Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Nedir? İş Olanakları

Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tan...

Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Radyo ve Televizyon Teknolojisi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Nedir?

Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü; radyo ya da televizyonda yayınlanacak bir programın tasarı aşamasından yayın aşamasının sonuna kadar tüm evrelerde çalışan teknik ara elemanları yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Radyo ve Televizyon Teknolojisi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi nedir
Radyo ve Televizyon Teknolojisi

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Radyo ve Televizyon Teknolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Radyo Kanalları

2- Televizyon Kanalları

3- Dizi Setleri

4- Film Setleri

 

Bölümden mezun olanlar yayıncılık sektöründe istihdam edilmek üzere gerekli olan mesleki ve teknik bilgi ve beceri kazanırlar. Radyo televizyon kuruluşlarında ara teknik eleman olarak çalışabilirler. Kamera, kurgu, mikser, reji masası gibi yayıncılık için gerekli olan tüm cihazları kullanırlar. Bu cihazların bağlantılarını yapabilirler. Radyolarda program yapımcılığı DJ'lik gibi görevleri yapabilirler. Okulda aldıkları eğitim gereği senaryo yazarlığı, muhabirlik, yönetmenlik gibi alanlarda da çalışabilecek potansiyele sahiptirler.

 

Ancak piyasadaki yaygın uygulama bu alanlar için yüksekokul ya da fakülte mezunu olma koşulu aranmakta, bu koşul teknik liselerin radyo televizyon bölümünden mezun öğrencileri mağdur bırakmaktadır. Temel mesleki ve teknik bilgilerle donatılan bu öğrenciler kendilerine şans tanındığı zaman iletişim sektörünün her alanında başarılı olabilirler. Okulda gördükleri uygulamalı dersler onları iletişimciliğe her yönüyle hazırlamaktadır.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Radyo ve Televizyon Teknolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Radyo ve Televizyon Teknolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Senaryo yazımda görev alabilir.

2- Film veya manyetik kayıt yapan cihazlarla görüntü-ses kaydı ve çekimi yapılabilir.

3- Yönetmenin kontrolünde; yönetmen yardımcısı ve diğer çekim ekibi arasında koordinasyonu sağlar.

4- Yapılan çekimleri senaryoya uygun kurgular, kurgu sonrasında çift kanala senaryoya uygun ses kaydı yapar.

5- Stüdyo ses ve ışık mühendislerinin kontrolünde çekimle ilgili ses ve ışık sistemini düzenler.

6- Kullanılan malzemeyi çekime hazırlar.

7- Çekim öncesi ve sonrası kullanılan malzemenin koruyucu bakımını yapar.

8- Çekim sırasında ses kaydını kontrol eder.

9- Çekim sırasında gerekli ışık düzenlemelerini yapar.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Radyo ve Televizyon Teknolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Meslek elemanları çalışmalarını hem kapalı mekanlarda (stüdyolarda ve çok değişken ortamlarda çalışmaları sözkonusu olabilmektedir) hem de açık havada yürütürler. Görevini diğer çalışanlarla etkileşimde bulunarak eşgüdüm halinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Hareketli bir hayattan ve değişkenlikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler. Çalışma saatleri düzenli değildir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

Kamera (Betacam,Vhs, SVHS, Dvcam), tripot, dolly, spider (örümcek), a/b roll edit ünitesi (betacam, svhs), monitör, video, reji masası, ses mikseri, cd deck, kaset deck md, vcd player, mikrofon (kablolu, telsiz, yaka mikrofonları), mikrofon mikseri, bilgisayar animasyon ve kurgu programları, fotoğraf makinesi, audio (ses), video (görüntü) kabloları, çeşitli adaptörler (jack, BNC, XLR vb.), amplifikatör, hoparlör, ışık seti.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Radyo ve Televizyon Teknolojisi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Radyo ve Televizyon Teknolojisi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Basın ve Yayın

-Elektrik-Elektronik Mühendisliği

-Elektronik Mühendisliği

-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

-Film Tasarımı ve Yazarlığı

-Film Tasarımı ve Yönetimi

-Film Tasarımı ve Yönetmenliği

-Gazetecilik

-Görsel İletişim Tasarımı

-İletişim

-İletişim Bilimleri

-İletişim Sanatları

-İletişim Tasarımı ve Yönetimi

-İletişim ve Tasarımı

-Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

-Medya ve İletişim

-Radyo, Televizyon ve Sinema

-Sinema ve Dijital Medya

-Sinema ve Televizyon

-Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

-Yeni Medya

-Yeni Medya ve İletişim

 

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Fotoğrafçılık, İngilizce I, Genel Matematik, Stüdyo Ekipmanları ve Kullanımı, Ses Tekniği, Görüntü Tekniği, Radyo-Televizyon Yayın Sistemleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I,

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Sayısal Elektronik, İngilizce II, İş Sağlığı ve Güvenliği I, Genel İletişim, Radyo Program Yapımı, Video Kurgu Teknikleri, Kamera Tekniği, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

TV Program Yaratımı, Yapımı ve Yayın Süreci, Televizyon Program Yapım Teknikleri, Dijital Kayıt Sistemleri, Dijital Ses ve Görüntü Arşivleme, Video Kurgu Uygulamaları, Televizyon Reklamcılığı.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Dijital Görüntü Efekt Sistemleri, Televizyon Program Yapım Uygulamaları, Aydınlatma Teknikleri, Etkileşimli Televizyon Uygulamaları, Metin ve Senaryo Yazımı, Staj.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Radyo ve Televizyon Teknolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 5 kontenjan verilmiş ve 85 ve üzeri puanlarla atama yapılmıştır.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Planlı çalışmayı bilmeli.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Yönergeleri anlayıp uygulayabilmeli.

6- İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve insanları ikna edebilme yeteneğine sahip olmalı.

7- Gözü ve elini eşgüdümlü kullanabilmeli.

8- Estetik görüşe sahip, yaratıcı olmalı.

9- Girişken olmalı.

10- İşbirliğine açık olmalı.

11- Titiz, düzenli ve disiplinli olmalı.

 

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Okuyanlar ve Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Radyo ve Televizyon Teknolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Radyo ve Televizyon Teknolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Nedir? İş Olanakları
Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Nedir? İş Olanakları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYnZPNYZaSegwpeqYcLqq4F9u_1BHFZOmr_YWrNsiD4NIu8TxBQeLuJ2KsCONBcCJYyN-JR8ymM-JXWHqFCjbSZqxiahdZJaCcanZQb-srrkI5o2q_GxIuatCSqtI4kAQeIZGHZq9rX03u/s16000/radyo-ve-televizyon-teknolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYnZPNYZaSegwpeqYcLqq4F9u_1BHFZOmr_YWrNsiD4NIu8TxBQeLuJ2KsCONBcCJYyN-JR8ymM-JXWHqFCjbSZqxiahdZJaCcanZQb-srrkI5o2q_GxIuatCSqtI4kAQeIZGHZq9rX03u/s72-c/radyo-ve-televizyon-teknolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/radyo-ve-televizyon-teknolojisi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/radyo-ve-televizyon-teknolojisi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content