NOT: Açıköğretim Fakültesi Tarım Önlisans Programının adı 2020-2021 öğretim yılından itibaren “Tarım Teknolojisi” olarak değiştirilmiştir. ...
NOT: Açıköğretim Fakültesi Tarım Önlisans Programının adı 2020-2021 öğretim yılından itibaren “Tarım Teknolojisi” olarak değiştirilmiştir.
AÖF Tarım Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tarım Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarım Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Tarım Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tarım dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Tarım Teknolojisi Bölümü Nedir?
Tarım Teknolojisi bölümü; tarımsal üretimin tarla bitkileri yetiştiriciliği, bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve örtü altı üretim sistemlerini bilen, bitki hastalıkları, bitki zararlıları, hayvan yetiştirme ve hayvan besleme ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında temel prensipleri bilen, tohum eldesi, sınıflandırma ve muhafazası, fide ve fidan üretim teknikleri, tarımsal ürünlerin gıdaya işlenmesi süreçlerinden haberdar teknik elemanlar yetiştiren bir önlisans programıdır.
Açıköğretim Tarım Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Tarım bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tarım Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tarım Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Tarım Teknolojisi |
Tarım Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Tarım mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarım mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Belediyelerin Park Bahçeler Ve Fen İşleri Birimleri
2- Fidancılık Firmaları
3- Gıda Firmaları Ve İşletmeleri
4- Gıda İşleyen Kamu Kurumları
5- Hayvansal Üretim İşletmeleri
6- Sebze Ve Fide Üretimi Yapan Firmalar
7- Tarım Bakanlığına Bağlı Tüm Birimler
8- Tarım İşletmeleri
9- Tarım Ürünlerinin Depolanması Ve Muhafazası, Tarım Ürünlerinin Gıdaya İşlenmesi alanında faaliyet gösteren özel işletmeler
10- Tarımsal Gübre Bayiliği
11- Tarımsal İlaç Bayiliği
12- Tohumculuk Firmaları
13- Üniversitelerin Araştırma Ve Uygulama Çiftlikleri
14- Üniversitelerin Ziraat, Su Ürünleri, Orman Fakülteleri
15- Yemleme Ve Süt Sağımı Gibi İşlemlerinde Sistemin Hazır Hale Getirilmesi ile ilgili işletmeler
Tarım Teknolojisi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren firmalar tohumculuk firmaları, fidancılık firmaları, sebze ve fide üretimi yapan firmalar, tarımsal ilaç bayiliği, tarımsal gübre bayiliği, tarım ürünlerinin depolanması ve muhafazası, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi, hayvansal üretim işletmelerinde hayvanların bakım, yemleme ve süt sağımı gibi işlemlerinde sistemin hazır hale getirilmesi, tarım işletmeleri, Tarım Bakanlığına bağlı tüm birimler, üniversitelerin ziraat, su ürünleri, orman Fakülteleri, Üniversitelerin araştırma ve uygulama çiftlikleri, belediyelerin park bahçeler ve fen işleri birimleri, gıda işleyen kamu kurumları ile gıda firmaları ve işletmeleri tarım teknikeri istihdam edebilmektedirler.
Tarım Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarım Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarım Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bitkilerin zararları hakkında bilgilendirme yapmak.
2- Çiftçi kayıt sistemini yürüterek üretici kayıtlarını tutmak.
3- Çiftçilere gübre ve mezat desteği sağlamak.
4- Hayvan yemi üretimi hakkında bilgilendirme yapmak.
5- Kira kayıtları ve arazi tapularına göre çiftçi desteği vermek.
6- Mesleki gelişmeleri yakından takip etmek.
7- Meyve sebze yetiştiriciliği, fidan dikimi konusunda bilgilendirme yapmak.
8- Sağlıklı bir tarım ortamı oluşturulmasını sağlamak.
9- Tarım alanlarının zamanında sulanması ve gübrelenmesini sağlamak.
10- Tarım aletleri ve makinelerin kullanımı hakkında eğitim ve bilgi vermek.
11- Tarımsal açıdan çiftçinin gelişmesini sağlamak.
12- Üretici çiftçilerinin arazi kontrollerini tutmak.
13- Üreticiyi bilgilendirmek.
14- Ürün çeşidini denemek için tarla günü gibi organizasyonlar düzenlemek.
15- Yeni ürün deneme (demostrasyon) çalışmaları için örnek çiftçi seçmek.
Tarım Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarım Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarım Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Tarımı teknikerleri, tüm işlerini açık havada yürütürler. Çalışırken çiftçilerle, ziraat teknisyenleri ve ziraat mühendisleri ile iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Aşılama ekipmanları
2- Budama ekipmanları
3- Toprak işleme ekipmanları
4- Traktör
Tarım Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarım Teknolojisi maaşları 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarım Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Tarım Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tarım Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tarım Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Bahçe Bitkileri
-Bitki Koruma
-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
-Biyosistem Mühendisliği
-Gıda Mühendisliği
-Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
-Organik Tarım İşletmeciliği
-Su Ürünleri Mühendisliği
-Tarım Ekonomisi
-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
-Tarımsal Biyoteknoloji
-Tarımsal Yapılar ve Sulama
-Tarla Bitkileri
-Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
-Zootekni
2 Yıllık Tarım Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojileri 1, İngilizce 1, Genel Matematik, Genel Biyoloji 1, Genel Kimya 1, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1, Ekoloji ve Çevre Bilgisi, Tarımsal Meteoroloji.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojileri 2, İngilizce 2, Genel Biyoloji 2, Genel Kimya 2, Tarım Ekonomisi, Bahçe Tarımı 1, Tarla Bitkileri 1, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1, Türk Dili 1, Hayvan Yetiştirme, Bahçe Tarımı 2, Tarla Bitkileri 2, Fitopatoloji, Entomoloji, Tarımsal Yapılar ve Sulama.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Hayvan Besleme, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Alet ve Makinaları, Peyzaj Çevre ve Tarım, Örtü Altı Üretim Sistemleri, Balık Yetiştiriciliği.
Tarım Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarım Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarım Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 133 kontenjan verilmiş ve atamalar 72 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.
Tarım Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarım Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bedence arazide çalışabilecek kadar sağlıklı olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
Tarım Teknolojisi Okuyanlar ve Tarım Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarım yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tarım iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR