Turist Rehberliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Turist Rehberliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...

Turist Rehberliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Turist Rehberliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turist Rehberliği bölümü nedir, puan türü nedir, Turist Rehberliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Turist Rehberliği dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Turist Rehberliği Bölümü Nedir?

Turist Rehberliği bölümü; yerli ve yabancı turistleri Türkiye'nin görülmeye değer yerlerine götüren, onlara bu yörelerin tarihi, kültürel, doğal ve diğer özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren, turistlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Turist Rehberliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Turist Rehberliği bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Turist Rehberliği, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Turist Rehberliği bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Turist Rehberliği nedir
Turist Rehberliği

Turist Rehberliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turist Rehberliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turist Rehberliği mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Dış İşleri Bakanlığı

2- KPSS’de kontenjan verildiği takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı

3- Oteller

4- Özel ders

5- Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren büyük işletmeler

6- Serbest zamanlı turist rehberliği

7- Televizyon kanalları

8- Tercüme büroları

9- Tur Şirketleri

10- Turizm Acenteleri

11- Yabancı Dil Kursları

 

Günümüzün modern teknolojisi seyahat taşıtlarını daha konforlu hale getirmektedir. Aynı teknoloji konaklama ve dinlenme tesislerine de konforu ve lüksü getirmiştir. Turizm sektörünün turizmi çeşitlendirmek ve yaygınlaştırmak için çalışmaları devam etmektedir. İnsanlar çalışma hayatının stresinden kurtulmak için tatili düşünmektedirler ve bazı insanlar bireysel tatilden çok organize edilmiş turlara katılmayı tercih etmektedirler. Tarihi eserleri bakımından zengin bir ülke olan Türkiye'yi özellikle yabancı turistler ziyaret etmektedir. İşte bütün bunlar bu meslekte çalışma alanının oldukça geniş olduğunu ve gelecekte de turistik bölgelerde ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.

 

Bu meslekte yabancı dil en önemli unsuru oluşturmaktadır. Günümüzde İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yaygın olarak kullanılan dillerde çok sayıda rehber bulmak mümkündür. Japonca, Rusça vb. dillerde turist rehberi sayısı az olduğundan günümüzde bu dilleri bilen turist rehberlerine ihtiyaç duyulmaktadır ve gelecekte de ihtiyaç duyulacaktır.

 

Turist Rehberliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turist Rehberliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turist Rehberliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Yabancı turistlerin yurda girişleri sırasında, Türk turistlerin yurt dışı gezilerinde vize, pasaport, gümrük vb. işlemlerinde yardımcı olur.

2- Turistlerin sağlık belgeleri, kambiyo ve döviz işlemleri, kredi kartları, haberleşme gibi gezi ile ilgili işlemlerine yardım eder.

3- Hastalık, yaralanma, ölüm vb. her türlü sağlık sorunlarının çözümünde ilgili yerlerle bağlantı kurar.

4- Turistleri gezi programında yer alan müzeler, tarihi binalar, antik kentler, doğal güzelliği olan yerlere götürür ve bu yerlerin özelliklerini tanıtır.

5- Turistleri ülkemize özgü yemek, halk oyunları, müzik gibi kültür ürünlerini tanıyabilecekleri yerlere götürür.

6- Gezi sırasında ihtiyaç duyulduğunda ilk yardım yapar.

 

Turist Rehberliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Turist Rehberliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Turist Rehberliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Turist rehberleri, otel, motel, müze, restoran, tapınak gibi kapalı ortamlarda, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşim merkezleri, dağlık bölgeler gibi açık havada çalışırlar. Meslek genellikle seyahat etmeyi gerektirmektedir. Çalışma zamanı belli değildir, tam zamanlı, yarı zamanlı, gece, hafta sonu, mevsimlik çalışabilirler. Turist rehberlerinin çalışma ortamı çok değişkendir. Örneğin yazın çok sıcak, kışın çok soğuk, gürültü, toz, nem, koku bulunan ortamlarda çalışabilirler. Meslek işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Yerli ve yabancı turistlerle, otel, motel, restoran personeliyle, tur operatörleriyle, enformasyon memurlarıyla ve çok değişik meslek elemanlarıyla iletişimde bulunurlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Haritalar (bölgesel, genel)

2- Turistik ve tarihi yerleri tanıtıcı broşür dergi ve kartpostallar

3- Sözlük, kalem, not defteri, hesap makinesi vb.

4- Megafon, mikrofon ve diğer iletişim araçları

5- İlk yardım malzemeleri

 

Turist Rehberliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turist Rehberliği maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turist Rehberliği maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Turist Rehberliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Turist Rehberliği bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Turist Rehberliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Seyahat İşletmeciliği

-Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği

-Turizm Rehberliği

-Turizm İşletmeciliği

 

2 Yıllık Turist Rehberliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Anadolu Uygarlıkları, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Turizm ve Turizm Mevzuatı, İletişim Becerileri ve Davranış Bilimleri, İngilizce-I, Mesleki İngilizce-I, Rehberlik Meslek Dersi-I, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Dinler Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Kültürü, İngilizce-II, Mesleki İngilizce-II, Rehberlik Meslek Dersi-II, Sanat Tarihi, Türk Dili-II, Türkiye'nin Turizm Coğrafyası.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Gastronomi ve Yöresel Yemek Kültürü, İlk Yardım, Mesleki İngilizce-III, Mitoloji, Yabancı Dil-I, Turizm İşletmeciliği, Seyahat acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Türk Halk Bilimi ve Geleneksel El Sanatları, Türk İslam Sanatı.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Arkeoloji ve Müzecilik, Boş Zaman ve Rekreasyon, İkonografi, Mesleki İngilizce-IV, Yabancı Dil-II, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Tur Planlaması ve Yönetimi, Turizm Semineri, Turizm Sosyolojisi ve Turist Psikolojisi.

 

Turist Rehberliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turist Rehberliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turist Rehberliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Turist Rehberliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turist Rehberliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bir grubun sorumluluğunu üstlenebilecek güven ve cesarete sahip olmalı.

2- Değişiklikten hoşlanmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Dış görünümünün düzgün, temiz ve bakımlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- En az bir yabancı dili çok iyi konuşabilmeli.

7- Gezmeyi sevmeli.

8- İnsanlarla kolay iletişim kurabilmeli.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

10- Konuşması düzgün, anlaşılır ve ses tonu yumuşak olmalı.

11- Planlı çalışmayı bilmeli.

12- Saygılı, nazik, güvenilir ve güler yüzlü olmalı.

13- Yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanmalı.

 

Turist Rehberliği Okuyanlar ve Turist Rehberliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turist Rehberliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Turist Rehberliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Turist Rehberliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Turist Rehberliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv_DhAIORvjuedtfeMSU2PTUgy1Kp-FIM0ICtQ9EZKZQu9LlmC3ipu4yxSqE8q16zY9ZOuyLrHlEnB0n176IRonncN1QBenF-M6Rd_OUvallVDrEzJnIVxNRjSEMNRkZv99AMVW3I4OxNQ/s16000/turist-rehberligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv_DhAIORvjuedtfeMSU2PTUgy1Kp-FIM0ICtQ9EZKZQu9LlmC3ipu4yxSqE8q16zY9ZOuyLrHlEnB0n176IRonncN1QBenF-M6Rd_OUvallVDrEzJnIVxNRjSEMNRkZv99AMVW3I4OxNQ/s72-c/turist-rehberligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/turist-rehberligi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/turist-rehberligi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content