Aktüerya Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Aktüerya Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...

Aktüerya Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Aktüerya Bilimleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Aktüerya Bilimleri bölümü nedir, puan türü nedir, Aktüerya Bilimleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Aktüerya Bilimleri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Aktüerya bilimi insanların; doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerler, bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programlarını oluşturmak üzere eğitim alırlar.

Her insan ve kurum farklı riskler ile karşılaşabilir. Aktüerler, riski ölçümü ve risk yönetiminde uzman olduklarından, toplumun fiziksel ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesine önemli derecede katkı sağlarlar. Aktüerlerin geliştirdiği risk programları dikkate alınmadığında, ekonomik anlamda istenilmeyen sonuçlar ile karşılaşılması olasıdır.

 

Aktüerya Bilimleri Bölümü Nedir?

Aktüerya Bilimleri bölümü; sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayan, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans programıdır.

 

Aktüerya Bilimleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Aktüerya Bilimleri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Aktüerya Bilimleri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Aktüerya Bilimleri baraj puanı da 180 puandır.

 

Aktüerya Bilimleri nedir
Aktüerya Bilimleri

Aktüerya Bilimleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Aktüerya Bilimleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Aktüerya Bilimleri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Ekspertiz yapan işletmeler

2- Hazine Bakanlığı

3- Maliye Bakanlığı 

4- Özel ve Devlet Bankaları

5- Sigorta şirketleri

6- SPK-Sermaye Piyasaları Kurumu

 

Aktüerler, ekonominin tüm sektörlerinde çalışabilmekle beraber daha çok sigorta, brokerlık, eksperlik, danışmanlık şirketleri, ticari bankalar, yatırım bankaları, yatırım ,şirketleri gibi finansal hizmet sektörü ile Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı gibi kamu kurumlarında da çalışabilmektedirler. Aktüerlerin ağırlıklı olarak sigorta sektöründe çalışmasının nedeni, toplumda risk yönetimine en çok ihtiyaç duyulan sektör olmasıdır.

 

Finansal olarak kaybetme riski, belli bir prim karşılığında sigorta şirketine devredilir. Aktüerler, sigorta sektöründe sigorta ürünleri oluşturarak bu ürünlere ilişkin primlerin ve rezervlerin belirlenmesini ve bu primler karşılığında sigortalılara ödenecek hasar ödemelerinin yapılabilmesini sağlamak için şirketin aktüeryal dengesinin oluşturulmasında anahtar rol oynarlar.

 

Mezunlar, ulusal ya da uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerler Yönetmeliği'nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri takdirde, imza yetkisine sahip Aktüer unvanını da alabilirler. Aktüerlerin iş alanları; matematik, istatistik, ekonomi, bilgisayar yazılımları, finans, mevzuat, muhasebe ve sigortacılık konularında değişen dünya koşullarına uygun olarak kendilerini geliştirdikleri takdirde oldukça geniştir. Aktüerlik mesleği, ABD ve Avrupa'da ücret, prestij ve iş tatmini açısından en iyi on meslek sıralamasında ilk beşin içerisinde yer almaktadır.  

 

Aktüerliğin toplum tarafından yeni tanınan bir meslek olması nedeniyle Aktüerya eğitimi almanın, bir takım zorlukları olduğu gibi, aktüer sayısının azlığı, sektörün aktüerlere olan ihtiyacı ve dünyada aktüerliğin aranan meslek grupları içerisinde yer alması gibi avantajları da bulunmaktadır.

 

Aktüerya Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Aktüerya Bilimleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Aktüerya Bilimleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Yapılacak olan ya da satın alınacak yerlerin risk durumunu ortaya çıkarır ve bu risk sonucu oluşabilecek bütçeyi hesaplar.

2- Bir yerin deprem riskini ve bina sağlamlığını tespit eder.

3- Sunum ve maaş planlaması yapar.

4- Kurumların bir işe başlamak için gerekli olan bütçesini ayarlar.

5- Matematiksel ve istatistiksel raporları oluşturur.

 

Aktüerya Bilimleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Aktüerya Bilimleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Aktüerya Bilimleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Aktüer; büro ortamında ve çeşitli kuruluşların sigortacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için aktif olarak diğer kuruluşlarda çalışan bireylerle ve çalışma arkadaşları ile iletişim halindedir. Birinci derecede sayısal verilerle uğraşır. Çalışma saatleri düzenli olup, hafta sonu çalışması ve fazla mesai yapılması söz konusudur.

 

Aktüerya Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Aktüerya Bilimleri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Aktüerya Bilimleri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Aktüerya Bilimleri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Aktüerya Bilimleri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Aktüerya Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Aktüerya Bilimleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Aktüerya Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Aktüeryal Sayısal Çözümleme
  2. Aktüeryal Yazılımlar
  3. Bilgisayar ve Finans
  4. Ekonomi
  5. Emeklilik Matematiği
  6. Fen Bilimlerinde Felsefe Problemleri
  7. Finansal Matematik
  8. Hasar Modelleri
  9. Hayat ve Hayat Dışı Sigortalar Matematiği
  10. Hukuk
  11. İleri Matematik
  12. İşletme
  13. İstatistik ve Aktüerya
  14. Karar ve Oyun Teorisi
  15. Matematik
  16. Olasılık Kuramı
  17. Psikolojiye Giriş
  18. Regresyon ve Zaman Serileri
  19. Risk Kuramı
  20. Risk Yönetimi
  21. Sigorta Hukuku ve Emeklilik Fonları
  22. Sosyal Güvenlik
  23. Sosyolojiye Giriş
  24. Stokastik Süreçler
  25. Yaşam Modelleri
  26. Yatırım ve Kredi Matematiği

 

Aktüerya Bilimleri Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Aktüerya Bilimleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Aktüerya Bilimleri bölümüne son beş yılda toplam 43 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

 

Aktüerya Bilimleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Aktüerya Bilimleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bilgisayar programlarından da yararlanarak sayısal analizler yapmaktan hoşlanmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Ekonomi ve finans ile yakından ilgilenmeli.

5- Girişimci ve araştırmacı bir ruha sahip olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Matematik, istatistik, finans bilgisi güçlü olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Yeniliklere açık olmalı.

 

Aktüerya Bilimleri Okuyanlar ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Aktüerya Bilimleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Aktüerya Bilimleri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Aktüerya Bilimleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Aktüerya Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Aktüerya Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdMpi8oSAZvQdnwkWqKabjnQhsY3DlfJEeSi8o6QV1pCUyosmsiQ1428EDzdhmaqDINc_Ilw1GY0WuIPxAJ_ZI36GceLJHmFxvBRJuHDn_BFjomo-6hm_Iap9PLcFmfcDispwgRiSjA19A/s16000/aktuerya-bilimleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdMpi8oSAZvQdnwkWqKabjnQhsY3DlfJEeSi8o6QV1pCUyosmsiQ1428EDzdhmaqDINc_Ilw1GY0WuIPxAJ_ZI36GceLJHmFxvBRJuHDn_BFjomo-6hm_Iap9PLcFmfcDispwgRiSjA19A/s72-c/aktuerya-bilimleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/aktuerya-bilimleri-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/aktuerya-bilimleri-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content