Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Adli Bilişim Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Adli Bilişim Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Adli Bilişim Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Adli Bilişim Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Günümüz dünyasında internetin yaygınlaşması, kişisel bilgisayarlarla akıllı cihazların kullanım oranının artması ve kişisel bilgilerin sayısal ortamlarda depolanmasına paralel olarak, bu bilgilere yetkisiz erişmek isteyenlerin sayısı da artmıştır. Yetkisiz erişim ve internet korsanlığı (hacker) siber suç kavramını ortaya çıkarmıştır.

Durum böyle iken, bu suçları engelleyecek veya ortaya çıkaracak meslek mensuplarına ihtiyaç duyulmuştur. Resmi veya gayriresmi kurum ve kuruluşlarda bilişim suçlarını önleyecek mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Adli Bilişim Mühendisliği bölümü de tam olarak bu amaca hizmet etmektedir.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir?

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü; bilişim suçlarını tespit edip önleyebilecek, vatandaşların haklarını koruyacak, sektöre fayda ve yaratıcılık katacak kişileri bilimsel eğitimler ile yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Adli Bilişim Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Adli Bilişim Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Adli Bilişim Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

 

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Adli Bilişim Mühendisliği nedir
Adli Bilişim Mühendisliği


Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Adli Bilişim Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Adli Bilişim Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Emniyet Genel Müdürlüğü

2- Milli Eğitim Bakanlığı

3- Sağlık Bakanlığı

4- Devlet Bankaları

5- Özel Bankaları

6- Belediyeler

7- Yazılım firmaları

 

Adli Bilişim Mühendisliği hem yurt dışında hem de ülkemizde önü açık bir meslek olarak görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise özellikle ülkemizde henüz yeni bir meslek grubu olmasıdır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, kendilerini yazılım alanında geliştirdiklerinde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Günümüzde siber suçların artmasına paralel olarak devletler siber suçla mücadele birimleri kurmaktadır.

 

Bu nedenle de bu bölüm mezunları sadece özel sektörde değil, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarında da rahatlıkla kariyer yapabilmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklar, belediyeler ve il müdürlüklerinin siber suçlarla mücadele birimlerine ihtiyacı vardır. Bu birimlere ise kendisini siber güvenlik konusunda geliştirmiş kişiler, yani Adli bilişim mühendisleri alınmaktadır.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Adli Bilişim Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Adli Bilişim Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Kurum ya da firmaları bilişim suçlarından korumak amacıyla donanım ve yazılım hazırlarlar.

2- Bilişim suçları ile ilgili herhangi bir adli vaka durumunda delilleri toplar.

3- Toplanan delilleri inceler ve analiz eder.

4- Suç olarak görülen deliller ile ilgili ad makamların anlayacağı biçimde rapor hazırlarlar.

5- Bilişim suçuyla karşı karşıya kalan firma ya da kurumun ihtiyaçlarını belirler ve kanunu da göz önünde bulundurarak ilgili çözümler üretir.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Adli Bilişim Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Adli Bilişim Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Adli Bilişim Mühendisleri masa başı çalışırlar. Tüm işleri bilgisayar veya benzeri cihazlar yolu ile yapılmaktadır. Meslek gereği bilgisayar ve yazılım kodları ile çok haşir neşir oldukları için göz sağlıkları tehlikeye girebilir.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Adli Bilişim Mühendisliği maaşları 5000-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Adli Bilişim Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Adli Bilişim Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Adli Bilişim Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Adli Bilişim Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Adli Bilime Giriş
  2. Adli Bilişim Araçları
  3. Ağ Güvenliği
  4. Ağlar
  5. Algoritma ve Planlama
  6. Ayrık Yapılar
  7. Bilgi Güvenliği
  8. Bilgisayar Bilimlerine Giriş
  9. C Programlama Dilinde Özel Konular
  10. Donanımsal Adli Bilişim
  11. İleri Dil Konseptleri
  12. Kötü Amaçlı Yazılım
  13. Mantık Devreleri
  14. Mikrişlemciler ve Programlama
  15. Nesne Tabanlı
  16. Profesyonellik ve Etik
  17. Programlama Dilleri
  18. Sayısal Yöntemler
  19. Siber Hukuk
  20. Siber Savaşlar
  21. Veri Taban Yönetim Sistemleri
  22. Veri Yapıları
  23. Yazılım Mühendisliği
  24. Yazılım Mühendisliğinin Temelleri

 

Adli Bilişim Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Adli Bilişim Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Adli Bilişim Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan ayrılmadı.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Adli Bilişim Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntıları fark edebilmeli.

2- Bilgisayar kullanımından hoşlanmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Genel hukuk konularına hakim olmalı.

6- Göz sağlığı yerinde olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Yeniliklere açık olmalı.

 

Adli Bilişim Mühendisliği Okuyanlar ve Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Adli Bilişim Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Günümüzde bilgi sistemleri enerji, bankacılık, ulaşım, sağlık, eğitim, iletişim hizmetlerinin verimliğini arttırmak amacıyla kişilerin, kamu ve özel sektördeki kurumların birçoğu tarafından kullanılmaktadır. Bunun ana nedenlerinin başında internet kullanımın dünyada ve ülkemizde yaygınlaşması yatmaktadır. İnternet kullanıcı sayısındaki artış aşağıdaki grafikten görülmektedir. Bilişim teknolojilerinin kullanımının bu oranda artması ve hayatımızın merkezine yerleşmesi Adli Bilişim Mühendislerine ihtiyacında gelecekte artacağını göstermektedir.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Adli Bilişim Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Adli Bilişim Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifYmfI2C1d_DfCIqRH5wejLInBb-ozSIdtjENWXQNSAXfXew_eSscXKAyQ3z4wuJ1VOSXMyo0ixVo3XV_NwuCOcZchyphenhyphenmqwYDrA2IKEmJWw9FpBoirLBuscjbMM38JkyqHCH99_7pqUu3Od/s16000/adli-bilisim-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifYmfI2C1d_DfCIqRH5wejLInBb-ozSIdtjENWXQNSAXfXew_eSscXKAyQ3z4wuJ1VOSXMyo0ixVo3XV_NwuCOcZchyphenhyphenmqwYDrA2IKEmJWw9FpBoirLBuscjbMM38JkyqHCH99_7pqUu3Od/s72-c/adli-bilisim-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/adli-bilisim-muhendisligi-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/adli-bilisim-muhendisligi-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content