Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tarımsal İşletmecilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...

Tarımsal İşletmecilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tarımsal İşletmecilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarımsal İşletmecilik bölümü nedir, puan türü nedir, Tarımsal İşletmecilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tarımsal İşletmecilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir?

Tarımsal İşletmecilik bölümü; tarımsal işletmelerin karlılık durumlarını arttırmak amacıyla tarım ve tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, proje hazırlama, finansman ve ürün pazarlama, tarımsal muhasebe kayıtlarını düzenleme, tarımsal sigorta, tarımsal danışmanlık, tarımsal değerleme ve çiftçi örgütlenmesi, gibi konularda bilgi ve beceriye sahip nitelikli meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tarımsal İşletmecilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tarımsal İşletmecilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tarımsal İşletmecilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tarımsal İşletmecilik nedir
Tarımsal İşletmecilik

Tarımsal İşletmecilik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarımsal İşletmecilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarımsal İşletmecilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Balık çiftlikleri
2- Konserve, salça, meyve suyu, süt işleme fabrika ve işletmeleri
3- Paketleme ve soğuk hava tesisleri
4- Tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalar
5- Tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketleri
6- Tarımsal kooperatifler

7- Büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri

8- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatları

9- Seralar
10- Bankaların ilgili bölümleri
11- Tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları

12- Tavukçuluk işletmeleri

 

Tarımsal İşletme Meslek Elemanları, bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm tarım işletmelerinde (seracılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, tavukçuluk işletmeleri, balık çiftlikleri vb.), tarıma dayalı sanayi işletmelerinde ( konserve, salça, meyve suyu, süt işleme vb.), paketleme ve soğuk hava tesislerinde, tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalarda, tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketlerinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, bankaların ilgili bölümlerinde, Türkiye İstatistik Kurumunda (TÜİK), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Ayrıca, zirai ilaç bayii açabilmekte, tarım işletmelerinde danışmanlık yapabilmektedirler. 

 

Tarımsal İşletmecilik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarımsal İşletmecilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarımsal İşletmecilik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Tarımsal yatırım ve üretim planları hazırlanmasında ziraat mühendislerine yardımcı olur.

2- Tarımsal üretimde kullanılan üretim faktörlerinin (girdilerin) optimum düzeyde kullanılmasını sağlar.

3- Ar-Ge çalışmaları yapar ve istatistiki olarak değerlendirir.

4- Tarım işletmelerinde proje hazırlanmasına yardımcı olur.

5- Üretilen ürünlerin muhafazası, pazarlaması, depolanması, taşınması, satılması, aşamalarında görev yapar.

6- Tarım işletmelerinde muhasebe kayıtlarını düzenleme, finansman ve ürün pazarlama alanlarında çalışır.

7- Yeni yasal düzenlemelere göre gıda sektöründe belirli ölçekteki işletmelerde sorumlu eleman olarak görev alabilir.

8- Gıda sektöründe ekonomik anlamda verimliliği arttırmak için çalışır.

 

Tarımsal İşletmecilik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarımsal İşletmecilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarımsal İşletmecilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tarımsal İşletme Meslek Elemanları, bağ, bahçe, deniz, göl, arazi gibi doğal açık alanlarda görev yapabilecekleri gibi büro ortamı gibi kapalı ortamlarda da çalışabilirler. Birinci derecede uğraş konuları bitkiler ve hayvanlardır. Yaptıkları faaliyetler öncelikle inceleme, ölçme ve veri toplama, sınıflama, hesaplama ve değerlendirmedir. Çalışırken mühendisler, müşteriler, çiftçiler, yöneticiler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler. Görevlerini yaparken şehirler arası seyahat etmeleri ve mevsimlik çalışma yapmaları söz konusu olabilir.

 

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarımsal İşletmecilik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarımsal İşletmecilik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tarımsal İşletmecilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tarımsal İşletmecilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Ekonomi ve Finans

-İşletme

-Lojistik Yönetimi

-Tarım Ekonomisi

-Uluslararası İşletme Yönetimi

 

2 Yıllık Tarımsal İşletmecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Yabancı Dil I (İngilizce), Hayvansal Üretim, Bitkisel Üretim, Tarımsal Ekoloji, Mikro Ekonomi, Toprak Bilgisi, Tarımsal Botanik, Genel İşletme, Bilgisayar 1, Matematik, Türk Dili I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Tarımda İnsan Kaynakları Yönetimi, Yabancı Dil 2 (İngilizce), Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Bitki Koruma, Makro Ekonomi, Bitki Besleme Ve Gübreleme, İstatistik, Tarım Ekonomisi Ve İşletmeciliği.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Araştırma Yöntem Ve Teknikleri, Tarımsal Kredi Ve Finansman, Tarım İşletmelerinin Analiz Ve Planlanması, Tarim Politikasi, Tarımsal Kooperatifçilik, Tarımsal Pazarlama, Tarım Hukuku, Tarımsal Girişimcilik, Organik Tarım.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Türkiye Ve AB Tarım Politikaları, Kırsal Kalkınma, Endüstriye Dayalı Öğretim / Staj, Su Ve Çevre Ekonomisi, Tarımsal Kıymet Taktiri, Tarımsal Proje Hazırlama Tekniği, Mesleki Uygulama, Gıda Politikası, Tohumculuk.

 

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarımsal İşletmecilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarımsal İşletmecilik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Tarımsal İşletmecilik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarımsal İşletmecilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Planlı çalışmayı bilmeli.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Matematik, ekonomi, işletme, istatistik ve ticarete ilgi duymalı.

6- Hayvan ve bitki yetiştirmeye ilgisi olmalı.

7- Sabırlı, hoşgörülü ve dışa dönük olmalı.

8- Ekip çalışmasına yatkın olmalı.

9- Bedenen sağlam ve uzun süre ayakta durabilmeli.

10- Seyahat engeli olmamalı ve araç kullanabilmeli.

 

Tarımsal İşletmecilik Okuyanlar ve Tarımsal İşletmecilik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarımsal İşletmecilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tarımsal İşletmecilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxBaG3DdhbxbdR8p7HT8YzxTN1Cih6kIcF7Ah8p5tY86RF2mhjKdG7-QJhC3SLRFDPe6h_xVCjj6ThD8yyO8Pgz2aYF-eopr7K3ghK3tjn8SliO2b6JyHJiPYmR9mV_qL29dLrWx15g54q/s16000/tarimsal-isletmecilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxBaG3DdhbxbdR8p7HT8YzxTN1Cih6kIcF7Ah8p5tY86RF2mhjKdG7-QJhC3SLRFDPe6h_xVCjj6ThD8yyO8Pgz2aYF-eopr7K3ghK3tjn8SliO2b6JyHJiPYmR9mV_qL29dLrWx15g54q/s72-c/tarimsal-isletmecilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tarmsal-isletmecilik-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tarmsal-isletmecilik-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content