Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ...
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Yıllık Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Nedir?
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü; raylı sistemlerle ilgili çeken ve çekilen araçların (tren, metro, tramvay) bakım-onarım, kontrol ve arıza tespitini yapan, arızaları gideren ve bu araçları çalıştıran kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 2 yıl olan Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi |
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- TCDD (T.C. Devlet Demir Yolları)
2- Tülomsaş
3- Estram
4- Burulaş
5- İzmir Metro AŞ vb.
Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Bu meslek yaygın ve her yerde icra edilebilir bir meslek değildir. Farklı illerdeki tramvay/metro/raylı sistem işletmelerinde gerekli ek eğitim alındıktan sonra iş bulabilme imkanı vardır. Raylı sisteme yönelik toplu taşıma uygulamasının diğer illere de yaygınlaştırılması durumunda bu meslekte iş bulma olanağı daha da artacaktır.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Raylı Sistemler Makine Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Raylı Sistemler Makine Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Raylı sistem araçlarının kontrol, periyodik bakım ve kalibrasyon ayarlarını yapar.
2- Araştırma, inceleme ve ölçümler yaparak arızanın kaynağını ve yerini tespit eder.
3- Çalışma esnasında gerekli güvenlik tedbirlerini alır ve düzenli olarak kontrolünü yapar.
4- Sorumluluk alanını aşan arızalarda kendi üstlerine gerekli bilgileri verir.
5- Görev aldığı kurumda gerekli kurum içi kursu alması durumunda "Raylı Sistemler" alanındaki araçların kullanımını (Makinist Vatman) yapar.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Raylı Sistemler Makine Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Raylı Sistemler Makine Teknikerleri çalışmalarını, işin niteliğine göre kapalı mekanlarda bakım atölyeleri, demiryolu atölyeleri ve depolarında yürütmektedir. Mesleğini icra ederken raylı sistemlerle ilgili çeken ve çekilen araçları da kullanması söz konusu olabilmektedir.
Çalışmalarını yürütürken göstereceği dikkatsizlik önemli kazalara ve çok büyük mali kayıplara yol açabilir. Birlikte çalıştığı kişilerle ekip halinde ve koordineli olmak durumundadırlar.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Raylı Sistem Araçları (Tramvay, Metro Treni, Şehirler Arasında Yük ve Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Trenler),
2- Raylı Sistemlerde Kullanılan Makinelerin Test Onarım ve Kontrol Alet ve Ekipmanları (Ommetre, Tekerlek Çapı Ölçme Aleti, Galvonometre, Flanş Ölçme Aleti, Hava Kaçaklarını Ölçme Aleti, Ampermetre vb.),
3- Mesleğe Ait Diğer Araç ve Gereçler.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Raylı Sistemler Makine Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Raylı Sistemler Makine Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
-Endüstri Mühendisliği
-İmalat Mühendisliği
-Makine Mühendisliği
-Otomotiv Mühendisliği
-Raylı Sistemler Mühendisliği
2 Yıllık Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
1.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Temel Bilgi Teknolojisi, İngilizce I (ENG), Matematik I, Raylı Sistem Bilgisi, İş Güvenliği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Teknik Resim, Türk Dili I.
1.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Elektrik Bilgisi, İngilizce II (ENG), Matematik II, Statik Mukavemet, Raylı Sistem Trafiği, Makine Bilgisi, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.
2.
Sınıf 1. Dönem Dersleri
Malzeme, Tren Mekaniği, Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri I, Motor Bilgisi, Elektrik Makineleri, Çeken Araçlar I, Genel Elektrik-Elektronik Bilgisi (TR).
2.
Sınıf 2. Dönem Dersleri
Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri II, Çekilen Araçlar, Tren ve Depo İlişkileri, Fren Tekniği, Teknik İngilizce (ENG), Çeken Araçlar II, Genel Raylı Sistem İşletmeciliği (TR), Topluma Hizmet Uygulamaları (TR).
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 27 kontenjan verilmiş ve 77 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Çabuk ve doğru karar verebilen kimseler olmaları gerekir.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El ve gözlerini eş güdümle kullanabilmeşi.
5- Fizik, matematik ve teknik resim derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.
6- Genel yeteneğe sahip olmalı.
7- Herhangi bir vücut engeli olmamalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Mekanik ve yönerge izleme yeteneği olmalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Okuyanlar ve Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Raylı Sistemler Makine Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR