Su Altı Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Su Altı Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...

Su Altı Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Su Altı Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Su Altı Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Su Altı Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Su Altı Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Su Altı Teknolojisi Bölümü Nedir?

Su Altı Teknolojisi bölümü; tüplü ve tüpsüz dalış malzemelerini giyerek su altındaki tüm iş ve hizmetleri yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Su Altı Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Su Altı Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Su Altı Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Su Altı Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Su Altı Teknolojisi nedir
Su Altı Teknolojisi

Su Altı Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Su Altı Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Su Altı Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Denizcilik Şirketleri

2- Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü

3- Oteller

4- Özel Dalgıçlık Ve Kurtarma Şirketleri

5- Özel Tur Şirketleri

6- Petrol Şirketleri

7- Su Altı Danışmanlık Ve Projelendirme Şirketleri

8- Su Altı İnşaat Şirketleri

9- Su Altı Kazıları Yapan Arkeolojik Ekipler

10- Tatil Köyleri

11- Tersaneler

12- Türkiye Denizcilik İşletmeleri Bünyesinde “Basınç Odası” Bulunan Hastaneler

13- Yurt içi Ve Yurt dışı Dalış Şantiyeleri

 

Su altı Teknolojisi Teknikerlerinin çok geniş bir çalışma alanları mevcuttur. Başta denizcilik şirketleri ile su altı inşaat şirketleri olmak üzere, petrol şirketleri, su altı danışmanlık ve projelendirme şirketleri, yurt içi ve yurt dışı dalış şantiyeleri, tersaneler, özel dalgıçlık ve kurtarma şirketleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesinde "basınç odası" bulunan hastaneler, oteller, tatil köyleri, özel tur şirketleri ve su altı kazıları yapan arkeolojik ekipler su altı teknolojisi teknikerlerinin çok kolay iş buldukları yerlerdir.

 

Su altı teknikerleri yurt dışında da kolayca iş bulma şansına sahipler. Özellikle denizden petrol çıkaran ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin daha fazla su altı teknikerine ihtiyaçları olmaktadır. Uluslararası organizasyonlarla su altı dalış turları düzenleyen yurt dışı turizm şirketleri de, su altı teknikerlerinin dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışmasını sağlayan kuruluşlardır.

 

Su altı teknolojisi teknikerleri kendi iş yerlerini kurabilirler. Kendi işini kuranlar daha çok arama - kurtarma şirketi, projelendirme ve danışmanlık şirketi ya da dalış malzemelerini pazarlayan şirketlerdir.

 

İşin zorluğu, çalışma şartlarının ağır ve tehlikeli oluşu nedeniyle, çok az tercih edilen bir meslektir. Oysaki gerek yurt içinden, gerekse de yurt dışından bu mesleğin elemanlarına olan talebe bakıldığında ve bu meslekte eleman çalıştıran sektör sayısının fazlalığı, kısa ve uzun vadede bu meslek elemanlarının işsizlik sorunu yaşamayacaklarının bir göstergesidir.

 

Su altı teknolojisi teknikerlerini istihdam eden sektörlerden, sanayi ve inşaat sektörü yapılan işin güçlüğünden dolayı daha çok erkek meslek elemanlarını tercih ederken, hizmet sektöründe ise örneğin otel ve tatil köylerinde bayan su altı teknikerleri tercih edilmektedir.

 

Su Altı Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Su Altı Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Su Altı Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Dalış için gereken hazırlığı yapar; alet ve malzemelerini kontrol eder.

2- Su altındaki canlı ve cansız varlık ya da cisimleri usulüne uygun olarak su üstüne çıkarır.

3- Su altında her tür bağlantı ve ayırma işlerini yapar.

4- Su altındaki her tür döşeme, montaj, kaynak ve tamirat işlerini yapar.

5- Su altı arama, tespit ve işaretleme işlerini yapar.

6- Su altı ile ilgili olarak karada yapılan çalışmalara katılır.

7- Su altı ile ilgili her tür bilimsel verileri toplayarak yenilikleri izler.

8- Basınç odalarında kullanılan her tür cihazın kullanım ve bakımını yapar.

9- İlgili kuruluşlarla iletişim ve işbirliği yapar.

 

Su Altı Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Su Altı Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Su Altı Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Su altı Teknolojisi teknikerleri çoğunlukla deniz ve okyanuslar başta olmak üzere suyun altında çalışırlar. Karada çalışanların büyük çoğunluğunu da kendi işini kuranlar ile hastahanelerin basınç odalarında çalışanlar oluşturmaktadır.

 

Su altında çalışma şartları zordur. Sürekli ıslak ve basınç altında çalıştıkları için her an vurgun yeme, oksijensiz kalma, şuur kaybı ve üşütmeye bağlı tehlike ve kalıcı olabilecek hastalıklarla karşı karşıya gelebilirler. Su altında çalışanlar kendileri gibi suyun altında çalışan diğer su altı teknikerleri ile sürekli bir iletişim ve işbirliği içinde koordineli olarak çalışmak zorundadırlar.

 

Aynı anda su üstünde yani gemi vb. araçlardaki mühendis, işçi ve gemi personeli ile de işbirliği ve iletişim sağlayarak koordineli bir çalışma içerisindedirler. Bu mesleğin en belirgin hastalıkları halk dilinde vurgun olarak da bilinen ortam basıncının değişmesinden kaynaklanan Dekompresyon hastalıkları ile dalış esnasındaki basıncın kulak zarlarında yarattığı farklılıklardan kaynaklanan rahatsızlıkları içeren Barotzomya hastalıklarıdır.

  

Su altı teknikerleri çalıştıkları sektörün durumuna göre düzenli ya da düzensiz çalışabilirler. Örneğin; herhangi bir otel ya da tatil köyünün cankurtaranlığını yapan biri, sadece gündüzleri çalışırken, herhangi bir kurtarma şirketinde çalışan su altı teknikeri, suda kaybolan ya da boğulan bir insanı gece karanlığında da aramaktadır veya batan ya da batma tehlikesi bulunan bir gemiyi kurtarmak için bazen günlerce gece - gündüz demeden çalışmaları gerekmektedir. Sonuç olarak bu meslekte tam gün, yarım gün, gece çalışması, vardiyalı çalışma, hafta sonu çalışması ve yurt dışı ve yurt içi dalış şantiyelerine giderek çalışma da dahil her çeşit çalışma şekil ve şartları mevcuttur.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Helle (su altı telefonu)

2- Yüksek basınç kompresörü

3- Alçak basınç kompresörü

4- Maske

5- Palet

6- Şinorker (Ağızlık)

7- Yaş ve kuru elbiseler

8- Yüzerlik ceketi

9- Regülatör

10- Kurşun ağırlık

11- Satıhtan ikmalli profesyonel dalış takımları

12- Su altı kaynak makineleri ve kesme makineleri ile diğer ilgili malzemeler

13- Yapılacak işin türüne göre gerekli diğer tüm malzeme ve araç-gereçler

 

Su Altı Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Su Altı Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Su Altı Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Su Altı Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Su Altı Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Su Altı Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

-Su Ürünleri Mühendisliği

 

2 Yıllık Su Altı Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-I, Bilgisayar, Çizim Tekniği, Deniz Kimyası, Kariyer Planlama, Malzeme Bilgisi, Matematik-I, Oseanoloji, Su altı Teknikerliğine Giriş, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Türk Dili-I, Yabancı Dil-I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-2, Dalış Sağlığı, Dalış Sistemleri-I, Deniz Biyolojisi, İleri Dalış Teknikleri, Kesme Ve Kaynak, Matematik-2, Scuba Dalgıçlığı-I, Temel Dalgıçlık-I, Topluma Hizmet Uygulamaları, Türk Dili-2, Yabancı Dil-2.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Endüstriye Dayalı Eğitim, Gemicilik Bilgisi, Hiperbarik Sistemler Ve Tedaviler, İlk Yardım Ve Cankurtarma, Karışım Gaz Dalgıçlığı, Navigasyon, Sanayi Dalıçlığı, Sualtı Patlayıcıları Ve Sinsi Cisimler, Sualtı Yapıları İnceleme, Temel Dalgıçlık-2, Uluslar Arası Sualtı Mevzuatı.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Bitirme Ödevi, Dalış Sistemlerı-2, Endüstriye Dayalı Eğitim, Kesme Ve Kaynak 2, Kurtarma Dalgıçlığı, Scuba Dalgıçlığı-2, Sualtı Arkeolojisi, Sualtı Görüntüleme Yöntemleri, Sualtı Turizmi, Temel Dalgıçlık-3.

 

Su Altı Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Su Altı Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Su Altı Teknolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Su Altı Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Su Altı Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bedence güçlü, dayanıklı, özellikle solunum sistemi sağlam olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Ellerini, gözlerini ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Soğukkanlı, tedbirli, çabuk karar verebilmeli.

8- Su altı dünyasına ilgi duymalı.

 

Su Altı Teknolojisi Okuyanlar ve Su Altı Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Su Altı Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Su Altı Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Su Altı Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Su Altı Teknolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCG5LFCgCRjw5Sf1CQ9gOZU9xKzH5Ux0G6VqLe_VpfX30GFq5yiVTOpSNCp3dnqYJgvNyymtBZZLncegj5h8aOeR_S3-M0OjGvmDhnVp_IcQ-01J4B1K9m0KnppI3BS8_bCpY7b_S3hYkT/s16000/su-alti-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCG5LFCgCRjw5Sf1CQ9gOZU9xKzH5Ux0G6VqLe_VpfX30GFq5yiVTOpSNCp3dnqYJgvNyymtBZZLncegj5h8aOeR_S3-M0OjGvmDhnVp_IcQ-01J4B1K9m0KnppI3BS8_bCpY7b_S3hYkT/s72-c/su-alti-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/su-alt-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/su-alt-teknolojisi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content