Tapu ve Kadastro bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...
Tapu ve Kadastro bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tapu ve Kadastro bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tapu ve Kadastro bölümü nedir, puan türü nedir, Tapu ve Kadastro bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tapu ve Kadastro dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Tapu ve Kadastro Bölümü Nedir?
Tapu ve Kadastro bölümü; ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kaydedilmesi konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Tapu ve Kadastro Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Tapu ve Kadastro bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tapu ve Kadastro, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tapu ve Kadastro bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Tapu ve Kadastro |
Tapu ve Kadastro Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Tapu ve Kadastro mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tapu ve Kadastro mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
2- Belediyeler
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili birimleri
4- Devlet Su İşleri
5- Elektrik kurumları ve özel müteahhitlik firmaları
6- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
Tapu ve Kadastro Teknikeri; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatında, Bayındırlık ve İskan, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Turizm Bakanlıklarında, İller Bankası, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatında, Maden Tetkik Arama Enstitüsü ve belediyeler gibi kamu kuruluşları ile harita, parselasyon, imar planı, yol, baraj gibi hizmetler yapan müteahhit firma ve şirketlerde görev alabilirler. Ülkemiz kadastrosunun (1993 yılı), şehir bazında % 80'inin, köy bazında %65'inin yapılabildiği, nüfusun sürekli artış göstererek yerleşim yerlerinin artmasına yol açtığı göz önüne alındığında meslek elemanına ihtiyacın giderek artacağı söylenebilir.
Tapu ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tapu ve Kadastro mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tapu ve Kadastro mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Yerleşim bölgelerinde, tarım ve orman alanlarında bireylere veya kurumlara ait taşınmaz malın alanını ölçer, sınırlarını belirler, haritasını yapar ve sahipleri adına tapu kayıtlarına işler.
2- Yol, baraj gibi kamuya ait yapılar için gereken alanın ölçümünü yapar, bu alan içinde kamulaştırılması gereken yapıları belirler.
3- Topoğrafik ölçme aletleri ile araziyi ölçer, notlar alır, eğimini belirler, aldığı ölçümlerle harita çizim tekniğine uygun olarak arazinin haritasını çizer.
4- Almış olduğu ölçümleri belirli oranlarda küçülterek ölçeklerini saptar, uygulama projesine işler.
5- Mahkemelerde bilirkişi olarak görev alır.
Tapu ve Kadastro Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tapu ve Kadastro çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tapu ve Kadastro okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Tapu ve kadastro teknikeri, resmi kuruluşlarda ve özel mühendislik bürolarında görev yaparlar, görevlerini kısmen büroda, kısmen arazide ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek yürütürler. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Çalışmalarında birinci derecede verilerle (ölçme sunuşları) ilgili olup, harita ve kadastro mühendisi ve harita teknisyeni ile iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Ağaç kazık ve beton bloklar
2- Bilgisayar ve ilgili yazılımlar
3- Çizim aletleri (rapido kalem, aydınger kağıdı)
4- Kırtasiye malzemeleri
5- Mira, şakül, harita, plan, tapu senedi ve ilgili evraklar
6- Ölçme aletleri (nivo, jalon, şeritmetre)
7- Pusula, plançete, çizim paftaları
8- Sayma çubukları, çivi ve boniler
Tapu ve Kadastro Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tapu ve Kadastro maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tapu ve Kadastro maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Tapu ve Kadastro Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tapu ve Kadastro bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tapu ve Kadastro dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Geomatik Mühendisliği
-Harita Mühendisliği
-Kamu Yönetimi
-Tapu Kadastro
2 Yıllık Tapu ve Kadastro Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, Hukukun Genel Esasları, Matematik I, Ölçme Bilgisi I, Tapu Mevzuatı I, Tapu Sicili Uygulaması I, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı, Türk Dili I, Yabancı Dil I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, İstatistik, Matematik II, Medeni Hukuk, Ölçme Bilgisi II, Tapu Mevzuatı II, Tapu Sicili Uygulaması II, Türk Dili II, Yabancı Dil II.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Borçlar Hukuku, Bölüm Seçmeli 2, Eşya Hukuku, Kadastro Bilgisi I, Kamulaştırma, Tapu Mevzuatı III, Tapu Sicili Uygulaması III.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
İnsan Kaynakları Yönetimi, Kadastro Bilgisi II, Kamu Yönetimi, Staj, Şehircilik ve İmar, Tapu Mevzuatı IV, Tapu Sicili Uygulaması IV.
Tapu ve Kadastro Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tapu ve Kadastro KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tapu ve Kadastro bölümüne son beş yılda toplam 962 kontenjan verilmiş ve 79 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.
Tapu ve Kadastro Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tapu ve Kadastro tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Başkaları ile işbirliği yapabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Düzgün şekil çizebilmeli.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sayılarla ölçümler, işlemler yapabilmeli.
9- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.
Tapu ve Kadastro Okuyanlar ve Tapu ve Kadastro Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tapu ve Kadastro yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tapu ve Kadastro iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR