Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttı...

Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Süt ve Ürünleri Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir?

Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü; süt fabrikaları ve mandıralarda sütten yağ, yoğurt, ayran, peynir, dondurma, süt tozu gibi ürünlerin en iyi şekilde üretilmesi, korunması ve pazarlamasında çalışan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Süt ve Ürünleri Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi nedir
Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Süt ve Ürünleri Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Büyükbaş veya küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan çiftlikler veya besiler

2- Gıda laboratuvarları

3- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bakanlığa bağlı müdürlükler

4- Hıfzıssıhha

5- İlçe Tarım Müdürlükleri

6- Süt sanayinde üretim veya kalite kontrol departmanları

7- Süt ve ürünleri işleyen fabrikalar

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile İl Müdürlüklerinde, İlçe Ziraat Müdürlüklerinde, Belediyelerde, Hıfzısıhha Enstitüsünde, İl Sağlık Müdürlüklerinde, Süt ve Ürünlerini üreten özel fabrika ve imalathanelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel iş yeri açabilirler. Özellikle gıda sektörünün yoğun olduğu bölgelerde iş olanakları fazladır. Ayrıca, 1999'da yürürlüğe giren Gıda Yönetmeliği ile bu bölüm mezunlarının sorumlu yönetici olarak istihdam edilebileceği belirtilmiştir.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Süt ve Ürünleri Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Süt ve Ürünleri Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Süt üretiminin ve sütün besin değerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapar.

2- Sütte bulunan mikroorganizmaları, süt asidi bakterilerinin metabolizmasını inceler.

3- Süt ve ürünleri kaynaklı enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmeleri için önlem alır.

4- Süt üretim tekniklerini uygulayarak pastörize, sterilize, aromalı süt ve benzeri ürünleri üretir.

5- Tereyağı, peynir, ayran, yoğurt, dondurma, süt tozu ve benzeri ürünleri üretimini yapar.

6- Süt ve ürünlerinin kalite kontrol, depolanma, korunma, ambalajlama ve pazarlama yöntemlerini uygular.

7- Sütün elde edilmesinden pazarlama aşamasına kadar olan süreçte temizleme ve mikroplardan arındırma işlemini uygular.

8- Süt endüstrisinde kullanılan yardımcı ve katkı maddelerinin kimyasal, fiziksel yapılarını, fonksiyonlarını, sağlık ve beslenme ilişkilerini üretim sürecinde dikkatle değerlendirir.

9- Sütçülük artıklarının genel özellikleri ve bunların değerlendirilme yöntemlerini bilir ve uygular.

10- Süt işletmelerinde kullanılan makine ve ekipmanlarının normal bakım ve onarımlarını bilir ve yapar.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Süt ve Ürünleri Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Süt ve ürünleri teknolojisi teknikeri; süt fabrikaları ve imalathanelerde, mandıralarda çalışır. Gıda mühendisleri, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir. Ürünlerin pazarlaması aşamasında müşteri ile de iletişimde bulunurlar. Çalışma ortamı sıcak, rutubetli, ıslak ve gürültülüdür.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Separatör, pastörizatör, fokometre,

2- Starter kültürler, soğutma ve ısıtma sistemi cihazları,

3- Dezenfekte maddeleri,

4- Kalite kontrol ve analiz cihazları,

5- Vakumlama aleti, büret (ölçüm cihazı), Pipet (numune alım cihazı),

6- Teknik resim araç gereçleri.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Süt ve Ürünleri Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Süt ve Ürünleri Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

1- Beslenme ve Diyetetik

2- Gıda Mühendisliği

3- Gıda Teknolojisi

4- Kimya

5- Süt Teknolojisi

 

2 Yıllık Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Süt Hayvanları Yetiştiriciliği, Mesleki Matematik I, Bilgi Ve İletişim Teknolojisi, Laboratuvar Teknikleri, Süt İşletmeciliğinde Temel İşlemler, Genel Mikrobiyoloji, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Türk Dili I, İngilizce I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Mesleki Matematik 2, Hijyen Ve San., Ambalajlama, Süt Tesisleri Kuruluş Ve Organizasyonu, Süt Mikrobiyolojisi, Gıda Ambalajlama Teknikleri, Türk Dili 2, Yabancı Dil 2 (İngilizce).

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi I, Gıda Endüstri Makineleri, Araştırma Yöntem Ve Teknikleri, Özel Süt Ürünleri, Çiğ Süt Analizleri, İçme Sütü Ve Konsantre Süt Teknolojisi, Peynir Üretim Teknikleri I.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Süt Ürünleri Analizleri, Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi 2, Yöresel Peynir Üretim Teknikleri, Süt Yan Ürünleri, Tereyağ Teknikleri, Dondurma Teknikleri, Gıda Katkı Maddeleri, Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi 2, Peynir Üretim Teknikleri 2, Tereyağ Üretim Teknolojisi, Dondurma Üretim Teknolojisi.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Süt ve Ürünleri Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplam 17 kontenjan verilmiş ve atamalar 85 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Biyoloji ve kimya alanında yetenekli ve bu alanda başarılı olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Ekonomiye, özellikle pazarlama konusuna ilgi duymalı.

5- Gıda sektöründe çalışmasına engel herhangi bir bulaşıcı hastalığı, açık yarası olmamalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Koku ve tat alma duyusu gelişmiş olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Temiz, düzenli ve sorumluluk sahibi olmalı.

10- Uzun süre ayakta kalmasına, ellerini ve gözlerini kullanmasına engel herhangi bir rahatsızlığı olmamalı.

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Okuyanlar ve Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Süt ve Ürünleri Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Süt ve Ürünleri Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5Plwap_yOFqg4-2e7xnNKx-mkB7Nucq1xSeEl6HVKjcemb2dMea0yk55bHYZRc6YHTgkC8G8XrvoJ1iqsjp7pQnD-RowGpTSxaWKObQFtlWiojLVsgNc7tevgaOdHxqTL-CVvqIQj6pcy/s16000/sut-ve-urunleri-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5Plwap_yOFqg4-2e7xnNKx-mkB7Nucq1xSeEl6HVKjcemb2dMea0yk55bHYZRc6YHTgkC8G8XrvoJ1iqsjp7pQnD-RowGpTSxaWKObQFtlWiojLVsgNc7tevgaOdHxqTL-CVvqIQj6pcy/s72-c/sut-ve-urunleri-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/sut-ve-urunleri-teknolojisi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/sut-ve-urunleri-teknolojisi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content