Raylı Sistemler Makinistliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Raylı Sistemler Makinistlik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Raylı Sistemler Makinistlik bölümü nedir, puan türü nedir, Raylı Sistemler Makinistlik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Raylı Sistemler Makinistlik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Nedir?
Raylı Sistemler Makinistlik bölümü; yolcu veya yük taşıyan elektrikli, dizel veya buharlı demiryolu lokomotiflerinin sürücülük görevlerini yapan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Raylı Sistemler Makinistlik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Raylı Sistemler Makinistlik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Raylı Sistemler Makinistlik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Raylı Sistemler Makinistlik |
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Raylı Sistemler Makinistlik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Raylı Sistemler Makinistlik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Devlet Demir Yolları
2-Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii
3- Eskişehir Hafif Raylı Sistem İşletmesi
4- Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Anonim Şirketi
5- İzmir Metro Anonim Şirketi
Meslek elemanları, ağırlıklı olarak TC Devlet Demiryolları ile şeker fabrikaları, demir çelik fabrikaları, şehir-içi raylı sistem yolcu taşımacılığında çalışabilirler.
Demiryolu taşımacılığında, buharlı lokomotiflerden dizel lokomotife ve dizel-elektrikli lokomotife daha sonra da tesisatı olan demiryollarında elektrikli lokomotife geçiş yapılmıştır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bazı ülkelerde bilgisayarlı lokomotiflerin kullanıldığı görülmektedir.
Artan nüfus beraberinde kitle taşımacılığı sorununu da getirmektedir. Kitle taşımacılığının en ekonomik ve güvenli araçlarından birisi de trendir. Ülkemizde demiryolu ile yük ya da yolcu taşımacılığının istenilen seviyede olduğu söylenemez. Bir ülkenin gelişmesi için demiryolu taşımacılığı çok önemli olduğuna göre ülkemizde de bu alanda önemli atakların yapılması bir zorunluluk olmaktadır. Demiryollarının gelişmesi ve modernleştirilmesi demek, aynı zamanda daha fazla makinistin çalışması demektir.
Raylı Sistemler Makinistliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Raylı Sistemler Makinistlik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Raylı Sistemler Makinistlik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Lokomotifin mekanik aksamını yağlar ve gerekli güvenlik önlemlerini alır.
2- Lokomotifi çalıştırır ve yol boyunca hareket emirlerine, tarifelere, işaretçinin ve diğer demiryolu personelinin vereceği sinyallere uyar ve trenin hareketlerini kontrol eder.
3- Lokomotifte görev yapan diğer çalışanları denetler.
4- Seyahat sırasında ufak tamir ve ayar işlerini yapar.
5- Yolculuk bittikten sonra rapor tutar ve ilgili defterleri (vukuat defteri vb.) doldurur.
Raylı Sistemler Makinistliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Raylı Sistemler Makinistlik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Raylı Sistemler Makinistlik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Makinistler demiryolu ulaşım alanında görev yaptıkları için devamlı seyahat etmek zorundadırlar. Makinistler gece gündüz, hafta sonu veya bayramlarda işbaşında olmak ve sürekli oturarak lokomotifi idare etmek durumundadırlar. Ender de olsa, tren kazalarına uğramaları söz konusu olabilir. Hareket memuru, tren şefi, makasçı ve lokomotif çalışanlarıyla iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Hareket modeller
2- Lokomotif (buharlı, dizel, elektrikli, dizel-elektrikli)
3- Telsiz
4- Tornavida, pense, anahtar takımları, çeşitli avadanlıklar
5- Vukuat defteri (ortaya çıkan sorunların yazıldığı defter)
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Raylı Sistemler Makinistlik maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Raylı Sistemler Makinistlik maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Raylı Sistemler Makinistlik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Raylı Sistemler Makinistlik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
**Endüstri Mühendisliği
**Endüstri ve Sistem Mühendisliği
**İmalat Mühendisliği
**Makine Mühendisliği
**Otomotiv Mühendisliği
**Raylı Sistemler Mühendisliği
2 Yıllık Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojisi, İngilizce I (ENG), Matematik I, Raylı Sistem Bilgisi, İş Güvenliği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Teknik Resim, Türk Dili I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Elektrik Bilgisi, İngilizce II (ENG), Matematik II, Statik Mukavemet, Makine Bilgisi, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri II, Raylı Sistem Trafiği I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Malzeme, Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri I, Motor Bilgisi, Elektrik Makineleri, Raylı Sistem Trafiği II, Tren Mekaniği I, Çeken Araçlar.
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri II, Teknik İngilizce (ENG), Telekomünikasyon Tekniği, Makinistlik Sinyal Tekniği, Tren Kullanma Teknikleri, Tren Mekaniği II, Çekilen Araçlar, Yol Bilgisi.
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Raylı Sistemler Makinistlik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Raylı Sistemler Makinistlik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmedi.
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Raylı Sistemler Makinistlik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bedence sağlam olmalı, ruh sağlığı yerinde olmalı.
2- Belli bir anda bir çok şeyi algılayabilmeli.
3- Tedbirli olmalı.
4- Dikkatli, sorumlu, soğukkanlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Göz-el ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilmeli.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Makinelerle uğraşmaktan hoşlanan ve mekanik yeteneği olan biri olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Renkleri ayırdedebilmeli.
11- Uyarıcılara çok çabuk tepki verebilmeli.
Raylı Sistemler Makinistliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Raylı Sistemler Makinistlik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Raylı Sistemler Makinistlik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR