Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tahribatsız Muayene bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...

Tahribatsız Muayene bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tahribatsız Muayene bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tahribatsız Muayene bölümü nedir, puan türü nedir, Tahribatsız Muayene bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tahribatsız Muayene dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir?

Tahribatsız Muayene bölümü; tahribatsız muayene yapılacak olan malzeme ya da parçanın bütünlüğüne zarar vermeden, malzemelerin iç yapısının ve malzeme yüzeyinin, gerekli materyal ve metotlar kullanarak incelenmesi, yorumlanması; ürünlerin çeşitli endüstriyel alanlarda kullanımı öncesinde kalite açısından uygunluğunun değerlendirilmesini yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tahribatsız Muayene Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tahribatsız Muayene bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tahribatsız Muayene, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tahribatsız Muayene bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tahribatsız Muayene nedir
Tahribatsız Muayene

Tahribatsız Muayene Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tahribatsız Muayene mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tahribatsız Muayene mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Çelik Konstrüksiyon alanı

2- Çimento fabrikaları

3- Gübre üretim işletmeleri

4- Güç Santralleri

5- Havacılık Sektörü

6- İlaç sanayisi

7- Kalite Kontrol Ve Gözetim Firmaları

8- Kimya-Petrokimya sanayisi

9- Makine İmalat Sanayi

10- Rafineriler

11- Savunma Sanayi

 

Tahribatsız Muayene programının genel iş alanları arasında havacılık sektörü, savunma sanayi, makine imalat sanayi, kalite kontrol ve gözetim firmaları bulunmaktadır. Ayrıca, güç santralleri (termik, hidrolik), çelik konstrüksiyon, kimya-petrokimya, rafineriler, çimento, gübre, ilaç, savunma sanayi, sektörlerini de kapsayan geniş bir alanda imalat, montaj ve konstrüksiyon aşamalarında tahribatsız muayene programının mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Üniversitenin ilgili bölümünü bitiren kişiler, Tahribatsız Muayene Teknikeri unvanını alır. Ancak; eğitimden sonra sektörde istihdamı için sertifika şartı aranmaktadır. Teknikerler, Tahribatsız Muayene Sertifika sınavına girerek seviye 2 ‘den sertifika alarak çalışmaya başlar.

 

Üç temel sertifika sınıflandırma seviyesi vardır;

- Seviye 1 Belgeli Personel; Seviye 2 ve Seviye 3 personel tarafından verilen yazılı talimat, bilgi, yönetim ve denetim doğrultusunda belirli bir muayeneyi gerçekleştirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip olur. Muayene cihazı kullanır, kalibrasyon yapar sonuçları değerlendirir.

- Seviye 2 Belgeli Personel; standart, kod veya şartnamelere göre organize eder, muayeneyi gerçekleştirir ve sonuçları rapor eder. Adayla Seviye 1 personeli rehberlik eder ve eğitimlerine yardımcı olur.

- Seviye 3 Belgeli Personel; işletmenin tahribatsız muayene ile ilgili tüm işlemlerini standart, kod, ve şartnameleri malzeme imalat yöntemi üretim teknolojisi çerçevesinde yorumlar uygulayarak, muayene yöntem ve tekniğini kabul-ret kriterlerini belirler. Muayene eğitim ve talimat prosedürlerini hazırlayıp yönetecek bilgi ve tecrübeye sahiptir. Belgelendirildiği metotta Seviye 1 Personeli ve Seviye 2 Personeli eğitimi ve sınavlarını yapma kabiliyetinde olur.

 

Tahribatsız Muayene Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tahribatsız Muayene mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tahribatsız Muayene mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Cihaz ve donanımları kurar ve kalibrasyonunu yapar.

2- İlgili malzemeye tahribatsız muayene yöntemini uygular ve denetler.

3- Malzeme içindeki veya yüzeyindeki hataları tespit eder.

4- Muayene uygulamalarının sınırlamalarını tanımlar.

5- Sonuçları yorumlar ve değerlendirir.

6- Sonuçları yorumlar, değerlendirir ve rapor haline getirir.

7- Uygulanacak test metodu için muayene tekniğini belirler.

 

Tahribatsız Muayene Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tahribatsız Muayene çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tahribatsız Muayene okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tahribatsız Muayene Teknikeri malzeme muayenesini, fabrika, atölye, laboratuvar içerisinde veya açık havada sıcak-soğuk, dumanlı, karanlık ya da ışık alan, ıslak havasız ve gürültülü vb. ortamlarda yapmaktadırlar. Kullandıkları maddeler arasında patlayıcı, zehirli, kesici aletler olabilmektedir. Çalışılan ortamda makine kazası, düşme gibi kazalarla karşılaşılabilmektedir.

 

Tahribatsız Muayene Teknikeri çalışma zamanları işin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tam gün ve gece çalışması yapılmakla birlikte kişinin isteğine göre azda olsa yarım gün çalışma yapılabilmektedir. Aynı zamanda iş durumuna göre farklı şehirlerde de çalışma söz konusudur. Teknikerler, kullandıkları aletlerin yaydığı radyasyon etkisinde kaldıklarından, teknikerlerde radyasyona bağlı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Eddycurent Muayenesi(Eddycurent Cihazı, Sertlik cihazı, Kalınlık ölçüm cihazı, Penetrant test solisyon ve yardımcı ekipmanlar, Vakum cihazı)

2- Görsel Muayene (Büyüteç, El feneri, Boroskop (uzun kamera)

3- Manyetik Muayene(Manyetik cihazı, Demir tozu, UV ışını)

4- Radyografik Muayene(X ışın tüpü, Radyografik test cihazı, Gama ışın kaynağı, Röntgen cihazı, Karanlık oda (Film tabl etmek için), Kurşun levhalar, Dozimetre)

5- Sıvı Penetrant(Penetrant sıvısı, Geliştirici sıvısı, Temiz bez)

6- Ultrosyonik Muayene(Ultrasyon cihazı, Kalibrasyon blokları

Ultrasyon sıvısı)

 

Tahribatsız Muayene Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tahribatsız Muayene maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tahribatsız Muayene maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tahribatsız Muayene Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tahribatsız Muayene bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tahribatsız Muayene dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

-Nanoteknoloji Mühendisliği

 

2 Yıllık Tahribatsız Muayene Bölümü Dersleri Nelerdir?

 

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi – I, İngilizce – I, Kaynak Bilgisi, Malzeme Bilimi I, Matematik I, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Teknik Çizim, Türk Dili – I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkilap Tarihi – Ii, İngilizce – Ii, Malzeme Bilimi Ii, Matematik Ii, Mühendislik Bilimi, Tahribatsız Muayene Teknikleri, Malzemelerin Mekanik Dav., Türk Dili – Ii.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Çizim, Isıl İşlem Teknolojileri, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, MUKAVEMET, Sıvı Penetrasyon Ve Gör. Muay.Teknikleri, Radyografik Muayene Teknikleri, Malzeme Yapısı Ve Muayenesi.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Hasar Analizi, Kaynak Kabiliyeti, Ultrasonik Muayene Yöntemleri, Plastik Şekillendirme, İleri Muayene Yöntemleri, Manyetik Parçaçık Muayene Yöntemleri, Özel Çelikler.

 

Tahribatsız Muayene Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tahribatsız Muayene KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tahribatsız Muayene bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Tahribatsız Muayene Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tahribatsız Muayene tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntıyı algılayabilmeli ve yaygın dikkat yeteneği olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Görsel belleği yüksek olmalı.

5- Hareket ve strese dayanıklı olmalı.

6- İnsan ilişkileri kurabilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Matematiksel kavramlarla düşünebilmeli.

9- Mekanik yeteneği olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Problem çözme yeteneği olmalı.

12- Sebep-sonuç ilişkisi kurabilmeli.

13- Sorumluluk duygusu yüksek olmalı.

14- Yönerge izleme yeteneği olmalı.

 

Tahribatsız Muayene Okuyanlar ve Tahribatsız Muayene Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tahribatsız Muayene yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tahribatsız Muayene iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqcqpETy7KrSj-pAF1TOgG7xwXV4VDazKPxXw8Q9A3wULAUW-0BU-RMPPT01DiggDPQK8MICdcrR_rE9xLDhohAY9rxOsgH9A8Ffow9LqqMHeWk5NWRpkL08OeuC7Sn9VVeDLyZatAmPys/s16000/tahribatsiz-muayene.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqcqpETy7KrSj-pAF1TOgG7xwXV4VDazKPxXw8Q9A3wULAUW-0BU-RMPPT01DiggDPQK8MICdcrR_rE9xLDhohAY9rxOsgH9A8Ffow9LqqMHeWk5NWRpkL08OeuC7Sn9VVeDLyZatAmPys/s72-c/tahribatsiz-muayene.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tahribatsz-muayene-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tahribatsz-muayene-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content