Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile t...
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü nedir, puan türü nedir, Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kullanımı gün geçtikçe artan İspanyolca, tüm dünyada yükselen bir değer haline geldi. Dünyada yaklaşık beş yüz milyon insanın konuştuğu İspanyolca, İngilizce ve Çince’ den sonra dünyada en çok konuşulan üçüncü dildir. Son yıllarda Türkiye ve İspanya arasında gelişen ticari ve kültürel ilişkiler İspanyolcanın ülkemizde de aranılan bir dil olmasına sebep olmuştur. Bu sebeple gerek ticaret alanında gerekse turizm ve kültür alanlarında İspanyolca bilen elemanlara ihtiyaç giderek artmaktadır.
2 Yıllık Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Nedir?
Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü; İspanyol dilini ve kültürünü tanıyan nitelikli çevirmenler yetiştiren bir önlisans programıdır.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik |
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Dışişleri Bakanlığı
2- Gazeteler
3- Konsolosluklar
4- Kültür Ve Turizm Bakanlığı
5- Magazin Dergileri
6- Simultane Ve Yazılı Çeviri Büroları
7- TRT
8- Anadolu Ajansı
9- Özel Televizyonlar
10- Gazete Büro Ve Ajansları
11- Bankaların Kambiyo Bölümleri
12- Turizm Acentaları
13- Tercüme Büroları
14- Yayınevleri
Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz, çeşitli kamu kuruluşlarında (Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı vb.), Yayınevleri, Magazin Dergileri, Gazeteler, Film Stüdyoları ve Uluslararası Kuruluşlarda, bankaların kambiyo bölümlerinde çalışabilir, özel büro açarak kendi çalışma alanlarını yaratabilirler. Ayrıca simultane ve yazılı çeviri bürolarında, TRT, Anadolu Ajansı, özel TV’lerde, yeminli mütercimlik belgesine sahip olanlar çeviri bürolarında çalışabilirler.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Kaynak dildeki kavramları, hedef dilde eşdeğer kavramlara dönüştürmek.
2- Cümleleri doğru ve net bir şekilde iletmek.
3- Metinleri teslim tarihine uygun bir şekilde hazırlamak.
4- Doğru çeviriyi yapabilmek için hukuki, teknik, bilimsel ve kültürel ifadeleri araştırmak.
5- Uzmanlık kavramlarını anlamak ve uygun şekilde tercüme etmek için konunun uzmanlarına danışmak.
6- Çevrilmiş içeriğin orijinal anlamını iletmesini sağlamak.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
1- İspanyol Dili ve Edebiyatı
2 Yıllık Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Türk Dili-I, İngilizce-I, Bilişim Teknolojisi-I, İspanyolca Sözlü Anlatım-I, İspanyolca Yazılı Anlatım-I, İspanyolca-Türkçe Çeviri Amaçlı Metin Çalışmaları, İspanyolca-Türkçe Çeviri Teorisi Ve Uygulamaları Giriş-I, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-I, İspanyolca-Türkçe Karşılaştırmalı Dil Uygulamaları-I, İspanyolca-Türkçe Karşılaştırmalı Dil Yapıları, İspanyol Edebiyatına Giriş-I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İspanyolca Sözlü Anlatım-2, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-2, İngilizce-2, Türk Dili-2, Yerinde Uygulama-I, Bilişim Teknolojisi-2, İspanyol Edebiyatına Giriş-2, İspanyolca-Türkçe Çeviri Teorisi Ve Uygulamasına Giriş-2, İspanyolca-Türkçe Yazılı Basın Ve Medya Çevirisi, İspanyolca -Türkçe Karşılaştırmalı Dil Uygulamaları-2, İspanyolca Yazılı Anlatım-2.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
İspanyolca-Türkçe Karşılaştırmalı Dil Uygulamaları-3, Mesleki İngilizce-I, Yerinde Uygulama-3, İspanyolca-Türkçe Çeviri Teorisi Ve Uygulamaları, İspanyolca-Türkçe Ardil Çeviri-I, İspanyolca-Tükçe Sosyal Bilimler Metin Çevirisi-I, İspanyolca-Türkçe Ticari Çeviri-I, İspanya-Türkiye İlişkileri-I, İspanyolca-Türkçe Edebi Çeviri, İspanyolca-Türkçe Film Çevirisi Ve Altyazı Uygulamaları 1.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Mesleki İngilizce-2, Yerinde Uygulama-3, İspanyolca -Türkçe Karşılaştırmalı Dil Uygulamaları-4, İspanyolca-Türkçe Ardil Çeviri-2, İspanyolca-Türkçe Ticari Çeviri-2, İspanyolca-Türkçe Hukuki Çeviri, İspanyolca-Türkçe Turizm Çevirisi, İspanya-Türkiye İlişkileri-2, Girişimcilik, İspanyolca-Tükçe Sosyal Bilimler Metin Çevirisi-2.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Çoklu görevleri sonuçlandırma dikkat ve becerisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dilbilgisi, yazım ve noktalama kurallarına dikkat etmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- İletişim kabiliyeti yüksek olmalı.
6- İş programlaması ve zamanlama becerisine sahip olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Yabancı dile sözlü ve yazılı hakimiyeti bulunmalı.
Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik Okuyanlar ve Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR