Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıtt...

Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Turizm ve Otel İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü; turizm ve otelcilik işletmelerinde turizm hizmetinin sunumu, pazarlanması ve işletmenin dış müşterilere tanıtımında görev alan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Turizm ve Otel İşletmeciliği, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği nedir
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Havayolu şirketleri

2- Kültür ve Turizm Bakanlığı

3- Oteller

4- Seyahat acenteleri

5- Yiyecek İçecek İşletmeleri

 

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılamak için yöntemler geliştirerek uygulamak.

2- Ön büro hizmetleri kapsamında rezervasyon, otele giriş-çıkış işlemleri yapmak.

3- Kat hizmetleri kapsamında odaların tertip, düzen ve temizliği ile müşteri hizmetlerinin yerine getirmek.

4- Servis hizmetleri kapsamında yiyecek, içecek vb. servis hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi görevleri yürütmek.

5- Ayrıca çalışılan iş yerlerine göre değişiklikler göstermekle beraber mutfak, bar, muhasebe, satın alma, pazarlama ve satış departmanlarında yöneticilik görevlerini yerine getirmek.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Turizm ve Otel İşletmeciliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Turizm ve Otel İşletmeciliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Turizm ve otelcilik meslek elemanları; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı, klimalı çağdaş görünümlü işletmelerde çalışırlar. Yerli ve yabancı turistlere hizmet sunarlar. Meslektaşları, diğer çalışanlar, işveren ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Faks, teleks, telefon vb. iletişim araçları

3- Hesap makinesi

4- Diğer büro malzemeleri

5- Yiyecek ve içecek servis araç ve gereçleri

6- Yasal mevzuat ve uygulama dokümanları

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turizm ve Otel İşletmeciliği maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turizm ve Otel İşletmeciliği maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Turizm ve Otel İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Ekonomi ve Finans

-Gastronomi ve Mutfak Sanatları

-İşletme

-Turizm İşletmeciliği

-Turizm Rehberliği

-Turizm ve Otel İşletmeciliği

-Uluslararası İşletme Yönetimi

-Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

-Yönetim Bilişim Sistemleri

 

2 Yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel İşletme, Genel Turizm, İngilizce-I, Önbüro Yönetimi,  Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Turizmde Etik, Türk Dili-I, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, İngilizce-II, Kat Hizmetleri Yönetimi, Gastronomi Turizmi, Vejeteryan Mutfak, Servis Teknikleri ve Uygulaması, Temel Bilgi Teknolojileri, Turizm Ekonomisi, Turizmde Halkla İlişkiler, Türk Dili-II.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Anadolu Uygarlıkları, Misafir İlişkileri Yönetimi, Önbüro-Kat Hizmetleri Otomasyonu, Tur Planlaması ve Yönetimi, Turizm Davranışı, Turizm Sosyolojisi, Turizmde Rekreasyon ve Animasyon Yönetimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Alternatif Turizm, Konaklama İşletmeciliği, Kongre ve Fuar Organizasyonu, Mesleki Proje, Seyahat acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Turizm Coğrafyası, Turizm Mevzuatı, Turizm Pazarlaması.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümüne son beş yılda toplam 48 kontenjan verilmiş ve atamalar 85 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiş.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turizm ve Otel İşletmeciliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırıcı-çalışkan ve dürüst olmalı.

2- Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi, sabırlı olmalı.

3- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilmeli.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Diksiyonu düzgün olmalı.

6- Ekip çalışmasını sevmeli.

7- En az bir yabancı dili bilmeli veya öğrenmeye meraklı olmalı.

8- Enerjik ve dakik olmalı.

9- Fiziksel görünümü düzgün ve bakımlı olmalı.

10- Girişimci olmalı.

11- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

12- Planlı çalışmayı bilmeli.

13- Sosyal bilimlere özellikle turizm, ekonomiye ilgi duymalı.

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Okuyanlar ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Turizm ve Otel İşletmeciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgn_06-9j8W6iq1f9tF5OPM8uwDsDNeDJ78wtCh1GN9OgkU8pcZwEcu3ze9LvTMh8dbQCOtSR6m6F4tBPTrBurCMUTO2_QFfL54wZ__zWNZmklXSB1e2QcHf2vRtzEuohgwQFtlSPYMLEI/s16000/turizm-ve-otel-isletmeciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgn_06-9j8W6iq1f9tF5OPM8uwDsDNeDJ78wtCh1GN9OgkU8pcZwEcu3ze9LvTMh8dbQCOtSR6m6F4tBPTrBurCMUTO2_QFfL54wZ__zWNZmklXSB1e2QcHf2vRtzEuohgwQFtlSPYMLEI/s72-c/turizm-ve-otel-isletmeciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/turizm-ve-otel-isletmeciligi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/turizm-ve-otel-isletmeciligi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content