Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığı...

Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü nedir, puan türü nedir, Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Uçuş Harekat Yöneticiliği dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Uçuş harekât uzmanı (uçuş dispeçeri), uçuş harekâtını planlayan, uygulayan, uçuşu takip ve kontrol eden, sorumlu pilotun talebi veya gerekli durumlarda uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş akışını izleyen, acil durum bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan, sivil havacılık tarafından onaylanmış geçerli lisansa sahip nitelikli personeldir. Uçuş dispeçerliği, her türlü sivil hava aracının uçuş operasyonunun ulusal ve uluslararası sivil havacılık standartlarına uygun olarak planlanmasını, uygulanmasını, takibini, yönetimini ve kontrolünü sağlamakla sorumlu, hava yollarında en çok sorumluluk taşıyan ve en iyi kazanca sahip olan mesleklerden biridir. Uçuşun sorumluluğunu kaptanla beraber paylaşan, çalıştığı ofis hava yolunun beyni pozisyonunda olan son derece saygın bir görevdir.

 

2 Yıllık Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir?

Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü; ulusal ve uluslararası sivil havacılık talepleri ile uçuş emniyet tedbirlerini yerine getirmek amacıyla; emniyetli bir şekilde uçuş harekatını planlayan, uygulayan, uçuş süresince uçuşu takip ve kontrol eden, uçuşun herhangi bir safhasında sorumlu pilotun talebi veya ele ulaşan bilgiler ışığında uçuşun güvenli ve etkin bir şekilde devamını sağlamak için uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş hakkındaki bilgilerin gerekli birimlere aktarılması için uçuş akışını izleyen, acil durum bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan Uçuş Harekat Uzmanları yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Uçuş Harekat Yöneticiliği, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği nedir
Uçuş Harekat Yöneticiliği

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Uçuş Harekat Yöneticiliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Uçuş Harekat Yöneticiliği mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

Uçuş harekat uzmanı veya uçuş hareket yöneticisi olanlar, tarifeli veya tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan havayolları, yük ve posta taşıyan hava taşımacılığı işletmeleri ve havaalanlarında dispeçer veya başka unvanlarla çalışma olanağı bulabilirler.

Uçuş Harekât Yöneticiliği Bölümünden mezun olan öğrenciler, öncelikle hava yolu şirketlerinin Dispatch / OCC ofislerinde dispeçer pozisyonunda ya da hava yolu işletmeleri (yolcu – kargo), temsil/gözetim şirketlerinde ya da terminal işletmelerinde iş bulabilmektedirler.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Uçuş Harekat Yöneticiliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Uçuş Harekat Yöneticiliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Uçuş harekâtını planlamak.

2- Uçuşu takip etmek ve kontrollerini yapmak.

3- Sorumlu pilotun talebi doğrultusunda ya da gerekli durumlarda uçuş ekibini bilgilendirmek.

4- Uçuşun akışını takip etmek.

5- Acil durum bilgilerini gerekli birimlere iletmek.

6- Uçuşta gerekli olan yakıt ikmalini gerçekleştirmek.

7- Uçuş için gerekli olan temizlik kontrollerini yapmak.

8- Bagaj ve kargo yüklemesi işlemlerini takip etmek.

9- Hava aracı teknisyenlerinin ve kabin ekibinin uçuşa hazır olup olmadığını kontrol etmek.

10- Uçakta herhangi bir olumsuz durum olması halinde (uçağın kaybolması, tehlikeye maruz kalması vb.) uçak pilotundan alacağı ikaz üzerine gerekli birimlere bildirimi yapmak.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Uçuş Harekat Yöneticiliği maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Uçuş Harekat Yöneticiliği maaşları 6000-7000 lira arasındadır.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Uçuş Harekat Yöneticiliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

1- Havacılık Yönetimi

2- Pilotaj

 

2 Yıllık Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Bilgi Teknolojileri, Türk Dili I, Havacılık Esasları, Havacılık Ve Uçuş Harekat Uzmanlığı, Emniyet, Meteoroloji, Yabancı Dil I (İng.).

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Performans, Dispeç Ve Ekip Kaynak Yönetimi, Uçuş Planlama, Sivil Havacılık Hukuku, Yabancı Dil 2 (İng.).

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Hava Trafik Yönetimi, Seyrüsefer, Ağırlık Ve Denge, Tehlikeli Maddeler, Yaz Stajı.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Haberleşme, Uçuş İzleme, Seçmeli Dersler.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Uçuş Harekat Yöneticiliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Uçuş Harekat Yöneticiliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Analitik düşünce yapısına sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Farklı çalışma saatlerine yatkın olmalı.

5- Güvenliği ön planda tutmalı.

6- Havacılığa ilgi duymalı.

7- İyi iletişim becerilerine sahip olmalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Soğukkanlı olmak ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilmeli.

11- Sorumluluk üstlenerek gerektiğinde kontrolü ele alabilmeli.

12- Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmalı.

 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Okuyanlar ve Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Uçuş Harekat Yöneticiliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Uçuş Harekat Yöneticiliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Merhaba, ben Uçuş Harekat Uzmanı olmak için gerekli nitelikleri taşıdığımı düşünüyorum ve bu meslek ile kariyerime devam etmek istiyorum.
    Sorum şu; önü açık bir bölüm mü ve çalışıp çabalayarak (torpilsiz) olunabilir bir meslek mi?

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbKPj45h7reVmExXPJfAXtV4hXkQdDTn1GYknlWbH7bKHgxm9OVEcIxzY9jy18Dz2DkOS0xh8ugnMTW6jNVHN4yk2DnYeX_vNI_6qjoNUtm9xk-QNSoa3rVoukKcx4wkqmQ_QfdUjZ8tkg/s16000/ucus-harekat-yoneticiligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbKPj45h7reVmExXPJfAXtV4hXkQdDTn1GYknlWbH7bKHgxm9OVEcIxzY9jy18Dz2DkOS0xh8ugnMTW6jNVHN4yk2DnYeX_vNI_6qjoNUtm9xk-QNSoa3rVoukKcx4wkqmQ_QfdUjZ8tkg/s72-c/ucus-harekat-yoneticiligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/ucus-harekat-yoneticiligi-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/ucus-harekat-yoneticiligi-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content