Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığı...

Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü nedir, puan türü nedir, Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yeni Medya ve Gazetecilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Nedir?

Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü; kamuoyunu bilgilendirmek ve aydınlatmak üzere, toplumda meydana gelen olaylarla ilgili bilgi toplayan, bunları değerlendirerek yorumlayan ve anlaşılır bir şekilde bu bilgileri iletişim araçları ile yayınlanmaya hazır hale getiren meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yeni Medya ve Gazetecilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik nedir
Yeni Medya ve Gazetecilik

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Yeni Medya ve Gazetecilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yeni Medya ve Gazetecilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomisi ve gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir gazetecinin hiç bir koşulda işsiz kalmayacağı söylenebilir.Gazeteci toplumların aydınlatılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Dünyamızın küreselleştiği, iletişim çağına girdiğimiz bugünlere ulaşmada en büyük katkı basın-yayın organlarından gelmiştir. Gazeteler sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki olaylardan anında haberdar olabilmekteyiz. Bu yönüyle teknolojiyi en iyi kullanan meslek olma özelliğini de sürdürmektedir. Gelecekte bu durumun daha da gelişeceği söylenebilir.

 

2- Gazeteciler, habercilikle ilgili olan bütün basın kuruluşlarında (gazete,dergi) çalışabilirler. Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazetelerde çalışanlar dünyada olup bitenlere (ekonomi, borsa, politika, sağlık, eğitim, hukuk) ilişkin olabildiğince fazla ve doğru bilgi verirler. Magazin gazetelerinde çalışan gazeteciler ise sanat, moda ve sosyete dünyasında meydana gelen olayları araştırır ve yazarlar.

3- Gazeteci çıktığı saate göre sabah gazetesi, akşam gazetesi; ya da yayınlandığı sıklığa göre günlük gazete, haftalık gazete ayrıca yerel, ulusal ya da uluslararası gibi çeşitli gazetelerde çalışabilirler. Genel olaylarla ilgili bilgi veren gazetelerin yanı sıra yalnızca belirli kesimleri ilgilendiren özel bazı konulardaki haber ve makalelerin bulunduğu gazeteler de vardır. Çok nadirde olsa yabancı dilde yayın yapan gazetelerde çalışabilir.

 

4- Gazeteciler kendi içinde spor, parlamento, savaş, iç politika, dış politika, polis-adliye, magazin gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışabilirler.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yeni Medya ve Gazetecilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yeni Medya ve Gazetecilik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Araştıracağı olay hakkında kimlerden bilgi alabileceğini belirler.

2- Bilgileri anlaşılır bir dille yazar, önemli noktaları vurgular.

3- Bilgileri haber merkezine gönderir.

4- Çeşitli kaynaklardan sözlü veya yazılı olarak verilen bilgileri toplar.

5- Fotoğraf ve görüntü alır, bunları düzenler.

6- Olaylar arasından, araştırmaya değer olanları belirler.

7- Topladığı bilgileri değerlendirir, doğruluğunu kontrol eder.

8- Toplumdaki ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal vb. nitelikteki olayları izler.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yeni Medya ve Gazetecilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yeni Medya ve Gazetecilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Gazeteci, haberin yazılması aşamasında büroda görev yapar, olayların araştırılması aşamasında açık havada, kapalı yerlerde, sıcakta, soğukta, dağda, uçakta vb. ortamlarda çalışabilir. Çok nadir de olsa çalıştıkları alanlar itibariyle (savaş habercileri ve köşe yazarları) saldırıya uğrama tehlikesi vardır.( Çalışma saatleri genellikle düzensizdir. Sık sık seyahat edebilir. Araştırma yaparken değişik insan ve olaylarla karşılaşabilir. Gazeteci bazen bir röportaj için günlerce bir kişinin peşinden koşmak, evinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Çeşitli kırtasiye malzemeleri

3- Faks

4- Fotoğraf makinesi

5- Telefon

6- Teyp

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yeni Medya ve Gazetecilik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yeni Medya ve Gazetecilik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yeni Medya ve Gazetecilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Basım Teknolojileri

-Basın ve Yayın

-Fotoğraf

-Fotoğraf ve Video

-Gazetecilik

-Görsel İletişim Tasarımı

-Görsel Sanatlar

-Grafik

-Grafik Sanatlar

-Grafik Tasarımı

-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

-İletişim

-İletişim Bilimleri

-İletişim Sanatları

-İletişim Tasarımı ve Yönetimi

-İletişim ve Tasarımı

-Medya ve İletişim

-Reklam Tasarımı ve İletişimi

-Reklamcılık

-Yeni Medya

-Yeni Medya ve İletişim

 

2 Yıllık Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri I, Hukukun Temel Kavramları, Sosyolojiye Giriş, İletişime Giriş, Temel Fotoğrafçılık, Gazeteciliğe Giriş, Yabancı Dil I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri 2, İletişim Tarihi Ve Sosyolojisi, İletişim Kuramları, Görsel İletişim Tasarımı, Haber Toplama Ve Yazma Teknikleri, Yeni Medyaya Giriş, Yabanci Dil 2.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Çağdaş Toplumsal Süreçler, Sayısal Fotoğraf, Dijital Ses Ve Görüntü Düzenleme Teknikleri, Medya Okuryazarlığı, Görsel Estetik, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Çoklu Ortam Uygulamaları, İletişim Hukuku, Masaüstü Yayıncılık, Dijital Kültür Ve Sosyal Medya, Yeni Medya Ve Gazetecilik Uygulamaları, Türk Dili 2, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yeni Medya ve Gazetecilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yeni Medya ve Gazetecilik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş. İnternet ortamında gösterilen atamalar var; ancak dikkat edilirse bu atamaların genel memurluk kontenjanı olduğu görülecektir. Kısacası bu bölüme özel olarak açılmış kadro bulunmamaktadır.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yeni Medya ve Gazetecilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.

2- Girişken olmalı.

3- Çevresinde olup bitenlere ilgi duymalı.

4- Değişik ortamlarda, gerektiğinde stres altında çalışabilmeli.

5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

6- Düşüncelerini söz ve yazı ile değerlendirip yorumlayabilmeli ve bunları başkalarına düzgün bir şekilde aktarabilmeli.

7- Ekip çalışmasını sevmeli.

8- İnsanları sevmeli.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

10- Okumaya ve çevresini incelemeye meraklı olmalı, olayları doğru değerlendirebilmeli.

11- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Yeni Medya ve Gazetecilik Okuyanlar ve Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yeni Medya ve Gazetecilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yeni Medya ve Gazetecilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. BU BÖLÜMDEN MEZUN OLANLAR HERHANGİ BİR KURUMDA ÇALIŞMASALAR DAHİ BASIN KARTI ALABİLİYORLAR MI ACABA

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpzyUB7_CwDVooz-Nhxq4KjKJsRtki4-n7amHQkgQ-gl9vvqge-yCIGmd7x3TRpty7g8iKw5XE8OjXKWF3JdrDvXMUdvD-VIAlF5VDnYioct4tI8CLB0_hLN3Oqfh8OOJ9bmYfXt2m6_m8/s16000/yeni-medya-ve-gazetecilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpzyUB7_CwDVooz-Nhxq4KjKJsRtki4-n7amHQkgQ-gl9vvqge-yCIGmd7x3TRpty7g8iKw5XE8OjXKWF3JdrDvXMUdvD-VIAlF5VDnYioct4tI8CLB0_hLN3Oqfh8OOJ9bmYfXt2m6_m8/s72-c/yeni-medya-ve-gazetecilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/yeni-medya-ve-gazetecilik-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/yeni-medya-ve-gazetecilik-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content