Seramik ve Cam Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...
Seramik ve Cam Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Seramik Cam ve Çinicilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Seramik Cam ve Çinicilik bölümü nedir, puan türü nedir, Seramik Cam ve Çinicilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Seramik Cam ve Çinicilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Nedir?
Seramik Cam ve Çinicilik bölümü; seramik ve cam ham maddesinden mutfak, banyo ve süs eşyaları yapan, bu malzeme ve eşyaların üzerine özgün çalışmalar veya eski çini motiflerinden yararlanarak desen, biçim tasarlayan ve uygulayan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Seramik Cam ve Çinicilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Seramik Cam ve Çinicilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Seramik Cam ve Çinicilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Seramik, Cam ve Çinicilik |
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Seramik Cam ve Çinicilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Seramik Cam ve Çinicilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Bu tür ürünlerin satışının yapıldığı mağazalarda satış temsilcisi olarak görev alabilirler.
2- Cam ve seramik imalatı yapan fabrikalarda çalışabilirler.
3- Kendi atölyelerini kurarak kendi işlerinin patronu olabilirler.
4- KPSS’den yüksek puan alanlar, 3001 kodlu devlet memurluğu kadrolarına atanabilirler.
Bu elemanlar özel sektöre ait seramik işletmelerinin dökümhane, fırınlama, sırlama, korlama, alçı ve kalıp bölümlerinde, karo üretim fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri de atölye açabilirler. Çinicilik ve seramik teknisyenleri işsiz kalmaları durumunda porselen sektöründe de iş olanağına sahiptirler.
Seramik ve Cam Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Seramik Cam ve Çinicilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Seramik Cam ve Çinicilik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Ürünlerin biçimlendirileceği model ve kalıpları hazırlar.
2- Seramik çamurunu hazırlar, akışkanlığını ve yoğunluğunu kontrol eder.
3- Hazırladığı çamuru biçimlendirir ve süsler.
4- Şekil verilen çamuru fırında pişirir.
5- Uygun desenleri, çeşitli boya ve fırçalar kullanarak ürün üzerine çizer.
6- Şekil verilmiş seramiğin üzerine sır adı verilen parlak maddeyi sürer ve son haline gelmesi için tekrar fırında pişirir.
Seramik ve Cam Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Seramik Cam ve Çinicilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Seramik Cam ve Çinicilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Seramik, Cam ve Çinicilik Teknisyenleri, çini ve seramik ürünleri imal eden atölye ve fabrikalarda çalışırlar. İsterlerse kendileri de atölye kurabilirler. Çalışma ortamları tozlu, ıslak, çamurlu ve kirli olup, bazen sıcak ve kokuludur. Çalışırken daha çok malzemelerle ilgilendiği için başkalarıyla iletişime az gereksinim duyar.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Aydınger ve eskis kağıtları
2- Çeşitli boyalar ve kimyasal maddeler
3- Fırın
4- Kalıp yapımı için alçı, arap sabunu
5- Modelaj kalemleri
6- Seramik boyaları
7- Seramik çamuru
8- Seramik fırçaları
9- Spatül, sistre, bıçak, sünger ve değişik kazıyıcı aletler
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Seramik Cam ve Çinicilik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Seramik Cam ve Çinicilik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Seramik Cam ve Çinicilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Seramik Cam ve Çinicilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Cam
-Seramik
-Seramik ve Cam
2 Yıllık Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, Türkçe I, Yabancı Dil I, Bilgisayar ve Ofis Programları, Teknik Resim, Temel Sanat Eğitimi, Seramik Temel Tasarımı I, Kimya, Malzeme Bilgisi, Seramiğe Giriş.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Türkçe II, Yabancı Dil II, Seramik Temel Tasarımı II, Seramik ve Cam Ham maddeleri, Endüstriyel Seramik Şekillendirme Teknikleri, Mesleki Staj I.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Seramik Temel Tasarımı III, Teknik Dekor Uygulamaları I, Bilgisayar Destekli Tasarım I, Seramik ve Cam Fırınları, Cam Üretim Teknolojisi.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Seramik Temel Tasarımı IV, Teknik Dekor Uygulamaları II, Bilgisayar Destekli Tasarım II, İleri Teknoloji Seramikleri.
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Seramik Cam ve Çinicilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Seramik Cam ve Çinicilik bölümüne son beş yılda toplamda 2 kişi atanmış ve 81 ile 89 puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Seramik Cam ve Çinicilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntılara dikkat edebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilmeli.
5- Güzel sanatlara ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Şekil uzay ilişkilerini görebilmeli.
9- Tasarlama ve çizim yeteneğine sahip olmalı.
10- Yaratıcı olmalı.
Seramik ve Cam Tasarımı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Seramik Cam ve Çinicilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Seramik Cam ve Çinicilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Seramik ve cam tasarımı 2 yıllık değil 4 yıllıktır. Çok yanlış ve eksik bilgiler paylaşılmış. 2 yıllık olan seramik teknikerligidir.
YanıtlaSil