Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığ...

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü nedir, puan türü nedir, Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir?

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü; evrende bulunan güneş sistemi, galaksiler, yıldız kümeleri, saman yolu gibi kütlelerin oluşumunu, hareketlerini, fiziksel durumunu, kimyasal bileşimini, diğer maddelerle ve ışınımla olan etkileşimlerini, zaman ve uzay içindeki evrimini inceleyen kişileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Astronomi ve Uzay Bilimleri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Astronomi ve Uzay Bilimleri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Astronomi ve Uzay Bilimleri baraj puanı da 180 puandır.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri nedir
Astronomi ve Uzay Bilimleri

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Üniversiteler

2- Gözlemevleri

3- Diyanet İşleri Başkanlığı

4- Meteoroloji Genel Müdürlüğü

 

***Astronomi bölümü bulunan fakültelerde araştırma görevlisi olarak akademik kariyere başlayabilirler.

***Gözlemevlerinde astronom olarak görev alabilirler.

***Diyanet İşleri Başkanlığının namaz vakitlerinin ve Hicri Takvimin hesaplanmasıyla ilgili biriminde astronom unvanıyla çalışabilirler.

***Meteoroloji, bilgisayar programlama, matematik ve fizik konularıyla ilgili alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörde çalışabilirler.

***Bu alanla ilgili eğitim görenlerin kendi alanlarında iş bulma olasılığı zayıftır.

***Son yıllarda üniversitelerimizde çalışan Türk Astronomların sayısı 100 civarındadır. Ancak çoğu öğrenimleriyle ilgili iş bulamasalar da matematik, fizik ve bilgisayarla ilgili işlerde çalışabilmektedirler.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Optik ve radyo teleskopuna yerleştirilen kamera, spektrometre, radyometre, fotometre, mikrometre ve diğer özel araçlarla, galaksilerin, yıldızların, yıldız sistemlerinin, güneşin, gezegenlerin, uyduların ve gökle ilgili diğer olguların, boyutlarını, kültürlerini, şekillerini, yapılarını, parlaklık ve hareketlerini gözetler, göreceli durumları hesaplar.

2- Gezegenler ile ay ve güneşin dünyaya göre durumlarını gösteren zaman tablolarını matematiksel olarak hesaplar.

3- Evren, yıldız sistemlerini, yıldızların yapısını ve gelişmesini, uzay ve zaman arasındaki ilişkileri, gök cisimlerinin hareketlerini teorik olarak inceler.

4- Güneş ve yıldız sistemlerinde meydana gelen değişiklikleri dürbünlü fotoğraf makinesi ile resimler, güneşteki patlamaları ve şiddetini saptar, astrografi aracılığı ile güneşteki lekeleri disk üzerine işaretler, lekelerin dönme eksenine göre enlem ve boylamını ölçer, lekeleri gruplandırır.

5- Elde edilen veri veya gözlem sonuçlarını bilgisayara yükler, çıkan sonuçları belirli sürelerde uluslararası güneş verileri toplama merkezine gönderir. Bilimsel araştırmalarda kullanmak için fotoelektrik, fotometre ile yıldızların ışık değişimlerini inceler.

6- Astronomik gözlemler sonucu, elde edilen bilgileri, kuramsal çalışmalar yardımıyla analiz eder. Kuramsal modelleri yeni gözlemlerle denetler.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Astronomi ve Uzay Bilimleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Astronomi ve Uzay Bilimleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Astronomlar gözlemevlerinde, gözlemci üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yaparlar. Gözlemevlerinde ortam sessiz ve düzenlidir. Astronomlar gece gözlem yapmak için nöbet tutmak durumunda kalabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Astograflar

2- Aynalı ve mercekli teleskoplar

3- Bolometreler

4- Dürbünlü fotoğraf makineleri

5- Kameralar

6- Mikrometreler

7- Radyasyon kaydedici cihazlar

8- Radyometre ve radyo teleskoplar

9- Spektroskoplar

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Astronomi ve Uzay Bilimleri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Astronomi ve Uzay Bilimleri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Astronomi ve Uzay Bilimleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Astrofizik
  2. Astronomi Tarihi
  3. Astronomi
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  5. Çift Yıldızlar
  6. Değişen Yıldızlar
  7. Diferansiyel Denklemler
  8. Fizik
  9. Gözlem Araçları
  10. Güneş Fiziği
  11. Güneş Sistemi
  12. İngilizce
  13. İstatistik Astronomi
  14. Kimya
  15. Kuantum Fiziği
  16. Küresel Astronomi
  17. Optik Laboratuvarı
  18. Türk Dili
  19. Uzay Araştırmaları
  20. Yüksek Enerji Astrofiziği

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Astronomi ve Uzay Bilimleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne son beş yılda toplam 3 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Astronomi ve Uzay Bilimleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Çok küçük ayrıntıları algılayabilmeli.

2- Dikkatini uzun süre belli bir noktada yoğunlaştırabilmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Doğa olaylarını derinlemesine incelemekten hoşlanmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Fizik ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.

7- Görme organı sağlam, görüşü keskin olmalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Meraklı ve sabırlı olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Sayısal düşünme yeteneğine sahip olmalı.

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Okuyanlar ve Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Astronomi ve Uzay Bilimleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Astronomi ve Uzay Bilimleri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Astronomi ve Uzay Bilimleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAx7-V4PQKLIAqsCRz9MfdQckjt0on-eobaqLFgoVy7tWczRDmddG_bKuEnQI5PZr-rZK5NKj9LYGm-JOMUZLd-uI7ShswF1_VqCOmL5VxjFwHseixs1AqkK6H-NaEqQNTtDqgnLuQ0Pt-/s16000/astronomi-ve-uzay-bilimleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAx7-V4PQKLIAqsCRz9MfdQckjt0on-eobaqLFgoVy7tWczRDmddG_bKuEnQI5PZr-rZK5NKj9LYGm-JOMUZLd-uI7ShswF1_VqCOmL5VxjFwHseixs1AqkK6H-NaEqQNTtDqgnLuQ0Pt-/s72-c/astronomi-ve-uzay-bilimleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/astronomi-ve-uzay-bilimleri-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/astronomi-ve-uzay-bilimleri-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content