Antropoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimi...
Antropoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Antropoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Antropoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Antropoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Antropoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Antropoloji Bölümü Nedir?
Antropoloji bölümü; evrenin ve dünyanın oluşumu, yaşamın başlangıcı ve gelişimi, insanın biyolojik evrimi, ırkların doğuşu, insan topluluklarının fiziki yapı, kültür ve davranış özelliklerini ve diğer topluluklarla farklılıklarını araştıran antropologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Antropoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Antropoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Antropoloji, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Antropoloji baraj puanı da 180 puandır.
Antropoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Antropoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Antropoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Devlet Planlama Teşkilatı
3- Doğa Tarihi Müzeleri
4- Kadın ve aile Araştırma Merkezleri
5- Kültür Bakanlığı ve Teşkilatları
6- Maden Tetkik Arama
7- Milli Folklor Enstitüsü
8- Orman Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Teşkilatları
9- Tabiat Tarihi Müzesi
10- TRT
11- Turizm Bakanlığı ve Teşkilatları
12- Türkiye İstatistik Kurumu
Antropologlar, üniversitelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda (HAGEM, müzeler vb ), Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu, TRT, belediyeler, kadın ve aile araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları gibi kuruluşlarda araştırmacı olarak çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra araştırma şirketleri, basın-yayın kuruluşları, ergonomi alanında çalışma yapan kuruluşlar, danışmanlık şirketleri, reklam şirketleri, sosyal sorumluluk projeleri başlıca çalışma alanlarıdır. Son dönemde şirketlerin insan kaynakları, stratejik pazarlama, halkla ilişkiler müşteri hizmetleri departmanlarında da görev almaya başlamışlardır.. Özellikle insan kaynakları yönetimi ile tüketici davranışlarını ele alan pazarlama uygulamaları antropologların görev alması gereken alanlar haline gelmektedir. Günümüzde istihdam konusunda yaşanan sıkıntı antropoloji mezunlarını da etkilemektedir.
Antropoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Antropoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Antropoloji mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Belli bir toplumda yaşayan insanların beden yapısı özelliklerini saptar, bedensel özelliklerinin standartlarını ortaya koyar.
2- Çalışmalarını araştırma konusuna göre din, siyaset, aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme, toplumsal değişimler vb. konularda yoğunlaştırır.
3- Çeşitli insan grupları arasında yaşayarak, davranışlarını, adetlerini gözlemler, çalışmaları doğrultusunda bazı gruplara anket uygular.
4- İnsanın biyolojik yapısının gösterdiği çeşitliliği ve biyolojik yapının zaman içerisinde gösterdiği değişimi inceler.
5- Kültürel alandan derlediği verileri karşılaştırmalı yöntemle analiz eder, kültürel sorunlara çözümler üretir.
6- Kültürleri hem kendi özgül bütünlüğü içinde inceler hem de kültürler arası araştırma yapar.
7- Toplumlardaki çeşitli kültürleri benzerlik ve farklılıklarına göre inceler, kültürel değişme olgusunu irdeler.
8- Toplumların kültürel ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi toplar.
Antropoloji Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Antropoloji çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Antropoloji okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Antropolog, oldukça çeşitlilik gösteren çalışma alanına sahiptir.Kent, kasaba, köy gibi farklı büyüklükteki ve farklı bölgelerdeki yerleşim birimlerinde insan topluluklarını biyolojik ve/veya kültürel açıdan incelemek amacıyla farklı bölgelere, kentlere yada ülkelere gidebilir.Bu alanlarda çalışma süresi değişkenlik göstermektedir.Birkaç aydan birkaç yıla yayılabilir.Gittiği alana göre çalışma koşulları zorlayıcı olabilir.Çalıştığı ortamda her zaman kendisinden farklı insanlarla karşılaşır.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Anket ve görüşme formları
2- Çeşitli büro malzemeleri
3- Ses ve görüntü kayıt cihazları
Antropoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Antropoloji maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Antropoloji maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Antropoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Antropoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Antropoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Antropoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Antropoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Aile, Evlilik ve Akrabalık
- Antropoloji ve İstatistik
- Arkeoloji ve Kültür
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Demografiye Giriş
- Dil Antropolojisi
- Din Antropolojisi
- Dünya Müzik Kültürleri
- Fizik Antropoloji
- İngilizce
- İnsan Coğrafyası
- Kültür ve Toplumsal Cinsiyet
- Kültürel Antropolojiye Giriş
- Modern Türkiye'nin Antropolojisi
- Psikolojiye Giriş
- Sağlık-Tıp Antropolojisi
- Siyasi Antropoloji
- Sosyal Bilimlere Giriş
- Sosyal Değişme: Kültür ve Modernite
- Sosyolojiye Giriş
- Toplumsal Sorumluluk
- Türk Dili
- Türk Dünyası Kültürel Antropolojisi
- Türk Kültürü ve Toplumu
- Türk Mitolojisi
- Uygarlık Tarihi
- Uygulamalı Antropoloji
Antropoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Antropoloji KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Antropoloji bölümüne son beş yılda sadece 1 kontenjan verilmiş ve 75 puanla atama yapılmıştır.
Antropoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Antropoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Analitik düşünme gücü yüksek olmalı.
2- Araştırma gücü yüksek ve ilgisinin yanı sıra bilimsel meraka sahip olmalı.
3- Ayrıntılarla uğraşmayı sevmeli.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Gözlem yeteneği gelişmiş olmalı.
7- İnsanlarla iletişimi iyi olmalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Tarih, biyoloji ve sosyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
11- Toplumların biyolojik ve kültürel özelliklerine ilgi duymalı.
Antropoloji Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Antropoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Antropoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Antropoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR