Tarım Makineleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tarım Makineleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

Tarım Makineleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tarım Makineleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarım Makineleri bölümü nedir, puan türü nedir, Tarım Makineleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tarım Makineleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tarım Makineleri Bölümü Nedir?

Tarım Makineleri bölümü; tarım alanlarında kullanılacak çeşitli alet ve makinelerin tasarlanması, projelendirilmesi ve üretiminin gerçekleştirilmesi aşamalarında mühendis ile ustabaşı ve teknisyen arasında çalışan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tarım Makineleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tarım Makineleri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tarım Makineleri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tarım Makineleri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tarım Makineleri nedir
Tarım Makineleri

Tarım Makineleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarım Makineleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarım Makineleri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Büyük ölçekli çiftlikler

2- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (KPSS ile)

3- Kişinin kendi satış mağazası

4- Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (KPSS ile)

5- Tarım makinalarını üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren çeşitli fabrika ve firmalar

 

Ülkemizde tarımda mekanizasyon, teknolojik gelişme ile birlikte gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Bu gelişmeye verilen öneme paralel olarak; tarım alet ve makineleri üretiminde aktif olarak görev alacak ara elaman olan bu meslek elemanlarına özel sektörde istihdam olanakları artacaktır.

 

Tarım makineleri teknikeri, kamu kesiminde Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, T.C. Zirai Donatım Kurumu fabrika ve bölge müdürlüklerinde, pancar ve tarım-kredi kooperatiflerinde görev alırlar.

 

Öğrenim sırasında aldığı genel konstrüksiyon, imalat ve malzeme bilgisi nedeniyle serbest çalışma, tarım alet ve makineleri imal eden özel kuruluşlarda da iş bulma olanağına sahiptir. Çalışma koşullarından dolayı meslekte erkekler kadınlara oranla daha kolay iş bulma şansına sahiptirler.

 

Tarım Makineleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarım Makineleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarım Makineleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Tarımda gerekli alet ve makineler konusunda araştırma yapar.

2- Mühendise, makine ve ekipmanların tasarlanmasında, üretimlerinin planlanmasında ve bunların amaca uygunluğunun saptanmasında yardımcı olur.

3- Üretim aşamalarında mühendis adına üretimin kalitesini kontrol eder.

4- Gerektiğinde tamir işlerini ve makinelerin periyodik bakımlarını yapar.

 

Tarım Makineleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tarım Makineleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tarım Makineleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Meslek elemanları, tarım alet ve makineleri üreten kamu ve özel kuruluşlara ait fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışırken; ziraat mühendisleriyle, makine mühendisleriyle, makine teknisyenleriyle, çiftçilerle, meslektaşlarıyla ve işçilerle iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Aydınger kağıdı

2- Bütün zirai alet, makine ve ekipmanları

3- Çeşitli test araçları (ampermetre, mikrometre vb.)

4- Rapido kalemleri

 

Tarım Makineleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarım Makineleri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarım Makineleri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tarım Makineleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tarım Makineleri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tarım Makineleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Biyosistem Mühendisliği

-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

-Tarımsal Yapılar ve Sulama

 

2 Yıllık Tarım Makineleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-I, Bilgisayar, Endüstriye Dayalı Öğretim-I, Hayvan Yetiştirme, Kariyer Planlama, Matematik-I, Meslek Resmi, Tarımsal Mekanizasyon, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Toprak Bilgisi Ve Bitki Yetiştirme, Türk Dili-I, Yabancı Dil-I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-2, Bilgisayar Destekli Çizim, Endüstriye Dayali Öğretim-I, Hidrolik Ve Pnömatik, Malzeme Bilgisi, Matematik-2, Tarla Bitkileri, Temel Elektrik, Türk Dili-2, Yabanci Dil-2.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Endüstriye Dayalı Öğretim-2, Hasat Öncesi Tarım Makineleri, Hayvancılıkta Mekanizasyon, İmalat İşlemleri, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Mesleki İngilizce, Pazarlama, Sistem Analizi Ve Tasarımı, Sulama Sistemleri Ve Makineleri, Termik Motorlar, Toplam Kalite Yönetimi.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

3 Boyutlu Modelleme, Çevre Ve İnsan Sağlığı, Endüstriye Dayalı Öğretim-2, Hasat Harman Makineleri, Makine Elemanları, Tarım Makineleri Bakim Ve Onarımı, Tarımda Ergonomi, Termik Motorlar Bakım Ve Onarımı, Test Ve Kalibrasyon Teknikleri.

 

Tarım Makineleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarım Makineleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarım Makineleri bölümüne son beş yılda toplam 139 kontenjan verilmiş ve atamalar 72 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.

 

Tarım Makineleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarım Makineleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bir işi plana uygun olarak yürütebilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- El-göz koordinasyonuna sahip olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilmeli, mekanik kavramlarla akıl yürütebilmeli.

7- Matematik kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Şekil ve uzay ilişkileri görebilmeli.

10- Yönergeyi izleyebilmeli.

 

Tarım Makineleri Okuyanlar ve Tarım Makineleri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarım Makineleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tarım Makineleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarım Makineleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tarım Makineleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-e9GWsDXA4LkdfBqMrVbXMPk3oLd3XZ3EDVdEskOew3h4uo1zld-l1WQYwUvrBhjZYzqb97VZ1kh6aKykcxK-ZQ5OoWBSCDwQV8e3R1nYzD-mVpx_KKeHzS4iBQAcL8WGXw7RcitIlUn8/s16000/tarim-makineleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-e9GWsDXA4LkdfBqMrVbXMPk3oLd3XZ3EDVdEskOew3h4uo1zld-l1WQYwUvrBhjZYzqb97VZ1kh6aKykcxK-ZQ5OoWBSCDwQV8e3R1nYzD-mVpx_KKeHzS4iBQAcL8WGXw7RcitIlUn8/s72-c/tarim-makineleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tarm-makineleri-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tarm-makineleri-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content