Yapı Denetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...
Yapı Denetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yapı Denetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yapı Denetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Yapı Denetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yapı Denetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Yapı Denetimi Bölümü Nedir?
Yapı Denetimi bölümü; mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, kontrol elemanları ile birlikte yapı denetimi faaliyetlerine katılan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Yapı Denetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Yapı Denetimi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yapı Denetimi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yapı Denetimi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Yapı Denetimi |
Yapı Denetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Yapı Denetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yapı Denetimi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Hazır Beton Tesisleri
3- Kamu Kurumları
4- Yapı Denetim Kuruluşları
5- Yapı Malzemeleri Laboratuvarları
6- Yapı Denetimi işi ile uğraşan özel mühendislik büroları
Mezunların, yapı denetim kuruluşlarında, yapı malzemeleri laboratuvarlarında, hazır beton tesislerinde, belediyelerde, kamu kurumlarında istihdam olanakları mevcut olup, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanununun tüm illerde uygulanması ile iş bulma olanakları artacaktır.
Yapı Denetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yapı Denetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yapı Denetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Hazırlanan projelerin mevzuata uygunluğunu, detay ve hesapların doğruluğunu ve proje sahiplerinin sicil durum belgelerinin varlığını denetler. Varsa eksik ve hataların düzeltilmesini sağlar. Eksik ve hatası bulunmayan projeleri onaylar.
2- Mühendis tarafından kendisine verilen ölçme, hesap, proje, vb. denetim işlerini yapı denetim mühendisinin sorumluluğu altında yapar.
3- Görevlendirildiği, kendisi tarafından ölçülen ve düzenlenen röleve, ataşman, tutanak, kesit, proje vb. evrakı paraf ederek, incelenip imzalanmak üzere mühendise verir.
4- Yer teslimi yapıldıktan sonra, temel bölümünün inşası sırasında gerekli denetim ve gözetimleri yapar, temel kalıp ve demir donatı imalat kontrol tutanağı ile temel beton döküm tutanağını düzenleyerek, yapılan işlemlerin uygunluğunu onaylar.
5- Taşıyıcı sistem bölümünün imalatı sırasında ise, beton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diğer tesisat kontrol edildikten sonra, inşaat mühendisi gözetiminde beton dökümüne izin verilir. Yapıda gerçekleştirilecek her bir beton döküm işi için tutanak hazırlar.
6- Yapının çatı, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları ile tesisatlara ait alt yapılarının tamamlanıp sıvaya hazır hale gelmesi ve iş bitimine kadar olan son bölümde ise bodrum, zemin, asma, normal kat ve çatı katlarının dış duvarları ve iç duvarları kontrol tutanakları, elektrik tesisatı duvar boruları kontrol tutanağı, elektrik kablo çekimi ve tali pano kontrol tutanağı, çatı konstrüksiyonu, ısı yalıtımı, su yalıtımı ve çatı örtüsü kontrol tutanağı, temiz su boru tesisatı hidrolik basınç testi kontrol tutanağı, pis su boru tesisatı sızdırmazlık testi kontrol tutanağı, yapının sıvaya hazır duruma geldiğini belirten tutanağı, elektrik ana pano kontrol tutanağı ve mekanik tesisat montaj tutanağını düzenler.
Yapı Denetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yapı Denetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yapı Denetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Yapı Denetimi Teknikeri, çizim yaparken büroda, yapım denetim aşamasında inşaatlarda çalışır. Teknikerlerin çalışma ortamı tozlu, gürültülü, yazın sıcak, kışın soğuk olabilir. İnşaatta çalışırken az da olsa kazaya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri düzenli olabileceği gibi hafta sonu çalışması da olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, mühendislerle, mimarlarla ve inşaat işçileriyle iletişimde bulunabilirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Hesap makinesi, bilgisayar, büro çalışmalarında teknik resim çizim aletleri,
2- Ölçme aletleri (zemin ölçme aletleri, takometre gibi),
3- Beton test kalıpları,
Yapı Denetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yapı Denetimi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yapı Denetimi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Yapı Denetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yapı Denetimi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yapı Denetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
1- İnşaat Mühendisliği
2- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
2 Yıllık Yapı Denetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, İnşaat Teknik Resmi, Malzeme Bilimi ve Yapı Malzemesi, Matematik I, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce), Yapı Statiği I, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Elektrik Tesisat Teknolojisi, Yapı Teknolojisi I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Beton Teknolojisi, Matematik II, Mukavemet, Türk Dili II, Yabancı Dil II (İngilizce), Yapı Statiği II, İş Güvenliği, Yapı Teknolojisi II, Yapı Tesisatları.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Betonarme Yapılar, Bilgisayar Destekli Tasarım I, Çelik Yapılar, Metraj ve Keşif İşleri, Zemin Mekaniği, Büro ve Şantiye Organizasyonu, Yapı Projesi Uygulamaları.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İmar Mevzuatı, Sistem Analizi ve Tasarım, Staj, Topoğrafya, Yapı Denetim Uygulamaları, Yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İlkeleri, Prefabrik Yapılar.
Yapı Denetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yapı Denetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yapı Denetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Yapı Denetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yapı Denetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilmeli.
2- Çizim yeteneği gelişmiş olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ayrıntıları fark etmeli.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Fen bilimlerinde özellikle matematik ve fizikte başarılı olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli
10- Sorumluluk sahibi olmalı.
Yapı Denetimi Okuyanlar ve Yapı Denetimi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yapı Denetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yapı Denetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR