Aktüerya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Aktüerya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...

Aktüerya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Aktüerya bölümü var. Aşağıda sırasıyla Aktüerya bölümü nedir, puan türü nedir, Aktüerya bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Aktüerya bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Aktüerya Bölümü Nedir?

Aktüerya bölümü; sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayan, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayan kişileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Aktüerya Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Aktüerya için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Aktüerya, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Aktüerya baraj puanı da 180 puandır.

 

Aktüerya nedir
Aktüerya

Aktüerya Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Aktüerya mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Aktüerya mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet bankaları veya özel bankalar
2- Sigorta Genel Müdürlükleri
3- Sosyal Sigortalar Kurumu
4- Sigorta Fon ve Yönetim Şirketleri
5- Emekli Sandığı
6- Sosyal Güvenlik ve Finans Kurumları
7- Üniversiteler
8- Özel Sigorta Şirketleri

 

Sigortacılık ve risk yönetimi ülkemizde hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Hayatta oluşabilecek tüm risklere karşı koruyucu ve telafi edici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve çeşitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluşlarının sunmuş olduğu hizmetlere talebi arttırmıştır. Buna paralel olarak bu alanda geniş bir istihdam alanı oluşmuştur.

 

Bu piyasada çok önemli sayılabilecek rekabet yaşanmaktadır. Aktüerlik mesleğinde fazla eleman yetişmediği için meslek elemanlarının işsiz kalma riski yoktur.

Meslek elemanları, sigorta şirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler. Sektörde bayanlar ve erkekler ayrım yapılmaksızın çalıştırılmaktadır.

 

Aktüerya Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Aktüerya mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Aktüerya mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Sigorta yapılan insan, mal, eşya vb. ortaya çıkan kayıp ve hasar miktarlarını hesaplar.

2- Yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar.

3- Sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir.

4- Tablo ve grafiklere dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini tarifelerini belirler.

5- Yedek kaynak ve kar paylarını hesaplar.

6- Sigorta şirketinin finansal raporlarını hazırlar.

 

Aktüerya Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Aktüerya çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Aktüerya okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Aktüer; büro ortamında ve çeşitli kuruluşların sigortacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için aktif olarak diğer kuruluşlarda çalışan bireylerle ve çalışma arkadaşları ile iletişim halindedir. Birinci derecede sayısal verilerle uğraşır. Çalışma saatleri düzenli olup, hafta sonu çalışması ve fazla mesai yapılması söz konusudur.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Hesap makinesi

3- Diğer büro malzemeleri

4- Poliçeler, hasar ve kıymet raporları

5- Sigorta tarifeleri ve tabloları

6- Finansal analiz raporları ve finansal tablolar

7-Yasal mevzuat ve uygulama dokümanları

 

Aktüerya Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Aktüerya maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Aktüerya maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Aktüerya Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Aktüerya bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Aktüerya bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Aktüerya dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Aktüerya Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Aktüerya Matematiği
  2. Araştırma Yöntemleri
  3. Borçlar Hukuku
  4. Demografi ve Hayat Tabloları
  5. Ekonometri
  6. Ekonomik Sistemler
  7. Emeklilik Matematiği
  8. Finans Matematiği
  9. Finansal Tablolar ve Analizi
  10. Finansal Yatırım ve Risk Yönetimi
  11. Finansal Yönetim
  12. Güncel Finansal Sorunlar
  13. Hasar Uygulamaları
  14. Hukukun Temel Kavramları
  15. İktisata Giriş
  16. İşletmeye Giriş
  17. İstatistik
  18. Makro Ekonomi
  19. Matematik
  20. Mikro Ekonomi
  21. Muhasebe
  22. Nakliyat ve Lojistik Sigortaları
  23. Olasılık Teorisi
  24. Para Teorisi ve Politikası
  25. Portföy Yönetimi
  26. Reasürans Teknikleri
  27. Risk Analizi ve Aktüeryal Modelleme
  28. Sağlık Sigortaları
  29. Sigorta Branşlarında Aktüeryal Hesaplamalar
  30. Sigorta Hukuku
  31. Sigorta Muhasebesi
  32. Sigorta Pazarlaması
  33. Sorumluluk Sigortaları
  34. Sosyal Güvenlik Sistemleri
  35. Temel Sigortacılık
  36. Ticaret Hukuku
  37. Türkiye Ekonomisi
  38. Yönetim ve Organizasyon

 

Aktüerya Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Aktüerya KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Aktüerya bölümüne son beş yılda toplam 43 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

 

Aktüerya Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Aktüerya tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Analitik düşünme gücüne sahip olmalı.

2- Ayrıntı ve ilgilenmekten sıkılmamalı.

3- Dikkatli ve yeniliklere açık olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- İnsanlarla iletişiminde sorun olmamalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Matematik ve ekonomiyle ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sabırlı olmalı.

 

Aktüerya Okuyanlar ve Aktüerya Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Aktüerya yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Aktüerya nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Aktüerya iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Aktüerya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Aktüerya Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzSiGPvHlt4Xo076i8d8aCCDJ7m_M8Fs7kRTfqFZpg_DDshyiWfQyvsGLGEv3g_MBMf_y4qRv7IfZaGvvv7eldObMiDIq5YC9TYyImtoJlEjFZX0t7YjnzhJCHUBo1x5trXqWZ8uEnANgI/s16000/aktuerya.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzSiGPvHlt4Xo076i8d8aCCDJ7m_M8Fs7kRTfqFZpg_DDshyiWfQyvsGLGEv3g_MBMf_y4qRv7IfZaGvvv7eldObMiDIq5YC9TYyImtoJlEjFZX0t7YjnzhJCHUBo1x5trXqWZ8uEnANgI/s72-c/aktuerya.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/aktuerya-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/aktuerya-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content