Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile t...

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü nedir, puan türü nedir, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Radyo ve Televizyon Programcılığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir?

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü; radyo ve televizyonda programların kaliteli bir biçimde sunulması için kamera çekim, ses, ışık, görüntü gibi işlerde çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Radyo ve Televizyon Programcılığı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı nedir
Radyo ve Televizyon Programcılığı

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Film setleri

2- Gazeteler

3- Haber ajansları

4- Medya kuruluşları

5- Radyo ve televizyon kanalları

6- Yapım ve casting şirketleri

 

Radyo-TV Programcılığı Teknikerliği eğitimini tamamlayanlar; Sinema, Tiyatronun teknik ekiplerinde, reklam kuruluşlarının program metin yazarlığı, reklam krokisinin ortaya çıkarılmasında görev alabileceği gibi, Radyo-TV kuruluşlarında ve özel film prodüksiyon şirketlerinde; program yapımcısı, program yazımı, programın banda ve filme aktarılması, dekor düzenlemeleri, kamera çekimi, programın ışık, ses, görüntü sistemlerinin oluşturulması faaliyetlerinde iş bulabilir.

 

Ayrıca; kişiler fotoğrafçılıkta görsel teknikleri üzerinde de eğitim aldıkları için yazılı medya alanında fotoğrafçılıkta yapabilirler. Görsel medyanın her geçen gün gelişmesi ve teknik olarak ilerleyebilmesi, konusunda eğitim görmüş ekiplerin yetişmesiyle mümkündür. Eğitimin gerek teorik ve gerekse pratik olması bölüm mezunlarını nitelikli kılmakta ve iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Radyo ve TV programlarında film yapımı ve yönetimi, resim ve ışık, görüntü seçiciliği gibi diğer teknik konularda çalışır.

2- Radyo ve TV' de kurgu tekniğini oluşturur.

3- TV'de dekor tasarımını yapar.

4- Mekan seçiminde yardımcı olur.

5- Programların banda ve filme alınması işlemlerini yürütür.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Radyo ve Televizyon Programcılığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Radyo-TV programcılığı Teknikeri; işin niteliğine göre stüdyo, dış çekim ortamı, sakin bir kayıt odası gibi yerlerde çalışır. Birinci derecede teknik işlerle ilgilidir. Çalışma ortamı çoğu kez temiz bir stüdyo ortamı olmakla birlikte, bazen de açık havada kalabalık, soğuk, sıcak ve yağışlı hava şartlarında çalışmaları gerekebilir. Radyo-TV sektörü ekip çalışmasını gerektirdiğinden diğer teknik ekip personeli ile sürekli iletişim halindedir. Çalışma saatleri düzenli değildir. Sabahın çok erken veya gece yarısı çalışma söz konusu olabilir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Film ve bantlar

3- Her tür büro malzemeleri

4- Her tür ses ve görüntü cihazları

5- Kablolar

6- Kamera, kamera sehpası

7- Projeksiyon alet ve makineleri

8- Sahne ve dekor malzemeleri

9- Uydu ve haberleşme sistemleri ile ilgili aygıtlar

10- Yayımcılık ile ilgili her tür elektrikli ve elektronik malzemeler

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Radyo ve Televizyon Programcılığı maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Radyo ve Televizyon Programcılığı maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Radyo ve Televizyon Programcılığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Basın ve Yayın

-Film Tasarımı ve Yazarlığı

-Film Tasarımı ve Yönetimi

-Film Tasarımı ve Yönetmenliği

-Fotoğraf

-Fotoğraf ve Video

-Gazetecilik

-Görsel İletişim Tasarımı

-Görsel Sanatlar

-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

-İletişim

-İletişim Bilimleri

-İletişim Sanatları

-İletişim Tasarımı ve Yönetimi

-İletişim ve Tasarımı

-Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

-Medya ve İletişim

-Radyo, Televizyon ve Sinema

-Sinema ve Dijital Medya

-Sinema ve Televizyon

-Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

-Yeni Medya

-Yeni Medya ve İletişim

 

2 Yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Fotoğrafçılık-I, Haber Toplama ve Yazma, İletişime Giriş, İngilizce-I, Kurgu Kuramı ve Teknikleri, Radyo Televizyonda Metin Yazarlığı, Ses ve Görüntü Teknikleri. Türk Dili-I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Alternatif Medya, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Işık Tasarımı, İleri Kurgu-I, İngilizce-II, Kamera ve Görüntü Yönetmenliği, Radyo Televizyon Haberciliği, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-II.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Belgesel Film, Fotoğrafçılık-II, Göstergeleri Anlamak, İleri Kurgu-II, Radyoda Program Yapımcılığı, Televizyonda Program Yapımcılığı, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Senaryo Yazım Teknikleri, Video Uygulamaları-I.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Grafik Animasyon, İletişim Sosyolojisi, Prodüksiyon, Radyo Televizyon Spikerliği, Röportaj ve Sunum Teknikleri, Sinema Tarihi, Medya ve Hukuk, Televizyonda Yönetmenlik, Video Uygulamaları-II.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Radyo ve Televizyon Programcılığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümüne son beş yılda toplamda 5 kadro verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla atanmıştır.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasından hoşlanmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Görme ve işitme duyusu ve belleği güçlü olmalı.

5- Güzel sanatlara ilgi duymalı.

6- İnce ayrıntıları görebilmeli, dikkatini bir noktaya yoğunlaştırabilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Mekanik işlere yatkın olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Renkleri ve şekilleri algılama yeteneğine sahip olmalı.

11- Yaratıcı ve çok yönlü düşünebilmeli.

12- Yeniliklere açık olmalı.

 

Radyo ve Televizyon Programcılığı Okuyanlar ve Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Radyo ve Televizyon Programcılığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Radyo ve Televizyon Programcılığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwB_fnPnOI8vu3DE9ICdTxstWOT5JxIilGPy6QYmW_89m18AEebnkwJt29che5oRm_hyphenhyphenfN8hoQSiC6NyK6HSRQdKc9WPUIOKGkVjcBBiZe3F-Pl36KcThCL9snpNIzAQPvvb5JaxXbx-WI/s16000/radyo-ve-televizyon-programciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwB_fnPnOI8vu3DE9ICdTxstWOT5JxIilGPy6QYmW_89m18AEebnkwJt29che5oRm_hyphenhyphenfN8hoQSiC6NyK6HSRQdKc9WPUIOKGkVjcBBiZe3F-Pl36KcThCL9snpNIzAQPvvb5JaxXbx-WI/s72-c/radyo-ve-televizyon-programciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/radyo-ve-televizyon-programclg-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/radyo-ve-televizyon-programclg-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content