Seracılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Seracılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...

Seracılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Seracılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Seracılık bölümü nedir, puan türü nedir, Seracılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Seracılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Seracılık Bölümü Nedir?

Seracılık bölümü; seralarda, sebze ve çiçek üretimi ile ilgili çalışmaları yürüten meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Seracılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Seracılık bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Seracılık, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Seracılık bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Seracılık iş olanakları
Seracılık

Seracılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Seracılık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Seracılık mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri
2- Fide firmaları

3- Fidan ve dış mekan süs bitkileri üreticiliği yapan işletmeler
4- Tohum firmalarında, ilaç firmalarında ve ilaç bayileri
5- Gübre firmaları ve bayileri
6- Sulama ekipmanı imal eden firma veya projelendirip kuran firmalar
7- Peyzaj büroları

8- Kendi Seraları

9- Tarım İl Müdürlükleri
10- Özel kişi ve firmaların sebze ve saksılı süs bitkileri veya kesme çiçek seraları

11- Tarımsal Araştırma Enstitüleri

 

Seracılık teknikerleri özel iş yerlerinin yanında Tarım Bakanlığına bağlı İl Müdürlükler ile Araştırma Enstitülerinde çalışabildikleri gibi kendileri de özel seralar kurabilirler. Seracılık ülkemizde başlangıçta çiftçilerce, küçük kapalı alanlarda ve basit yöntemlerle yapılmaktaydı. Son yıllarda ekim alanlarının büyümesinin yanında üretimde kullanılan tekniklerde de gelişmeler sağlanmıştır.

 

Özellikle Ege ve Trakya bölgesinde süs bitkileri, Akdeniz'de Antalya ve Mersin yöresinde bahçe bitkileri üretimi gelecek vadetmektedir. Ülkemiz ikliminin müsait olmasına rağmen yurdumuzda henüz yeterince tanınmadığından yetiştirilmeyen bazı süs bitkileri ile tropikal sebze veya meyvelerin seralarda deneme üretimine yabancılarla işbirliği içinde başlanılacaktır. Bu da istihdam olanaklarını genişletecektir.

 

Seracılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Seracılık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Seracılık mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bahçe ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili olarak tohum ekiminden hasada kadar tüm işlemleri yapar veya yaptırır.

2- Bahçe ve süs bitkilerinin tohum, aşı, çelik, daldırma, kök ve dip sürgünü, yavru bitki, özelleşmiş gövde ve kök, apomiktik tohum, vegatitif kol yardımıyla üretilmesini sağlar.

3- Cam, naylon vb. örtü malzemelerine göre seraları hazırlar.

4- Her tür çevre faktörünün bitki gelişimine etkilerini araştırır.

5- Sebze ve süs bitkilerini sınıflandırarak çeşitli yetiştirme ortamlarını (yer yastıkları, beton yastıkları), ekim-dikim yerlerini hazırlar.

6- Sera topraklarının ekim-dikime hazır hale getirilmesi için gerekli drenaj, temizlik, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzeltme, tuzluluk ve önlenmesi, dezenfeksiyon çalışmalarını yapar.

7- Seradaki bitkilerin su ihtiyaçlarını hesap eder, uygulanacak sulama yöntemine göre sular

8- Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında besin maddelerinin gereğinden fazla ya da az olması durumunda görülen anormallikleri tespit eder ve giderilmesini sağlar.

9- Seradaki bitkilerin yetiştirilmesi sırasında görülen zararlılar ve hastalıklara karşı mücadele çalışmaları yapar.

10- Seraların ısıtma, havalandırma, soğutma, aydınlatma, nemlendirme ve diğer teçhizatların donatılması işlerini planlar ve düzenler.

 

Seracılık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Seracılık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Seracılık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Seracılık teknikerleri genellikle toprak üzerinde cam veya naylon ile örtülü seralarda, mevsimine ve yetiştirilen bahçe ve süs bitkilerinin türüne göre bazen açık arazilerde çalışırlar. Çalışırken birinci derecede bitkilerle ilgilidirler. Bu sırada müşterilerle, meslektaşlarıyla, ziraat mühendisleriyle, diğer çalışan yardımcı personelle iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Çapa, kürek, kazma, bel, şaşola, plantuar, makas, testere, aşı bıçağı, el arabası, tırpan, tırmık, hortum, fıskiye, sisleme, naylon, naylon torba, ip, kazık, bahçe makası gibi aletler

2- Tohum, çelik, fidan, konteyner vb. köklendirme malzemeleri

3- Toprak, kum, gübre, perlit ve torf

4- Zirai ilaçlar, ilaçlama, sulama ve havalandırma aletleri gibi yardımcı araç-gereçler

 

Seracılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Seracılık maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Seracılık maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Seracılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Seracılık bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Seracılık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Bahçe Bitkileri

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Organik Tarım İşletmeciliği

-Tarla Bitkileri

 

2 Yıllık Seracılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Türk Dili I, Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi I, İngilizce I, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Kimya, Botanik, Toprak Bilgisi, Tarımsal Ekoloji, Genel Seracılık.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Türk Dili II, Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi II, İngilizce II, Bitki Besleme ve Gübreleme, Bitkisel Üretim Tekniği, Tarım ve Çevre Kirliliği, Bitki Fizyolojisi, Uygulamalı Seracılık I, Genel Sebzecilik, Bitki Koruma.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Seralarda Sebze Yetiştirme I, Uygulamalı Seracılık II, Sebze ve Süs Bitkileri Zararlıları, Seralarda Kesme Çiçek Yetiştiriciliği, Topraksız Kültür, Yaz Stajı(30 İş Günü).

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Bitirme Ödevi, Seralarda Sebze Yetiştirme II, Uygulamalı Seracılık III, Sebze ve Süs Bitkileri Hastalıkları, Organik Tarım, Seralarda Süs Bitkisi Yetiştiriciliği.

 

Seracılık Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Seracılık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Seracılık bölümüne son beş yılda toplamda 5 kontenjan verilmiş ve 87 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.

 

Seracılık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Seracılık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanmalı.

2- Bedence sağlıklı ve dayanıklı olmalı.

3- Biyolojiye özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Ekonomiye ve ticarete ilgi duymalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Seracılık Okuyanlar ve Seracılık Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Seracılık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Seracılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Seracılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Seracılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAl6yOECl3Y273HD_z2tzRFwTAGM3NPg4Cm9vqjN-uIS_olNX7xhX12gUxPt5TEeRSkVAKUQ6AlCmzbKLn7P8SYDjqobupEqX4OZut09GdAMuAH8EyGdzsGk-YGT4OBOnFKELRD1LsiC2D/s16000/seracilik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAl6yOECl3Y273HD_z2tzRFwTAGM3NPg4Cm9vqjN-uIS_olNX7xhX12gUxPt5TEeRSkVAKUQ6AlCmzbKLn7P8SYDjqobupEqX4OZut09GdAMuAH8EyGdzsGk-YGT4OBOnFKELRD1LsiC2D/s72-c/seracilik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/seraclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/seraclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content