Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm a...

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir?

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü; tarımsal ürünlerin hasadından sonra bu ürünlerin, kayıpların önlenmesi ürünlerin sınıflanması, işlenmesi, paketlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması ile pazarlanması işlerinde çalışan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi maaşları
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Büyük Marketler

3- Fiskobirlik Gibi Entegre Tesislere Sahip Kooperatifler

4- İhracatı Geliştirme Merkezi

5- Kendi Kurdukları İşyerleri
6- Özel Şirketler

7- Sağlık Bakanlığının Gıda Güvenliği İle İlgili Birimleri

8- Sebze-Meyve İhracatı Yapan Firmalar

9- Soğuk Hava Depoları

10- Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı

11- Tariş

12- Ziraat Fakülteleri

 

Bitkisel ürünlerin dış pazarlarda standartlara uygun kalitede olması, korunması, istenilen özelliklerde paketlenip nakledilmesi giderek önem kazanmaktadır. Bu bakımdan, söz konusu mesleğin önemi ve bu meslek elemanlarına olan ihtiyaç günden güne artmaktadır.

 

Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama Teknikeri Özel şirketlerde ve kendi kurdukları iş yerlerinde çalışabilirler. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), Ziraat Fakülteleri, Belediyeler, Tariş, Fiskobirlik gibi entegre tesislere sahip kooperatifler, Sağlık Bakanlığının gıda güvenliği ile ilgili birimlerinde, soğuk hava depoları, büyük marketler, sebze-meyve ihracatı yapan firmalarda çalışabilirler.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Hasat sonrası muhafaza edilecek ürünlerin bozulmadan uzun süre saklanması için uygun muhafaza, depolama ve iklimlendirme tekniklerini kullanır.

2- Hasat sonu kayıplarının en aza indirilmesini sağlar ve ürünün pazara en iyi koşullarda sunulmasını sağlar.

3- Depolarda ve ambarlardaki hastalık ve zararlıları teşhis ederek mücadele eder.

4- Depolardan pazarlanacak bitkisel ürünlerin pazarlanmasında uygun ambalajlama ve paketleme tekniklerini uygular.

5- Hasat sonu standardizasyon ile taşıma ve pazarlama işlerini yürütür.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tarımsal ürünlerde Muhafaza ve Depolama Teknikeri hem açık havada, hem de soğuk depolar, ambarlar, büyük marketler vb. gibi kapalı mekanlarda çalışırlar. Zaman zaman tek başlarına çalıştıkları gibi, çalışmalarında daha çok irtibat ve iletişim içinde oldukları kişiler müşteriler ile diğer çalışanlardır. Çalışmalar sırasında hava akımı ve ani ısı değişimlerine maruz kalınabilinir.

Bitkisel ürünlerin tasnifi, yüklenmesi ve pazarlanması sırasında düşme, zaman zaman kesici aletlerle çalışırken de yaralanma tehlikeleri bulunmaktadır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Laboratuvar malzemeleri

2- Kimyasal maddeler

3- Hasat sonu elde edilen her türlü bitkisel materyal

4- Soğutmalı (frijo) kamyonlar

5- İklimlendirme-soğutma cihazları

6- Ambalajlama malzemeleri

7- Standardizasyon (sınıflama) makineleri

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Bahçe Bitkileri

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Tarla Bitkileri

 

2 Yıllık Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Botanik, Genel Bağcılık, Genel Meyvecilik, Sebze Yetiştiriciliği, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Genel Kimya, Beslenme İlkeleri, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Kimyası, Laboratuvar Teknikleri, Hijyen ve Sanitasyon.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Bitkisel Ürün Hastalık ve Zararlıları, Gıda Ürünlerinde Kalite Kontrol, Bitkisel Ürün Depolama ve Koruma, Gıda Ürünlerini Pazara Hazırlama ve Ambalaj, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Koruma Yöntemleri, Gıda Katkı Maddeleri, Meyve İşleme Teknikleri.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Sebze İşleme Teknikleri, Tahıl İşleme Teknikleri, Şeker ve Şekerli Ürün Teknikleri, Tarım Ekonomisi, Genel İşletme, Organik Tarım, Yağ Teknolojileri, Gıda Ürünlerinin Pazarlanması, İçecek Teknolojileri, Soğutma Teknolojisi, Hasat Öncesi Mekanizasyon, Mekanizasyon, Sebze Muhafazası, Meyve Muhafazası, Ambalajlama Teknikleri, Depo Hijyeni.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Tarımsal Sulama Teknikleri, Üzüm Değerlendirme Teknikleri, Tarım ve Çevre Kirliliği,  Süs Bitkileri Muhafazası, Tarla Ürünleri ve Muhafazası, Örtü Altı Yetiştiriciliği, Gıda Teknolojisi, Tarım Ürünlerinde Lojistik ve Hasat Sonrası Yeni Teknolojiler.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplam 83 kontenjan verilmiş ve mezunlar 74 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

2- Tat ve koku alma duyusu gelişmiş olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Uzun süre ayakta durabilmeli.

5- Planlı çalışmayı bilmeli.

6- Beden olarak sağlıklı ve güçlü olmalı.

7- Ekip çalışmasını sevmeli.

8- Matematik ve fen bilimleri ile ekonomi ve işletme konularına ilgi duymalı ve bu alanlarda başarılı olmalı.

9- Soğuk ortamlarda çalışmaya elverişli beden yapısına sahip olmalı.

 

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Okuyanlar ve Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC9uGPW3Cto0j1Ip7pBPOKD2747txxZU92ticoHRntdpNt1Xn34CpBCO7Y_FVRs-SXbyIgbFH7sdXIDuPWkCOi8ODbgOBvdXyhjroYMov9KkhObXnbo5kIHl851hoaVYv4Gz8ePvLJS91A/s16000/tarimsal-urunler-muhafaza-ve-depolama-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC9uGPW3Cto0j1Ip7pBPOKD2747txxZU92ticoHRntdpNt1Xn34CpBCO7Y_FVRs-SXbyIgbFH7sdXIDuPWkCOi8ODbgOBvdXyhjroYMov9KkhObXnbo5kIHl851hoaVYv4Gz8ePvLJS91A/s72-c/tarimsal-urunler-muhafaza-ve-depolama-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tarmsal-urunler-muhafaza-ve-depolama.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tarmsal-urunler-muhafaza-ve-depolama.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content