Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığ...

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü nedir, puan türü nedir, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Eski çağlarda insanlar bu bitkileri besin kaynağı olarak ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanmıştır. Günümüzde de tıbbi ve aromatik bitkiler ilaç, kozmetik, gıda, boya, aromaterapi gibi birçok endüstriyel alanda büyük ölçüde kullanılmaktadır. Bu bitkilerin sistematik olarak tanımlanması, biyolojik ve ekolojik önemlerinin araştırılması, genetik özelliklerinin belirlenmesi, doğal ortamlarından toplanarak kültüre alınması, içerdikleri doğal bileşiklerin tanımlanarak izole edilmesi son derece önemlidir.

 

İçerdikleri doğal bileşikler ilaç ve kozmetik endüstrilerinde ilaç, merhem, losyon ve parfüm gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması, kültüre alınması, organik tarım ile bu bitkilerin doğal olarak elde edilmesi, bu bitkilerden çeşitli ilaç ve parfümlerin elde edilmesi, gıda ve boya endüstrilerinde kullanılması, hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan çevreye ve insanlara olumlu katkı sağlayacaktır. 

 

2 Yıllık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü; gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip olan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler nedir
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Aktarlar

2- Aromaterapi Merkezleri

3- Bitkisel İlaç Üreten Laboratuvarlar

4- Bitkisel İlaç Yapan Ve Satan Eczaneler

5- Bu Bitkilerin Yetiştiriciliği Yada Toplayıcılık Faaliyetlerinde Bulunan Sektörler

6- Güzellik Salonları

7- Kendi Arazilerinde Organik Tarım Yapabilirler

8- Organik Pazarlar

9- Organik Tarım İşletmeleri

10- Organik Ürün Sertifikası Veren Kuruluşlar

11- Parfümeri Ve Kozmetik Sanayi

12- Tarım Ve Köy işleri Bakanlığına Bağlı Tarım İl Ve İlçe Müdürlükleri

13- Tarım, Çevre Ve Orman Bakanlığı Bünyesindeki İlgili Kuruluşlar

14- Tıbbi Bitki Drogları Üreten Ve Satışı Yapan İş yerleri

15- Tıbbi Bitkiler İthal Ve İhraç Eden Firmalar

16- Tohum, Gübre Ve İlaç Bayileri

17- Toprak Analiz Laboratuvarları

18- Ziraat Odaları

 

Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri; Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı buluyor.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Her türlü tıbbi bitkinin yetiştirilmesinde tıbbi bitkilerin maruz kalabileceği hastalık ve zararlıların belirlenmesi ve bunlarla savaşım konusunda çalışmaların yürütülmesini sağlar.
2- Tıbbi bitkilerin hasatlama işlemlerini yapar.
3- Yaş olarak toplanan bitkileri kurutulması ve saklanması işlerinde çalışır.
4- Tıbbi bitkilerden çeşitli yağların çıkarılmasına çalışır. Laboratuvar ortamında etkin madde üretiminde görev alır.
5- Tıbbi bitkileri öğüterek çeşitli ilaç ham maddelerini hazırlar.
6- Tıbbi bitkilerden elde edilen etkin maddelerin saklanması ve korunması işlerini yapar.
7- Parfüm, krem, merhem, losyon vb. kozmetik ürünlerin yapımında görev alır.
8- Tıbbi bitkilerin üretildiği sera, tarla ve depoları mikroplardan arındırmak için kimyasal maddelerle temizler.
9- Çeşitli tıbbi bitkilerin satış ve pazarlamasında görev alır.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikerleri, hem açık havada, hem de laboratuvar ortamında çalışırlar. Bu mesleğin icrasında zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği içerisinde diğer çalışanlar, meslektaşları ve müşteriler ile iletişim kurmayı gerektirir.

Bilimsel araştırmalarda kimyasal maddeler kullanıldığından, dikkat edilmediği takdirde zehirlenme tehlikesi de vardır. Araştırma ve laboratuvar çalışmasını gerektiren bir meslek olması nedeniyle, gece çalışmaları ve vardiyalı çalışmalar da yapılır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Toprak, kum, perlit ve torf gibi üretim materyalleri
2- Bilgisayar ve donanımları
3- Çapa, tırmık, kürek ve benzeri tarım aletleri
4- Traktör, pulluk vb. tarım makineleri
5- Her türlü yağmurlama, damlama, salma gibi sulama araçları
6- Pulverizatör, atomizer gibi her türlü ilaçlama makinaları
7- Her türlü laboratuvar malzemeleri
8- Otomatik, dijital ve elle çalıştırılan laboratuvar makinaları

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tıbbi ve Aromatik Bitkiler maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Bahçe Bitkileri

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Kimya

-Tarla Bitkileri

 

2 Yıllık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri I, Genel Biyoloji I, Genel Mikrobiyoloji I, Genetik I, Bitki Morfolojisi I, Ekoloji I, Genel Kimya I, İngilizce.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri II, Genel Biyoloji II, Genel Mikrobiyoloji II, Genetik II, Bitki Morfolojisi II, Ekoloji II, Genel Kimya II, İngilizce 2.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Bitki Sistematiği I, Bitki Kimyası ve Analiz Yöntemleri I, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği I, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Etiği, Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Üretimi, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Temini, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Bitki Sistematiği II, Bitki Kimyası ve Analiz Yöntemleri II, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği II, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları, Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Kalite Kontrolü, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Pazarlanması, Tıbbi ve Aromatik Bitki Laboratuvarı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümüne son beş yılda toplam 3 kontenjan verilmiş ve 87 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

4- Matematik ve Fen Bilimleri (Kimya, Biyoloji) ile ekonomi ve işletme konularına ilgili, bu alanlarda başarılı olmalı.
5- Sabırlı, sakin ve dikkatini uzun bir süre bir noktada yoğunlaştırabilmeli.
6- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilmeli.
7- Renkleri ayırt edebilme ile koku ve tat alma özellikleri gelişmiş olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Okuyanlar ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tıbbi ve Aromatik Bitkiler iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFE_Sq3ZiTYAAjoDPfncXi9e_s95fvm3E-gWs08xcU-MRiZDoWppZr-xkYjcUd2L92MEQnHXRknEcQ6S9oio3CZdd_o4VbvvabZik0tOoyzGum1AVuiqDY3SX7Q7k7B-O7nfyHONt5VX60/s16000/tibbi-ve-aromatik-bitkiler.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFE_Sq3ZiTYAAjoDPfncXi9e_s95fvm3E-gWs08xcU-MRiZDoWppZr-xkYjcUd2L92MEQnHXRknEcQ6S9oio3CZdd_o4VbvvabZik0tOoyzGum1AVuiqDY3SX7Q7k7B-O7nfyHONt5VX60/s72-c/tibbi-ve-aromatik-bitkiler.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tbbi-ve-aromatik-bitkiler-bolumu-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tbbi-ve-aromatik-bitkiler-bolumu-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content