Tarım Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

NOT: Açıköğretim Fakültesi Tarım Önlisans Programının adı 2020-2021 öğretim yılından itibaren “Tarım Teknolojisi” olarak değiştirilmiştir. ...

NOT: Açıköğretim Fakültesi Tarım Önlisans Programının adı 2020-2021 öğretim yılından itibaren “Tarım Teknolojisi” olarak değiştirilmiştir.

 

AÖF Tarım Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tarım Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarım Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Tarım Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tarım dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tarım Teknolojisi Bölümü Nedir?

Tarım Teknolojisi bölümü; tarımsal üretimin tarla bitkileri yetiştiriciliği, bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve örtü altı üretim sistemlerini bilen, bitki hastalıkları, bitki zararlıları, hayvan yetiştirme ve hayvan besleme ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında temel prensipleri bilen, tohum eldesi, sınıflandırma ve muhafazası, fide ve fidan üretim teknikleri, tarımsal ürünlerin gıdaya işlenmesi süreçlerinden haberdar teknik elemanlar yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Açıköğretim Tarım Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tarım bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tarım Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tarım Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tarım Teknolojisi nedir
Tarım Teknolojisi

Tarım Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarım mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarım mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Belediyelerin Park Bahçeler Ve Fen İşleri Birimleri

2- Fidancılık Firmaları

3- Gıda Firmaları Ve İşletmeleri

4- Gıda İşleyen Kamu Kurumları

5- Hayvansal Üretim İşletmeleri

6- Sebze Ve Fide Üretimi Yapan Firmalar

7- Tarım Bakanlığına Bağlı Tüm Birimler

8- Tarım İşletmeleri

9- Tarım Ürünlerinin Depolanması Ve Muhafazası, Tarım Ürünlerinin Gıdaya İşlenmesi alanında faaliyet gösteren özel işletmeler

10- Tarımsal Gübre Bayiliği

11- Tarımsal İlaç Bayiliği

12- Tohumculuk Firmaları

13- Üniversitelerin Araştırma Ve Uygulama Çiftlikleri

14- Üniversitelerin Ziraat, Su Ürünleri, Orman Fakülteleri

15- Yemleme Ve Süt Sağımı Gibi İşlemlerinde Sistemin Hazır Hale Getirilmesi ile ilgili işletmeler

 

Tarım Teknolojisi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren firmalar tohumculuk firmaları, fidancılık firmaları, sebze ve fide üretimi yapan firmalar, tarımsal ilaç bayiliği, tarımsal gübre bayiliği, tarım ürünlerinin depolanması ve muhafazası, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi, hayvansal üretim işletmelerinde hayvanların bakım, yemleme ve süt sağımı gibi işlemlerinde sistemin hazır hale getirilmesi, tarım işletmeleri, Tarım Bakanlığına bağlı tüm birimler, üniversitelerin ziraat, su ürünleri, orman Fakülteleri, Üniversitelerin araştırma ve uygulama çiftlikleri, belediyelerin park bahçeler ve fen işleri birimleri, gıda işleyen kamu kurumları ile gıda firmaları ve işletmeleri tarım teknikeri istihdam edebilmektedirler.

 

Tarım Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarım Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarım Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bitkilerin zararları hakkında bilgilendirme yapmak.

2- Çiftçi kayıt sistemini yürüterek üretici kayıtlarını tutmak.

3- Çiftçilere gübre ve mezat desteği sağlamak.

4- Hayvan yemi üretimi hakkında bilgilendirme yapmak.

5- Kira kayıtları ve arazi tapularına göre çiftçi desteği vermek.

6- Mesleki gelişmeleri yakından takip etmek.

7- Meyve sebze yetiştiriciliği, fidan dikimi konusunda bilgilendirme yapmak.

8- Sağlıklı bir tarım ortamı oluşturulmasını sağlamak.

9- Tarım alanlarının zamanında sulanması ve gübrelenmesini sağlamak.

10- Tarım aletleri ve makinelerin kullanımı hakkında eğitim ve bilgi vermek.

11- Tarımsal açıdan çiftçinin gelişmesini sağlamak.

12- Üretici çiftçilerinin arazi kontrollerini tutmak.

13- Üreticiyi bilgilendirmek.

14- Ürün çeşidini denemek için tarla günü gibi organizasyonlar düzenlemek.

15- Yeni ürün deneme (demostrasyon) çalışmaları için örnek çiftçi seçmek.

 

Tarım Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarım Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarım Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tarımı teknikerleri, tüm işlerini açık havada yürütürler. Çalışırken çiftçilerle, ziraat teknisyenleri ve ziraat mühendisleri ile iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Aşılama ekipmanları

2- Budama ekipmanları

3- Toprak işleme ekipmanları

4- Traktör

 

Tarım Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarım Teknolojisi maaşları 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarım Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tarım Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tarım Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tarım Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Bahçe Bitkileri

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Biyosistem Mühendisliği

-Gıda Mühendisliği

-Hayvansal Üretim ve Teknolojileri

-Organik Tarım İşletmeciliği

-Su Ürünleri Mühendisliği

-Tarım Ekonomisi

-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

-Tarımsal Biyoteknoloji

-Tarımsal Yapılar ve Sulama

-Tarla Bitkileri

-Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

-Zootekni

 

2 Yıllık Tarım Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri 1, İngilizce 1, Genel Matematik, Genel Biyoloji 1, Genel Kimya 1, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1, Ekoloji ve Çevre Bilgisi, Tarımsal Meteoroloji.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Temel Bilgi Teknolojileri 2, İngilizce 2, Genel Biyoloji 2, Genel Kimya 2, Tarım Ekonomisi, Bahçe Tarımı 1, Tarla Bitkileri 1, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1, Türk Dili 1, Hayvan Yetiştirme, Bahçe Tarımı 2, Tarla Bitkileri 2, Fitopatoloji, Entomoloji, Tarımsal Yapılar ve Sulama.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Hayvan Besleme, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Alet ve Makinaları, Peyzaj Çevre ve Tarım, Örtü Altı Üretim Sistemleri, Balık Yetiştiriciliği.

 

Tarım Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarım Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarım Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 133 kontenjan verilmiş ve atamalar 72 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.

 

Tarım Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarım Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

2- Bedence arazide çalışabilecek kadar sağlıklı olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Tarım Teknolojisi Okuyanlar ve Tarım Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarım yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tarım iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarım Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tarım Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWLAs4IJcwfuYBFicJpFfcJlHW6pfRmdxcmFUVrrBw7LDksoUY7J59irPyFwDhvxrQ2HAOqlZlf-2HlVBGY9pue1KKsIuBDbjRwuKhICAnrr_XpKpyJEGHAW3WN2zPaG-Rg_kiJ7OTja1s/s16000/tarim-teknolojisi-aof.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWLAs4IJcwfuYBFicJpFfcJlHW6pfRmdxcmFUVrrBw7LDksoUY7J59irPyFwDhvxrQ2HAOqlZlf-2HlVBGY9pue1KKsIuBDbjRwuKhICAnrr_XpKpyJEGHAW3WN2zPaG-Rg_kiJ7OTja1s/s72-c/tarim-teknolojisi-aof.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tarm-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tarm-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content