olmalı.

9- İyi iletişim kurabilmeli.

10- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

11- Meslek etiğine duyarlı olmalı.

12- Olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilmeli.

13- Planlı çalışmayı bilmeli.

14- Problem çözebilmeli.

15- Sezgisel zekâsı yüksek olmalı.

16- Ülke ve dünya gündemi ile ilgili haberleri takip edebilmeli.

17- Yaratıcı, meraklı ve estetik duyguya sahip olmalı.

 

Basın ve Yayın Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Basın ve Yayın yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Basın ve Yayın nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Basın ve Yayın iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Basın ve Yayın Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Basın ve Yayın Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibyc1L1_rSaMPbCKpBfTtaDdXdAw_VZ6bpJIPEJG4hggagK__FUWVHy71gWGfUzPuU-Q9S4f9cDdKqT9lmrPtBMO8ZlcMVPp_JkN8KxENBVDREbVciDMEcY3ZUYu9CAzSoCMOgQiDriVW8/s16000/basin-ve-yayin.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibyc1L1_rSaMPbCKpBfTtaDdXdAw_VZ6bpJIPEJG4hggagK__FUWVHy71gWGfUzPuU-Q9S4f9cDdKqT9lmrPtBMO8ZlcMVPp_JkN8KxENBVDREbVciDMEcY3ZUYu9CAzSoCMOgQiDriVW8/s72-c/basin-ve-yayin.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/basn-ve-yayn-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/basn-ve-yayn-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content