Spor Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...
Spor Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Spor Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Spor Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Spor Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Spor Yönetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Spor Yönetimi Bölümü Nedir?
Spor Yönetimi bölümü; spor yönetimi spor merkezleri gibi farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda yönetim görevini üstlenebilecek meslek elemanları yetiştiren bir önlisans programıdır.
AÖF Spor Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Spor Yönetimi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Spor Yönetimi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Spor Yönetimi bölümü için de baraj puanı 150 puandır. Bölüme ikinci üniversite kapsamında da kayıt yaptırılabilmektedir.
Spor Yönetimi |
Spor Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Spor Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Spor Yönetimi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Amatör ve Profesyonel Liglerdeki Spor Kulüpleri
2- Belediyelerin Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları
3- Çeşitli Devlet Kurumları
4- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez ve İl Teşkilatları
5- Medya Hizmetleri Alanları
6- Özel Spor Kursları
7- Özel Spor Tesisleri
8- Sporcu Eğitim Merkezleri
9- Sportif Danışmanlık Büroları
10- Turizm Sektörü
Spor Yönetimi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, özel ve kamu sektöründe çalışma fırsatı elde edebilmektedir. Bu programın mezunları spor kulüpleri ve gençlik ve spor müdürlüklerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca, bu program mezunları pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finans, yönetim, sponsorluk ve etkinlik yönetim departmanlarında çalışabilmektedir. Bunların dışında aldıkları bilgiler doğrultusunda girişimci ruh ve potansiyele sahip olan mezunlar spor yönetimi ile ilgili tüm konularda kendi işlerini kurabilme ve alandaki boşluğu doldurabilmektedir.
Spor Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Spor Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Spor Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Sporculara spor programı hazırlar.
2- Sporcuların programı takip etmesini sağlar.
3- İlgili hareketlerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verir.
4- Müşterilerin kayıtlarını gerçekleştirir.
5- Kullanılan makine ve aletlerin bakımlarının ve onarımlarının yapılmasını sağlar.
Spor Yönetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Spor Yönetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Spor Yönetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Bölüm mezunlarının çalışma alanları genellikle spor salonları veya merkezleridir. Çalıştıkları ortam gürültülü olabilir. Farklı insanlarla haşir neşir olurlar.
Spor Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Spor Yönetimi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Spor Yönetimi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Spor Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Spor Yönetimi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Spor Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-İşletme
-Rekreasyon
-Spor Yöneticiliği
-Uluslararası İşletme Yönetimi
2 Yıllık Spor Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1, Genel İngilizce 1, Spor Bilimine Giriş, Spor Tarihi, Genel İktisat, Genel İşletme, Sporcu Medyası, Türk Dili 1.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Genel İngilizce 2, Türk Sporunun Yönetim Yapısı, Spor Pazarlaması, Spor Yönetimi, Staj, Türk Dili 2.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Spor Hukuku, Spor Psikolojisi, Serbest Zaman ve Rekreasyon Yönetimi, Bütçe ve Muhasebe, Genel Antrenman Bilgisi, Sporcu Beslenmesi, Olimpizm ve Olimpizm Sporları, Karşılaştırmalı Spor Yönetimi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Spor Tesisi İşletmeciliği ve Saha Malzeme Bilgisi, Sporda Sponsorluk, Spor Organizasyonları ve Yönetimi, Spor Turizmi, Genel Antrenman Bilgisi, Sporcu Beslenmesi, Olimpizm ve Olimpizm Sporları.
Spor Yönetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Spor Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Spor Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Spor Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Spor Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Fit bir vücuda sahip olmalı.
4- İnsanlarla iletişim kurmada yeterli olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Spordan hoşlanmalı.
8- Sportif olmalı.
Spor Yönetimi Okuyanlar ve Spor Yönetimi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Spor Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Spor Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR