Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ...
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Nedir?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği; deniz ve iç suların biyolojik ve ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi, hastalıkları, avlanma zamanı ve teknolojisi, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, balıkçı gemileri yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği |
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Profesyonel akvaryum şirketleri
2- Balıkçı gemilerinde ve 500 grostona kadar olan gemiler
3- Yat sektörü
4- Üniversiteler
5- Araştırma enstitüleri
6- Bakanlıklar
7- Belediyeler
8- Gümrük Müsteşarlıkları
9- Su ürünleri yetiştiricilik tesisleri
10- Su ürünleri işleme fabrikaları
11- Su ürünleri pazarlayan İşletmeler
12- Balık yemi üreten tesisler
13- Gıda ve su analiz laboratuvarları
14- Danışmanlık hizmeti veren birimler -
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yurt içi ve yurt dışında deniz ve iç sularda su ürünleri üretim ve avlanması alanında faaliyet gösteren her türlü kamu ve özel kuruluşlarda, Denizcilik Müsteşarlığında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında, Çevre ve Orman Bakanlığında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde, Belediyelerde, su ürünleri ve gıda işleme, pazarlama firmalarında, iç su ve deniz balıkları yetiştiricilik çiftliklerinde sorumlu mühendis olarak, balıkçı gemilerinde ve 500 gross tona kadar olan gemilerde 3. veya 4. kaptan(sınırlı vardiya zabiti) olarak, özel limanlarda ve denizcilik kuruluşlarında mühendis ve gemi adamı olarak çalışabilmektedirler. Çeşitli kredilerden de yararlanmak suretiyle balık ve su ürünleri yetiştirme çiftlikleri kurarak kendi işlerini yapabilirler. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programını bitirenlerden, alana ve öğretmenlik mesleğine özgü eğitimi almış olanlar meslek liselerinde su ürünleri öğretmeni olarak atanabilirler.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Suda yaşayan canlıların yaşam evrelerini inceler.
2- Suda yaşayan canlılardan insanlar için yararlı olanlarının uygun avlama yöntemlerini ve avlanma zamanlarını belirler.
3- Suda yaşayan canlıların yetiştiriciliği için gerekli araştırma-geliştirme çalışmaları yapar, kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda gerekli önlemleri alır.
4- Su ürünleri yetiştiriciliği ve işletme tesislerinin planlamasını ve işletilmesini gerçekleştirir.
5- Yetiştiricilik tesislerinde üretim ve stok yönetiminde idari ve teknik sorumluluk alır.
6- Balık ve diğer su ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasını gerçekleştirir.
7- Balık unu ve yem fabrikalarında üretim ve kontrol görevi yapar.
8- Deniz ve iç sular ekolojisinin, su kirliliği, sağlık ve kalite uygunluğu kontrollerini yapar.
9- Su ürünlerinin üretilmesinde projelendirme ve verimlilik çalışmaları yapar.
10- Doğal ve yetiştiriciliği yapılan balıkların hastalıkları, tedavi ve kontrolleri üzerine çalışmalarda bulunur.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
***Balık ve su ürünlerinin yetiştirildiği, işlendiği, pazarlandığı tüm ortamlarda, denizlerde, akarsularda, göllerde ve balık yetiştirme çiftliklerinde, balık unu ve yem fabrikalarında, gemilerde, özel liman ve denizcilik kuruluşlarında, tersanelerde ve laboratuvar ortamında çalışırlar. Çalıştıkları yerler çoğu kez ıslak ve nemlidir. Mesleklerini icra edebilmek için iyi derecede yüzme bilmeleri ve bir yıldız balık adam belgesine sahip olmaları çalışma alanı rekabetinde önemli avantajlardandır.
***Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri sorumlu mühendis olarak iş yerlerinde çalışabilmeleri için Ziraat Mühendisleri Odalarına üye olmak zorundadırlar. Üye olduktan sonra proje hazırlama ve sorumlu mühendis olarak imza yetkileri bulunmaktadır.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Akıntı, yüzme ve dalma aletleri
2- Balık avcılığında kullanılan alet ve ekipmanlar
3- Balık işleme tesisleri ile ilgili her türlü donanım
4- Balık ölçüm ve yaş tayin ekipmanları
5- Balık yetiştirme üniteleri ve ilgili cihazlar
6- Çeşitli balıkçı gemileri
7- Kirlilik ve su kalitesi ölçüm cihazları
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Akuatik Ekoloji
- Av Araçları Ve Yapım Teknikleri
- Avlama Yöntemleri
- Balık Ürünlerinin Muhafazası, İşlenmesi, Pazarlanması
- Balıkçılık Biyolojisi
- Balıkçılık Yönetimi
- Hastalıklarının Teşhis Ve Tedavileri
- İhtiyoloji
- Popülasyon Dinamiği
- Stok Tespiti
- Su Kirliliği Ve Kontrolü
- Su Ürünleri Mevzuatı
- Su Ürünlerinin Yetiştiriciliği
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 23 kontenjan verilmiş ve mezunlar 76 ve üzeri puanlarla atanmıştır.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada, ıslak- nemli ortamlarda, deniz, göl ve akarsularda çalışmaya ilgi duymalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Elleri, ayakları, kulakları ve gözleri sağlam, bedensel engeli olmamalı.
5- İnceleme ve araştırma merakı olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sabırlı, dikkatli ve düzenli çalışma alışkanlığı olmalı.
9- Temel bilimlere ve fen bilimlerine ilgi duymalı.
10- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.
11- Yüzme, dalma ve denize dayanıklı olma durumlarında sağlık problemi olmamalı.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Okuyanlar ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Ben Mustafa uzun balıkçılık teknoloji mühendisleri aslında önemli bölüm amaa ülkemizde hiç bir mesleğin değeri olmadığı için aç kalırsın, özel sektör hem mühendislik, hemde bedenen çalıştırır, devlet kademelerinde son beş yılda 23 atama yapmış, oysa binlerce mühendis var emek vermiş 25 yaş a kadar okumuş
YanıtlaSil